Care este poziția marilor partide din România cu privire la parteneriatul civil

Redactor:
Alexandra Mortu
Care este poziția marilor partide din România cu privire la parteneriatul civil
Care este poziția marilor partide din România cu privire la parteneriatul civil / Sursă FOTO: Shutterstock

Mai mulți oameni politici importanți din România au dezvăluit în cursul serii de miercuri, 2 decembrie, dacă sunt sau nu de acord cu introducerea parteneriatului civil în România.

Eugen Tomac (PMP), Robert Sighiartău (PNL), Victor Ponta (Pro România), Alexandru Rafila (PSD), Tanczos Barna (UDMR), Dacian Cioloș (USR-PLUS) au fost prezenți în cursul serii de miercuri la o dezbatere politică organizată de Digi24 înaintea alegerilor parlamentare care au loc pe 6 decembrie. Unul dintre principalele subiecte a fost introducerea parteneriatului civil în România.

Parteneriat civil – pro sau contra?

USR-PLUS

„Parteneriat civil, așa cum prevăd deja angajamentele pe care România și le-a luat la nivel european. Știu că până și PSD-ul le-a susținut. Dacă până și PSD-ul susține un astfel de lucru… Sunt drepturi individuale, fiecare cetățean are dreptul să decidă ce și cum și cu cine trăiește, deci, din punctul acesta de vedere, cred că lucrurile sunt clare. (…) Da (n.r. suntem pro), așa cum România s-a și angajat, de altfel, să o facă, aici nu e vorba de o părere persoanală acuma. România și-a luat angajamentul acesta, să susțină parteneriatul civil, deci lucrurile acestea sunt deja discutate, înainte de a ajunge USR-PLUS în Parlament sau la guvernare. Partidele care au negociat inclusiv aderarea României la Uniunea Europeană, au luat decizia asta deja”, a declarat Dacian Cioloș (USR-PLUS).

UDMR

„Este dreptul fiecărui bărbat, fiecărei femei să decidă cum vor să trăiască împreună. Dacă ei decid ca parteneriatul lor să nu fie o căsătorie, să fie un parteneriat civil, noi suntem pro- această soluție și se poate legifera cu ușurință în Parlamentul României”, a susținut Tanczos Barna (UDMR).

PSD

„Parteneriatul civil trebuie să fie o expresie la nivelul României a legislației care practic este coordonată de la nivelul UE și în mod evident, dacă acest lucru este stabilit la nivelul UE, până la urmă noi suntem o țară mai mare în UE, sigur că acest lucru trebuie respectat”, a declarat Alexandru Rafila (PSD).

Pro România

„Și eu sunt sigur PRO, Pro România, dar sunt de părere ca și dl Barna Tanczos că fiecare face acasă ce vrea. Însă se impune o precizare: aș vota împotriva dreptului de a adopta pentru familiile formate din persoane de același sex. Cred foarte tare în adopție, cred că e un lucru extraordinar să nu mai avem copii fără părinți, dar mintea mea așa, de… așa am crescut, trebuie să fie mama și tata”, a susținut Victor Ponta (Pro România).

„Așa am zis și eu, dacă un bărbat și o femeie decid să trăiască în parteneriat civil, este dreptul lor”, a completat Tanczos Barna (UDMR).

PNL

„Depinde foarte mult ce înseamnă parteneriatul civil. Toate comunitățile s-au format în jurul familiilor și cred că politicile publice ale Uniunii Europene și inclusiv ale guvernelor trebuie să meargă înspre familie, înspre susținerea familiilor, înspre ajutorarea familiilor, astfel încât nivelul de trai din familii să crească. Democrațiile s-au format pe comunități, comunitățile au fost fondate în jurul familiilor și eu cred că acest lucru trebuie întărit. Familii puternice înseamnă țară puternică, înseamnă națiune puternică, înseamnă resursă umană puternică. Și cred că acest lucru trebuie întărit mai mult în aceste momente”, a declarat Robert Sighiartău (PNL).

PMP

„Cred că trebuie să-i respectăm pe toți cetățenii, indiferent de etnie, naționalitate, convingeri. În ceea ce privește acest subiect, din punctul nostru de vedere, este nepotrivită o asemenea abordare acum. În cazul în care se va dezbate o asemenea lege, poziția noastră va fi în cel mai fericit caz de abținere, dacă nu împotrivă”, a subliniat Eugen Tomac (PMP).

Primul proiect de lege prin care parteneriatul civil între persoanele de același sex, dar nu numai, ar fi devenit legal în România a fost propus în 2008, de senatorul UDMR Péter Eckstein-Kovács, dar nu a avut sorți de izbândă.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
RĂSTURNARE de situaţie. Ce se întâmplă, de fapt, cu redeschiderea ŞCOLILOR. Anunţul tocmai a fost...
Călătoriile Europa-SUA mai au de aşteptat. Joe Biden nu e de acord cu planul lui...
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Aleksei Navalnîi a publicat imagini cu palatul lui Putin de la Marea Neagră. A costat...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Nicușor Dan, decizie majoră pentru bucureșteni. Ce se întâmplă cu autobuzele din Capitală
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide