Cardiologul „fără inimă”. Cinismul unui medic: Șpaga luată pacienților care mor nu se restituie

Redactor:
Florin Jinga
Cardiologul „fără inimă”. Cinismul unui medic: Șpaga luată pacienților care mor nu se restituie
Caz șocant în Iași. Judecătorii au prezentat informații incredibile în motivarea unei sentințe pe care au pronunțat-o la începutul acestei luni. Este vorba de sentința prin care patru pacienți sau aparținători ai unor bolnavi, care ar fi oferit mită chirurgului cardiolog Eugen Valentin Bitere, de la Institutul de Boli Cardiovasculare, au fost condamnați la câte zece luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

În document sunt detaliate și presupusele practici ilegale ale medicului care, în ciuda probelor zdrobitoare din dosar, nu recunoaște faptele, acesta urmând să fie judecat într-un dosar disjuns, scrie Ziarul de Iași.

Regula decesului

În preambulul documentului în cazul chirurgului cardiolog Eugen Valentin Bitere, judecătorii își însușesc o serie de acuzații ale procurorilor. „Acesta obișnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui”.

Cel mai revoltător caz de șpagă imputată medicului este cel al unui pacient din județul Bacău, care a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare în toamna anului 2016. I.D.S. a fost diagnosticat aici cu afecțiuni grave ale inimii, printre care infarct miocardic cronic, disfuncție sistolică de ventricol stâng sau hipertensiune arterială esențială. Starea de sănătate dramatică a bărbatului impunea o operație. Cel care ar fi trebuit să o realizeze a fost Eugen Bitere, care a cerut însă de la pacient suma de 7.000 de lei, deși acesta era asigurat. Familia bolnavului nu avea acești bani, fapt ce a dus la o negociere cu medicul, care ar fi fost de acord să își reducă pretențiile la 4.000 de lei. Astfel, pe 26 septembrie, medicul a efectuat un quintuplu by-pass aortocoronarian asupra pacientului. După intervenție, a primit de la un prieten de-al bolnavului suma negociată. După cinci luni, pacientul a murit, fapt ce a determinat familia victimei să ceară banii înapoi.

Cea care l-a sunat pe doctor a fost mama defunctului, care „i-a reproșat faptul că i-a luat foarte mulți bani pentru a-i opera fiul și cu toate acestea nu a făcut nimic pentru a-i salva copilul, care a decedat. Inculpatul nu a negat faptul că a primit suma de bani și a încercat să se disculpe, în sensul că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l salva pe S.D.I.”, se arată în motivare.

Doctorul i-ar fi spus femeii să o trimită pe fiica sa să îi dea banii înapoi, însă, din motive neprecizate, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Discuția telefonică în care mama pacientului decedat i-a cerut banii înapoi medicului a fost interceptată și este depusă la dosar.

Pornind de la acest caz, anchetatorii au conturat un presupus modus-operandi al doctorului, pe care îl prezentăm, cuvânt cu cuvânt, așa cum este el scris în dosar:

„Cercetările ulterioare au arătat că, în alte ocazii când a avut de efectuat o intervenție dificilă, inculpatul i-a avertizat pe aparținători asupra riscurilor intervenției ce urma să o facă și asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să îi ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani și colegilor săi și nu poate să meargă la fiecare în parte și să le ceară să restituie banii”, susțin autoritățile, care continuă: „se poate observa lipsa de scrupule a inculpatului Bitere care înțelege să profite pentru propria bunăstare de situația vulnerabilă a celor care veneau în fața sa să le salveze viața și le cere ca să nu-i ceară mita înapoi dacă pacientul va deceda”.

Credit la bancă pentru șpaga la doctor

11 cazuri medicale sunt menționate în dosarul aflat acum pe rolul Tribunalului Iași și în care medicul Eugen Bitere e cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată.

Poveștile înșiruite de anchetatori relevă și o lipsă de scrupule a lui Bitere, care ar fi pretins sume mari de bani chiar și de la persoane amărâte, care nu câștigau nici în trei luni cât ar fi trebuit să dea mită pentru a trăi.

Un alt exemplu reprezentativ este cel al pacientului V.P., care la începutul anului 2017 a descoperit că are afecțiuni la inimă. În martie, bolnavul a fost trimis la Institutul de Boli Cardiovasculare, la medicul Bitere.

„Cât timp a așteptat să vorbească cu inculpatul Bitere, martorul a discutat pe hol cu mai multe persoane de la care a aflat că medicul Bitere este bun, dar costă mult. Având în vedere acest lucru, martorul a efectuat un împrumut bancar la Alpha Bank România în valoare de 7.304 lei pentru a acoperi costurile intervenției chirurgicale”, se mai arată în motivare.

Pacientul a avut confirmarea prețului operației și de la mai mulți colegi de salon, dar și de la medicul Bitere, după ce fratele său l-a interogat, direct, pe acesta „cât costă operația?”. „1.500 euro”, i-ar fi spus, nonșalant, chirurgul.

Procurorii au verificat și la bancă dacă pacientul a contractat într-adevăr un împrumut în acea perioadă, informațiile sale fiind confirmate. În cele din urmă, pacientul ar fi plătit doctorului doar 1.000 de euro, după ce Bitere le-ar fi spus, pe un ton sfidător – conform motivării, că „e bun și 1.000 euro”.

Pe lângă cele patru persoane care au fost condamnate pentru că au dat mită, o a cincea este judecată alături de Bitere, în dosarul disjuns, după ce nici ea nu a recunoscut acuzația de dare de mită. Bitere a fost arestat mai multe săptămâni în acest dosar.

Foto: Hepta

Inchide