Carmen Dan și șeful SRI, chemați la audieri în Parlament

Carmen Dan și șeful SRI, chemați la audieri în Parlament
Publicat: 03/02/2017, 16:28

Întrebată dacă i-a răspuns în scris președintelui Klaus Iohannis, precum i s-a solicitat de către șeful statului, Carmen Dan a răspuns afirmativ.

„I-am trimis informare domnului președinte”, a spus Carmen Dan, vineri, la Parlament.

Ministrul Justiției susține în continuare că SMS-ul primit de la SRI de secretarul de stat din MAI nu era semnat.

„Secretrul de stat a primit un sms pe care îl puteați transmite și dvs. pentru că nu conținea altceva decât o informație cu caracter general, obișnuită în cadrul schimbului de informații operative. Nu era semnat „SRI”, nu era asumat”, a spus Carmen Dan.

Înainte de a intra la ședința Comisiei SRI, deputatul PNL, Cezar Preda, a declarat că va propune ca ministrul de Interne, Carmen Dan, să fie audiată de către Comisia SRI miercurea viitoare, pe tema incidentelor violente de la protestele OUG pe Justiție, pentru a clarifica modul de comunicare între instituțiile care asigură securitatea, potrivit Mediafax.

„Azi la Comisia SRI, în afară de bugetul pe care trebuie să-l dezbatem, intrăm pe agenda zilnică, a ce se întâmplă în piață, schimbul de replici televizate între responsabilii români. Ministrul de Interne e depășită total, e speriată, am văzut-o acum, la întrebările parlamentarilor. Niciodată un ministru de Interne nu comunică în asemenea hal modul în care colaborează instituțiile care asigură securitatea națională. Sper să o invităm la comisie să ne dea detalii”, a declarat Preda.

În viziunea sa, Carmen Dan „trebuia să știe de la ministerul de Interne ce urma să se întâmple”.

„Nu vedeți că decapitarea ministerului de Interne în ceea ce privește informațiile pe care trebuie să le obțină ne-a adus în situația să întrebăm SRI ce trebuia să facă ministrul de Interne?”, a mai spus Preda, arătând că ministrul de Interne ar trebui întrebat și despre dispariția fostului deputat Sebastian Ghiță, întrebare care ar trebui adresată tot la această audiere de miercurea viitoare.

După finalizarea ședinței Comisiei SRI, președintele comisiei, Adrian Țuțuianu, a anunțat că ministrul de Interne, Carmen Dan, și directorul SRI, Eduard Hellvig, au fost convocați la audieri miercurea viitoare.

„Mi-am propus, împreună cu membrii comisiei, ca săptămâna viitoare să avem o ședință de studiu și de audieri. Vom adresa invitația la lucrările comisiei pentru directorul SRI, pentru adjunctul și șeful de direcției de protecție a Constituției, pe doamna ministru de Interne, Carmen Dan, secretarii de stat și alte persoane cu funcții de conducere în Poliție și Jandameria care au fost indicate ca fiind destinatarii sms-urilor”, a spus Carmen Dan.

În raport de ce rezultă din materialul scris și din discuțiile cu persoanele menționate, vom decide dacă mai e necesară audierea altor persoane”, a declarat președintele Comisiei de control a SRI.

Serviciul Român de Informații a susținut, într-un comunicat emis miercuri noapte, la puțin timp după încheierea violențelor care au deturnat protestul pașnic din Piața Victoriei, că a transmis instituțiilor abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și liniștii publice informații cu privire la intenția de deturnare a protestelor organizate în București miercuri. Potrivit SRI, Ministerul Afacerilor Interne, Secretarul de Stat, Ștefu Viorel, șeful IGPR, dar și Jandarmeria și SPP-ul au primit din partea serviciilor informații care confirmau prezența ultrașilor în Piața Victoriei și că a existat un schimb de informații în acord cu procedurile legale stabilite la nivelul instituțiilor responsabile de menținerea ordinii și liniștii publice.

Precizările SRI au venit imediat după ce, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, declarase, într-o intervenție la România TV, că nu a primit informări de la servicii că la miting vor exista provocări.

„Nu am primit o astfel de informare, dar ne-am luat toate măsurile”, a declarat Carmen Dan.

Ulterior, într-o declarație de presă, susținută joi, Carmen Dan a adus clarificări legate de anunțul de miercuri-noapte al SRI, care a arătat că a informat MAI în legătură cu violențele care urmau să aibă loc, spunând că nu a primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare a violențelor și că „secretarul de stat, Viorel Ștefu, și șeful poliției, Bogdan Despescu, au primit mesaje SMS din partea unui ofițer SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane, în general activiști care participă constant la activități de acest gen, precum și prezența unor membri ai galeriilor, la modul general”, acestea fiind primite miercuri, între 19.43 și 22.55.

„Datele SMS nu semnalau riscuri de tulburare a ordinii publice, intenția de a denatura caracterul manifestației,respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfășoare acte de violență și nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop”, declara Carmen Dan.

Ministrul de Interne a arătat că informațiile primite de la SRI „erau de notorietate publică,cunoscându-se că în apropierea protestelor avea loc o partidă de handbal”.

„Informațiile erau cunoscute de MAI. Nu au fost informații inedite din partea SRI. Era de notorietate faptul că la clubul Dinamo, situat la 1,5 km de Piața Victoriei, se desfășura meciul de handbal Steaua-Dinamo, unde au particpipat aproximativ 1.500 de spectatori. După meci, grupurile de suporteri s-au dispersat și unele au venit pe cont propriu la protest. Acest lucru a făcut imposibil controlul și stoparea apariției lor la proteste, necomportându-se unitar ca un grup organizat. Nu puteam solicita blocarea suporterilor în sala de sport Dinamo, în contextul în care comportamentul acestora nu se situa în afara legii. Blocarea lor ar fi fost o încălcare a legii. Ulterior, unii suporteri s-au regrupat și au fost identificați”, mai spunea Carmen Dan.

În urma violențelor care au deturnat protestul pașnic de miercuri noapte, din Piața Victoriei, 79 de persoane au fost reținute și conduse către secțiile de poliție în vederea stabilirii identității precum și a gradului de implicare sau vinovăție în ceea ce privește incidentele petrecute la nivelul Capitalei, ulterior patru dintre acestea fiind arestate preventiv pentru ultraj și tulburarea liniștii publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii