Care sunt domeniile cel mai grav afectate de criza forței de muncă din România

Care sunt domeniile cel mai grav afectate de criza forței de muncă din România
Publicat: 16/07/2017, 16:14

„Cererea de forță de muncă urmează, de fapt, evoluția industriilor care au înflorit în România. Vorbim, în afară de zona de IT, de zona de centre de servicii (shared center services sau BPO), de industria automotive, care e foarte dezvoltată la noi în țară și există o permanentă căutare a candidaților și vorbim inclusiv de zona de retail. Să nu uităm că vedem peste tot deschizându-se lanțuri de retail și acestea, din punctul meu de vedere, vor căuta întotdeauna candidați”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Sorina Donisa.

Piața forței de muncă nu oferă suficienți candidați cu pregătire în domeniul IT, deși cererea din partea companiilor este ridicată nu doar în România, ci la nivel european și chiar global. „Se caută foarte mult aceste competențe tehnice, tot ce înseamnă aceste competențe software, digital. Piața nu oferă încă suficienți astfel de candidați. De aceea, vedem în zona de IT și o creștere a salariilor destul de rapidă, tocmai pentru că cererea de candidați este mult mai mare decât oferta de pe piață”, spune Sorina Donisa.

În ceea ce privește exportul de forță de muncă în Occident, directorul APT subliniază că „peste trei milioane de români lucrează în străinătate. Dacă acum zece ani vedeam că pleacă în străinătate forță de muncă din categoria care nu avea niște calificări înalte, în ultimii ani de zile vedem o plecare accentuată a specialiștilor”.

Companiile pregătite să instruiască candidații reprezintă una dintre soluțiile pe care acestea le-au găsit pentru a acoperi deficitul de forță de muncă. „Ne confruntăm cu această criză a forței de muncă. Este foarte greu să găsești candidați în piață. Surpinzător că în același timp există încă persoane care își caută un loc de muncă și există încă persoane care spun că este greu să își găsească un loc de muncă. Cred că avem și o diferență între ceea ce caută piața sau companiile pe piață și ceea ce oferă piața forței de muncă din punctul de vedere al pregătirii, dar în momentul de față suntem într-un moment în care multe companii sunt pregătite și sunt dispuse să investească în pregătirea candidaților de pe piață, chiar dacă nu au toate competențele necesare. Important este atitudinea și să își dorească să învețe”, precizează Donisa.

KeysFin, compania care oferă servicii de business information și credit management dedicate mediului de afaceri, atenționa într-un studiu că una dintre marile provocări ale semestrului al doilea și în general a următorilor ani o constituie criza de pe piața forței de muncă, deficit care, potrivit investitorilor, tinde să se adâncească.

„Într-adevăr, consumul intern estimăm că va crește în continuare, pe fondul avansului puterii de cumpărare a populației. Probleme ar putea să apară în ceea ce privește forța de muncă. Se găsesc din ce în ce mai greu angajați pregătiți și la costuri corespunzătoare”, afirmă Mihai Mîndruțiu, director financiar Vitacom Electronics SRL.

„Vedem, la tot pasul, tot mai multe reclame în care mari jucători din economie anunță că sunt în căutare de personal, de la hipermarketuri la unități de producție. Alături de inflamarea consumului și inflație, criza forței de muncă tinde să devină un semn de întrebare semnificativ în economie”, spun analiștii de la KeysFin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția