• Publicat:
Știri

Care este personajul istoric pe care românii l-ar alege președinte

Care este personajul istoric pe care românii l-ar alege președinte
Câștigătorul unor alegeri prezidențiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Țepeș, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic dat publicității marți.

Infopolitic arată că rolul acestei cercetări este cel de a testa profilul dezirabil de președinte pe care românii și l-au format.

35% dintre români l-ar alege pe Vlad Țepeș, 21% l-ar vota pe Alexandru Ioan Cuza, 18% pe Ștefan Cel Mare, iar 9% pe Mihai Viteazul. În top se mai află Constantin Brâncoveanu și Decebal cu 6%, urmați de Tudor Vladimirescu cu 2%.

Vlad Țepeș este câștigător printre alegătorii de toate vârstele, fiind pe primul loc în preferințele ambelor sexe. Bărbații sunt însă într-o mai mare măsură admiratori ai acestui model – 42% dintre ei optează pentru Vlad Țepeș, în vreme ce doar 29% dintre femei l-ar alege. Doamnele și domnișoarele se pronunță în număr mai mare pentru Alexandru Ioan Cuza (25% față de 15% bărbații) și Ștefan cel Mare (21% față de 15% cei de sex masculin).

27% dintre votanții UDMR se declară în favoarea lui Vlad Țepeș – aproape la egalitate cu Ștefan cel Mare, pentru care se pronunță 26%. 40% dintre votanții de stânga și 33% dintre cei de dreapta l-ar vota pentru domnitorul Țării Românești.

Inchide