Care este adevărul despre infecțiile din spitalele românești. Medic român: este imposibil să fie așa

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Care este adevărul despre infecțiile din spitalele românești. Medic român: este imposibil să fie așa
Care este adevărul despre infecțiile din spitalele românești. Medic român: este imposibil să fie așa

„În România, aceste infecții sunt subraportate. Toate eforturile pe care le-am depus au fost pentru a cunoaște în sensul real numărul de infecții, pentru a împiedica transmiterea acestor germeni. (…) Pe raportarea națională statistică, rata de incidență este de 1 – 1,2%. În cadrul sentinelei, pe care noi am inițiat-o și care funcționează de patru ani, în principal pentru tipurile de infecții în secțiile cu cel mai mare risc, și anume cele de terapie intensivă, s-a ajuns să fie raportate și rate medii – pe cele 12 spitale care intră în această sentinelă – de 4%. Chiar am avut un spital care și-a recunoscut realmente problema, cu o incidență de 20% în secția de terapie intensivă”, a spus Roxana Șerban, la conferința „Antibioticele – utilizarea în exces și rezistența, impact major asupra sănătății publice” , organizată la Institutul Național de Sănătate Publică de Administrația Prezidențială.

Potrivit medicului, infecțiile nosocomiale sunt cel mai frecvent provocate de germeni care sunt rezistenți la antibiotice.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a confirmat și el că în România cazurile de infecții nosocomiale sunt subraportate.

De asemenea, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru România, Victor Olsavszky, a spus că în România se poate vorbi despre un slab control al infecțiilor nosocomiale.

„Acest lucru, cel puțin pentru România, s-a tradus în aceste cifre pe care le-ați auzit. Este imposibil ca România, în sistemul sanitar pe care îl cunoaștem foarte bine, să aibă o incidență a infecțiilor spitalicești nosocomiale sub media UE, sub americani. Este imposibil. Acest lucru nu se întâmplă numai în România. Se întâmplă în multe alte țări, acest lucru trebuie adresat, pentru că spitalul rămâne în continuare un rezervor important, o sursă importantă de germeni gata rezistenți la antibiotice”, a spus Olsavszky.

Administrația Prezidențială anunța, joi, într-un comunicat că „România se află între primele trei state din Europa în ceea ce privește nivelul ridicat al consumului de antibiotice, astfel încât încadrarea acestei practici drept problemă de siguranță națională nu este una nejustificată”.

Administrația Prezidențială a organizat, joi, la inițiativa Societății Române de Microbiologie, dezbaterea „Antibioticele – utilizare în exces și rezistență, impact major asupra sănătății publice”, cu prilejul Zilei Europene de Conștientizare asupra Consumului și Rezistenței la Antibiotice.

„În condițiile în care țara noastră se află între primele trei state din Europa în ceea ce privește nivelul ridicat al consumului de antibiotice, încadrarea acestei practici drept problemă de siguranță națională nu este una nejustificată. Astfel, Administrația Prezidențială își propune să ofere, cu acest prilej, experților prezenți la eveniment o platformă de dialog și dezbatere în vederea identificării de soluții concrete și strategii de interes național adaptate sistemului de sănătate din România”, precizează sursa citată.

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății publice atât la nivel național, cât și la nivel internațional, fiind tema majoră a celui mai recent summit al liderilor G7 desfășurat la Schloss Elmau, Germania (7 – 8 iunie 2015).

„Creșterea continuă a rezistenței microbiene la antibiotice a atins în ultimii ani nivelul unei amenințări serioase la adresa sănătății populației la nivel internațional. Avem, din păcate, o cunoaștere limitată a dimensiunilor fenomenului în țara noastră. Ceea ce știm este extrem de îngrijorător și au fost parcurși prea puțini pași în comparație cu celelalte state europene către controlul rezistenței microbiene. Este necesară identificarea de soluții pentru a defini obstacolele ce trebuie depășite în cadrul unui program de acțiune național destinat combaterii rezistenței la antibiotice”, a afirmat, în cadrul dezbaterii, Diana Păun, consilier de Stat în Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Vine BARZA? Alex Velea a spus adevărul la TV! Ce a mărturisit despre a patra...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Schimbări important în noul an şcolar! Ministrul Educaţiei a făcut anunţul
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
Declarația prințului Philip, în anul 1988: „În cazul în care mă voi reîncarna, aș vrea...
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Soluția „pe sărăcie” de la Dacia, lăudată de germani: „Nu e doar super isteață, ci...
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ADIO CARANTINĂ! Vestea excelentă a momentului. Anunţul a fost făcut în urmă cu puţin timp....
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume ne spune cum putem să ne transformăm...
Inchide