Casa lui George Enescu din județul Botoșani stă să se prăbușească

Redactor:
Mădălina Chițu
Casa lui George Enescu din județul Botoșani stă să se prăbușească
Casa compozitorului George Enescu din comuna Mihăilești, județul Botoșani, riscă să se prăbușească oricând.

Casa compozitorului George Enescu din comuna Mihăilești, județul Botoșani, riscă să se prăbușească oricând. De la moartea sa, din 1955, și până în prezent, nimeni nu a avut grijă de ea, imobilul ajungând în prezent o dărăpănătură.

Casa în care compozitorul a luat primele lecții de pian a ajuns pe mâna vecinilor și a unuia dintre urmași, notează Digi 24. Niciunul dintre ei nu a reușit, însă, să o reabiliteze. Au existat, totuși, câteva tentative de salvare, din partea autorităților locale.

„Noi, ca autoritate locală, ne-am implicat, chiar de la primele semne în care s-a sesizat de casa memorială a lui George Enescu, s-o aducem în proprietatea primăriei”, declară Constantin Răileanu, viceprimarul comunei Mihăileni. Fără niciun rezultat, însă. Casa a rămas în continuare în paragină.

Pianista Raluca Știrbăț, președinta Societății Internaționale George Enescu din Viena, a inițiat în presa din Europa o campanie de conștientizare a situației dramatice în care se găsește casa din Mihăileni.   

Instititul Național al Patrimoniului, instituția responsabilă cu cercetarea, evidența și dezvoltarea proiectelor legate de patrimoniu a pregătit dosarul de clasare a casei ca monument istoric. Conform legii, în continuare, se redactează proiectul de ordin de ministru. Proiectul trebuie semnat de ministrul culturii și publicat, ulterior, în Monitorul Oficial. Doar așa casa din Mihăileni poate deveni monument istoric.

În momentul de față dosarul se afla în analiză la Ministerul Culturii. Secretarul de stat Radu Boroianu susține că, la ora actuală, memoria lui George Enescu este bine cinstită.

„Există un muzeu Enescu la București, există o casă memorială la Sinaia, există o alta lângă Bacău. Deci avem trei locuri care poartă memoria lui Enescu. Un al patrulea rămâne sub semnul întrebării dacă este bine să fie sau nu”, susține Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul culturii.

În timp ce autoritățile se încurcă în hârtii și explicații, imobilul se poate prăbuși oricând, mai scrie Digi 24.

Inchide