• Publicat:
Știri

Carmen Dan, despre copiii morți după ce au fost luați de viitură: Doresc să transmit public condoleanțe pentru familia Toader

Carmen Dan, despre copiii morți după ce au fost luați de viitură: Doresc să transmit public condoleanțe pentru familia Toader
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, sâmbătă, după tragedia din Prahova în urma căreia și-au pierdut viața trei copii și un al patrulea este dat dispărut, că au fost emise două avertizări cod portocaliu de ploi torențiale, precum și un mesaj RO-ALERT.

„Doresc să transmit public condoleanțe pentru familia Toader care a trecut printr-o mare tragedie cauzată de pierderea a 3 copii. Pe cel de-al 4-lea, băiețelul de 2 ani și 6 luni, vă asigur că toată lumea îl caută cu întreaga determinare. Forțele de intervenție, dar și voluntarii fac toate eforturile pentru a-l găsi pe Iacob. Mama copiilor este în continuare în Spitalul Județean Prahova, sub asistență medicală și consiliere psihologică. Am discutat azi (sâmbătă – n.r.) de mai multe ori cu prefectul de Prahova și vă asigur că se vor face toate demersurile pentru a acorda întreg sprijinul acestei tinere familii greu încercate”, a declarat Carmen Dan, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul le-a cerut oamenilor să urmeze recomandările autorităților atunci când se anunță schimbări ale vremii, precizând că în cazul de la Prahova au fost emise două avertizări cod portocaliu de ploi torențiale și grindină.

„Raportat la situația din Prahova au existat ieri (vineri – n.r.) două avertizări meteorologice de cod portocaliu – prima la ora 11.00 cu intrare în vigoare de la ora 15 și care viza cantități de apă de 40-50 litri/m2 și izolat până spre 80 litri/m2, iar a doua la ora 14.23, tot de cod portocaliu care atenționa asupra riscului de precipitații abundente și de grindină. Cea de-a doua avertizare era de tip nowcasting – adică cu intrare în vigoare imediată. Prima avertizare s-a comunicat la toate primăriile, iar a doua, tocmai pentru că era cu intrare în vigoare imediată a făcut obiectul unui mesaj RO-ALERT, mesaj care s-a transmis conform datelor noastre în jurul orei 14.50″, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a precizat că prima informație despre evenimentul tragic a fost primită la ora 16.15, când a fost recepționat un apel de urgență prin care se semnala că o persoană majoră cu patru copii au fost luați de apă și „plutesc efectiv cu tot cu pat”.

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă au transmis mesaje după ce patru copii au fost luați de viitură la Sângeru, în județul Prahova. Șeful statului a cerut autorităților responsabile să ia toate măsurile care se impun pentru a-i ajuta pe cei care în aceste momente dificile au nevoie de sprijin, în timp ce premierul a asigurat că acest sprijin va fi acordat.

O femeie și patru copii, cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani din localitatea Sângeru, au fost surprinși vineri seara de viitură. Femeia a fost salvată, însă cei patru minori au fost dați dispăruți. Până la momentul transmiterii știrii, trei copii au fost găsiți morți, un al patrulea fiind dat în continuare dispărut.

Foto: Hepta

 

Inchide