Care au fost cele mai capturate droguri în România anul trecut. Câte „magazine de vise” mai funcționează în țara noastră

Care au fost cele mai capturate droguri în România anul trecut. Câte magazine de vise mai funcționează în țara noastră
Publicat: 15/11/2012, 17:56
Actualizat: 25/06/2013, 17:31

Canabisul, heroina și amfetaminele au fost, în 2011, cele mai capturate droguri în România, cantitățile de stupefiante confiscate menținându-se în media perioadei 2001-2010, potrivit Raportului național privind situația drogurilor, prezentat joi de Agenția Națională Antidrog.

Potrivit raportului, cantitățile de droguri confiscate urmează aceeași evoluție sinusoidală, canabisul fiind cel mai capturat drog, urmat de heroină și produșii de tip amfetaminic, în timp ce confiscările de opiu au scăzut constant.

„Pe întreaga perioadă 2001-2011 se menține aceeași disproporție între numărul de capturi și cantitățile de droguri confiscate, ceea ce confirmă ipoteza conform căreia majoritatea drogurilor confiscate sunt formate din cantități mici provenite din combaterea traficului stradal”, se arată în raport.

Tendința crescătoare a confiscărilor de droguri sintetice începută în anul 2009 s-a menținut și în 2011, când s-a înregistrat o creștere substanțială a confiscărilor de stimulenți de tip amfetaminic, cât și de metamfetamină.

„România continuă să se confrunte cu problematica comercializării și consumului de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (SNPP). În 2011, s-a constatat o scădere semnificativă a cantităților de SNPP confiscate, de la aproximativ 125 kg în anul 2010, la doar cinci kg în anul de referință. La sfârșitul anului 2011, mai funcționau doar 13 «magazine de vise», față de 158 de astfel de unități identificate în luna martie, la momentul adoptării programului de măsuri”, rezultă din raport.

Canabisul este drogul cel mai frecvent depistat în rândul conducătorilor auto în acțiunile de testare organizate de Poliția Rutieră în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog.

Potrivit raportului, anul trecut au fost întocmite 465 de dosare penale, iar valoarea totală a amenzilor aplicate a însumat 4.640.870 de lei.

Numărul cauzelor soluționate de către DIICOT a crescut cu 21,64 la sută față de anul 2010, fiind cercetate 7.606 persoane, dintre care 1.058 au fost trimise în judecată.

În 2011 au fost condamnate 853 de persoane, dintre care 21 erau minori, iar 59,32 la sută dintre aceste au primit pedepse pentru infracțiuni de trafic de droguri.

Din totalul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii, 50,35 la sută au primit pedepse cu executarea, pentru 20,21 la sută executarea a fost suspendată condiționat, iar 29,43 la sută au fost condamnate la închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării.

Specialiștii au întocmit și un „portret” al persoanei trimise în judecată pentru infracțiuni la regimul drogurilor, aceasta fiind, de regulă, bărbat, cu vârsta cuprinsă între 21 și 54 de ani, din mediul urban, cu un nivel de pregătire mediu și fără ocupație.

Raportul ANA mai arată că fenomenul traficului și consumului ilicit de droguri rămâne concentrat în marile aglomerări urbane, cu precizarea faptului că, în ultimii ani, se înregistrează ușoare creșteri ale indicatorilor de ofertă monitorizați în orașele situate în partea de nord-est a țării – Iași, Suceava, Bacău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Noi informații despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Mesajul îndrăgitului actor
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Ne afectează” Zsolt Csergo, prima reacție după ce s-a zvonit că el și Nicoleta Luciu...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu