Care sunt cele patru scenarii prevăzute pentru suspendarea orelor de curs atunci când un cadru didactic se infectează/ Ce se întâmplă când apar minim 3 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul elevilor

Care sunt cele patru scenarii prevăzute pentru suspendarea orelor de curs atunci când un cadru didactic se infectează/ Ce se întâmplă când  apar minim 3 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul elevilor
Publicat: 16/09/2020, 11:20
Actualizat: 16/09/2020, 11:29

Conform ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dacă un profesor se infectează cu coronavirus există patru scenarii de suspendare a cursurilor.  În privinţa elevilor, cursurile la o clasă se suspendă când apare un caz. Dacă sunt trei cazuri în clase diferite, şcoala se închide pentru 14 zile.

Scenariile merg de la suspendarea orelor la o clasă până la suspendarea orelor în întreaga şcoală.În privinţa elevilor, cursurile la o clasă se suspendă când apare un caz. Dacă sunt trei cazuri în clase diferite, şcoala se închide pentru 14 zile.

Numărătoarea de cazuri, conform ordinului menţionat anterior, nu ia însă în considerare şi cadrele didactice. Pentru aceştia sunt propuse patru scenarii diferite, în funcţie de numărul de clase cu care a intrat în contact.

La nivelul judeţului Iaşi, în acest moment, sunt deja 8 cadre didactice de la şase unităţi de învăţământ preuniversitar din Iaşi identificate cu Covid-19, trei dintre acestea fiind spitalizate, iar cinci în carantină sau izolare. Cu toate că există la acest moment două unităţi de învăţământ cu câte două cazuri, la Colegiul „Adamachi” şi Şcoala Gimnazială Voineşti, acestea nu sunt deocamdată încadrate la numărătoarea de cazuri care ar putea duce la închiderea şcolii şi mutarea orelor exclusiv în mediul online.

Cadrele didactice intră în alte scenarii

Scenariul 1 se aplică atunci când un cadru didactic a predat doar la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice. Pentru această situaţie se vor suspenda doar cursurile de la clasa care a intrat în contact cu profesorul.

Scenariul 2 se aplică dacă un cadru didactic a intrat în contact cu o singură clasă, dar şi cu alţi profesori din unitatea de învăţământ. În această situaţie se supendă cursurile clasei respective, iar cadrele didactice care au interacţionat cu profesorul „pozitiv” vor intra în izolare.

Scenariul 3 se aplică când cadrul didactic a predat la mai multe clase, dar nu a intrat în contact cu colegii săi sau a intrat în contact cu un număr mic de colegi, în acest caz suspendându-se cursurile claselor unde profesorul a predat, iar contacţii direcţi vor intra în izolare.

Scenariul 4 este cel mai grav, presupunând ca un cadru didactic să fi predat la mai multe clase şi să fi intrat în contact cu mulţi colegi. În acest scenariu cursurile se suspendă în întreaga unitate şcolară, doar personalul de curăţenie şi cel care asigură paza urmând să îşi continue activitatea, în cazul în care nu au fost contacţi direcţi.

Școlile se închid atunci când apar minim 3 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul elevilor

Scolile se închid la mai mult de trei cazuri de îmbolnăviri se aplică doar în rândul elevilor, condiţia fiind aceea ca aceştia să fi intrat în contact cu colegii sau profesorii lor.

Conform ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării:

„În cazul apariţiei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ, situaţia va fi analizată de DSP/DSPMB împreună cu directorul unităţii de învăţământ”, iar decizia de suspendare a cursurilor se va lua la nivel local. Astfel, această decizie de suspendare poate fi aplicată doar la nivelul unei clase din unitatea de învăţământ, pe o perioadă de 14 zile, în cazul în care se îmbolnăvesc un elev sau doi. În cazul apariţiei în rândul elevilor a mai mult de trei cazuri din clase diferite de la aceeaşi unitate, şcoala se închide pentru 14 zile de la debutul ultimului caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York