Cât câștigă măicuțele și călugării din România. Jumătate din bani sunt obligați să-i doneze bisericii

Redactor:
Adrian Macarie
Cât câștigă măicuțele și călugării din România. Jumătate din bani sunt obligați să-i doneze bisericii
Mai multe pe gandul.info

Circa 10.000 de călugări și călugărițe primesc salarii, potrivit BOR. Suma obținută este puțin peste salariul minim pe economie, potrivit antena3.ro.
Regulamentele bisericești spun că monahii salarizați sunt obligați să depună la caseria mânăstirii jumătate din salariu sau pensie în folosul obștii.

Dacă călugării hotărăsc să doneze întreaga sumă, conducerea mânăstirii se va îngriji de procurarea tuturor celor necesare.

Conform noii grile de salarizare anunțată în 2017 de Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, Patriarhul Daniel va avea un salariu echivalent cu cel al unui ministru.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ar avea un câștig lunar de 14 500 de lei lunar brut.

O situație finaciară a BOR arată că, în fiecare lună, valoarea totală a contribuțiilor la salariile personalului din Administrația patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate și contribuții sociale este de 575.087 lei.

Din cei peste  14.000  de preoți și diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, mai mult de  1.000 sunt salarizați exclusiv din fondurile proprii ale unităților bisericești, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizați neclericali sunt plătiți integral de Biserică.

Inchide