CARTEA DE COLORAT publicată de Poliția Capitalei. Mesajele adresate copiilor

Publicat: 02/02/2013, 16:04
Actualizat: 28/07/2014, 20:55

Mai multe desene cu copii care sunt închiși în centre de reeducare, care fură sau jefuiesc femei și distrug bănci cu toporul au fost publicate de Poliția Capitalei într-o carte de colorat cu caracter educativ din colecția „Suntem NOI, Prevenirea”.

Cartea destinată celor mici a fost realizată de Serviciul Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Capitalei.
Prin acest demers, intitulat „A, B, C Legislativ”, polițiștii au vrut să-i facă pe copii să conștientizeze pedepsele riscate de cei care fură sau tâlhăresc.

Totodată, copiii sunt învățați să nu consume alcool, pentru că băutura le-ar putea distruge sănătatea, și să aibă grijă atunci când ies singuri pe stradă, pentru că ar putea fi bătuți, răpiți, vânduți sau obligați să cerșească.

Cartea conține zece desene pe care copiii le pot colora, fiecare dintre acestea fiind însoțit de un mesaj scris atât în limba română, cât și în romani.

În primul desen apare un personaj scund, despre care se deduce că ar fi un copil, păzit de un polițist care îl urmărește, calm, cu mâinile la spate. „Copilul” cu dinții rari, câteva fire de păr și ochii bulbucați pare foarte încântat în fața unui tort în care sunt înfipte două lumânări aniversare sub forma numărului 14. Mesajul pentru preșcolari al acestui desen este „Pentru faptele sale, copilul poate fi tras la răspundere începând cu vârsta de 14 ani”.

La pagina următoare, copiii pot colora un centru de reeducare, cunoscut și drept „casă de corecție”. În desen apare o casă de țară cu geamuri mici, care au zăbrele, și o ușă masivă, din lemn, încuiată cu un lacăt exagerat ca dimensiuni. Printre zăbrelele uneia dintre ferestre iese o mână de copil care trage de sfoară un camion de jucărie, încercând să-l aducă înăuntru. Desenul este însoțit de mesajul „El (copilul – n.r.) poate fi pedepsit prin dojenire, supraveghere strictă timp de un an, închiderea într-o școală de corecție sau când este bolnav internat într-un centru de tratament”.

Imediat ce a terminat de colorat exteriorul casei de corecție, preșcolarul poate „vizita” și interiorul acesteia, într-un desen cu un copil îmbrăcat în zeghe, care stă trist pe o băncuță, iar lângă el se vede camionul de jucărie. Pe perete atârnă un calendar gros, pe care scrie „20 de ani”. Deasupra desenului poate fi citită explicația: „Pedeapsa maximă poate fi închisoarea de până la 20 de ani”.

Din desenul cu numărul cinci, preșcolarul care colorează trebuie să înțeleagă limpede principiul de drept care spune că necunoașterea legii nu îl absolvă de răspundere în cazul comiterii unei infracțiuni. Astfel, în timp ce alege culorile cele mai potrivite pentru un individ care calcă peste cuvântul „LEGE” scris pe drum, acestuia i se explică faptul că „atunci când încalcă legea, nimeni nu se poate scuza că nu a cunoscut-o”.

Când termină de vopsit pantofii celui care calcă legea în picioare, copilul poate vedea în carte un hoț. Cu ochelari negri, ca să nu poată fi recunoscut, hoțul cară vesel o ulcior cât el de mare și, în timp ce aleargă cu prada în brațe, se uită în urmă, să vadă dacă îl urmărește cineva. Deasupra hoțului stă scrisă definiția furtului: „Luarea unui obiect care aparține altei persoane, fără acordul acesteia, înseamnă furt”.

După hoț, în carte își face apariția și micul tâlhar, care atârnă agățat de lanțul aflat la gâtul unei femei. Deasupra desenului, explicația scenei violente: „Când se comite un furt prin amenințare sau violență se numește tâlhărie”.

Personajul care, până acum, a călcat legea în picioare, a furat și a jefuit, apare, în cele din urmă, înarmat cu un topor. Tocmai a făcut praf o bancă dintr-un parc, iar tatăl său, un bărbat cu mustață și pălărie, îi plătește polițistului paguba. Morala acestui desen este, potrivit polițiștilor Serviciului Analiză și Prevenire a Criminalității, aceea că „atunci când strici în mod intenționat un lucru, poți fi pedepsit pentru distrugere, iar părinții tăi plătesc paguba”.

În continuare, copiii au ocazia să afle din carte care sunt drepturile lor și ce pericole îngrozitoare îi pândesc la tot pasul.

În primul desen al acestei secțiuni apare un copil care s-a urcat băut la ghidonul trotinetei. Mai mult, deși din desen s-ar înțelege că personajul este deja beat, date fiind steluțele din jurul capului, el continuă să bea dintr-o sticlă. Mesajul polițiștilor de la Serviciul Prevenire este că „alcoolul consumat la vârste mici poate să-ți distrugă sănătatea”.

Copilul care răsfoiește cartea este apoi informat, printr-un nou desen, că nu este normal să fie bătut sau abuzat în familie, la școală sau în afara acesteia, fiind sfătuit să discute cu cineva de încredere.

În final, polițiștii îi aduc la cunoștință potențiale riscuri ale ieșirii pe stradă: „Strada poate oferi pericole nebănuite: poate fi bătut, răpit, vândut, obligat să cerșească”.

Oficiali din Poliția Capitalei au declarat, pentru MEDIAFAX, că această carte de colorat a fost realizată în 2011 pentru a fi distribuită, în principal, în comunitățile de romi.

„Cartea de colorat nu a implicat costuri din bugetul Poliției Capitalei, fiind tipărită, cu ajutorul unor parteneri externi, în 2011, în cadrul unui program de prevenire mai amplu, cu ajutorul caricaturistului Viorel Baciu”, au spus sursele citate.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, la restaurante. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Mai mulți români au aflat că au credite de mii de lei pe numele lor....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Devine obligatoriu în România din 1 iulie. Decizie pentru proprietarii de locuințe
Sora lui Florin Salam trăiește un calvar. Se teme pentru viața ei
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×