Caramitru își cere scuze, după ce a folosit „din greșeală” termenul HOLOCAUST: Am înlocuit cuvântul cu „genocid”

Redactor:
Ana Petrescu
Caramitru își cere scuze, după ce a folosit „din greșeală” termenul HOLOCAUST: Am înlocuit cuvântul cu „genocid”
Andrei Caramitru și-a cerut scuze, într-o postare pe Facebook, pentru folosirea termenului „holocaust", precizând că a utilizat din greșeală cuvântul pentru a descrie durerea prin care trec românii cu PSD la guvernare.

„Mai devreme azi am scris un text despre costul corupției in România anilor blestemați pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi – suntem a 2-a țară după Siria ca exod al populației, avem cea mai mare rată a mortalității din UE. Ne dispare populația unui oraș mare în fiecare an. Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc – „holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului și, din greseală, l-am folosit inițial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă – evident – situația noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am șters cuvântul și înlocuit cu un termen generic („genocid”), după primele atenționări primite”, a scris Andrei Caramitru, pe Facebook.

Acesta a adăugat că nu a avut nicio intenție să minimizeze ororile Holocaustului și că a fost afectat de comentariile negative pe care le-a primit care insinuau că ar fi insensibil la acest subiect. El și-a cerut scuze și față de ambasadorul Israelului la București, David Saranga.

„Îmi cer scuze pentru referința inițială – nu am avut nici cea mai mică intenție de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aș fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz și, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supraviețuitorilor. Știu in detaliu și m-am exprimat și asupra rolului Statului Român in acele timpuri – pentru că societatea noastră nu își recunoaște suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educatia civică și morală (pe modelul Statului German care și-a recunoscut vina) și am vorbit despre importanța luptei împotriva oricărui regim ne-democratic și totalitar. Cred că este o lecție bună nu doar pentru mine dar și pentru noi toți – folosim prea des aceste referințe in limbajul curent fără să ne dăm seama de consecințe. Dear Ambassador David Saranga – all my apologies”, a conchis el.

Andrei Caramitru a acuzat PSD că este responsabil de „holocaustul României”, susținând că „e mai rău decât ce am suferit în al doilea război mondial”. Ulterior, el și-a editat postarea punând în sarcina social-democraților „genocidul împotriva României”.

Ambasadorul Israelului, David Saranga, a reacționat pe Facebook, invitându-l pe Caramitru să se documenteze mai mult și să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului „Yad Vashem” de la Ierusalim.

 

 

Inchide