Cât costă carnea de miel în piețele și magazinele din țară

Cât costă carnea de miel în piețele și magazinele din țară

Carnea de miel se vinde în piețele din Timișoara cu prețuri cuprinse între 25 și 28 de lei pe kilogram, comercianții precizând că prețurile sunt un pic mai mari față de cele de anul trecut.

„Anul trecut, am vândut carnea de miel cu 23 – 25 de lei kilogramul, în acest an cer 25 de lei și văd că se cumpără, chiar sunt clienți”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Nicoară, care vinde miei în Piața 700, aflată în centrul Timișoarei.

În toate piețele din oraș, clienții care negociază pot cumpăra carnea de miel și cu prețuri sub 25 de lei kilogramul.

În magazinele din Timișoara, prețurile la carnea de miel sunt mai mici, fiind cuprinse între 20 și 23 de lei pe kilogram.

De asemenea, unii producători din județul Timiș vând mieii de Paște pe grupuri de pe Facebook și încearcă să atragă clienții precizând că animalele au fost crescute „sănătos”, iar carnea este „delicioasă”. Prețurile sunt cuprinse între 23 și 26 de lei kilogramul.

În județul Timiș, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a autorizat pentru perioada sărbătorilor pascale două abatoare industriale în care se sacrifică ovine și 30 de puncte locale de tăieri miei.

Cluj

Kilogramul de carne de miel în Cluj-Napoca se vinde prețuri între 25 și 28 de lei, în carcasă, în punctul de sacrificare temporar aprobat în cadrul Centrului Agro Transilvania și în Piața Mihai Viteazu, cea mai mare din municipiu.

Directorul Centrului Agro Transilvania, Marius Sabo, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că spațiul pentru punctul de sacrificare temporară este în suprafață de 24 de mp și este dotat cu toate utilitățile necesare derulării procesului de sacrificare – vânzare a mieilor în condiții optime.

„Centrul Agro Transilvania, în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Animale Someșana, a deschis un punct autorizat de vânzare și sacrificare a mieilor. Punctul de sacrificare va funcționa în perioada 4 – 7 aprilie între orele 8 – 18. Prețul cărnii de miel comercializate în carcasă este de 25 lei/kg. Spațiul este în suprafață de 24 de mp și este dotat cu toate utilitățile necesare derulării procesului de sacrificare – vânzare a mieilor în condiții optime și avizat din punct de vedere legal pentru a desfășura această activitate. Este în permanență aici și un medic veterinar”, a spus Sabo.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj, Ioan Oleleu, a declarat la rândul său corespondentului MEDIAFAX că și în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca este deschis un spațiu al unei asociații care a primit aprobare pentru comercializarea cărnii de miel.

„La nivelul județului Cluj au fost autorizate puncte de sacrificare temporară a mieilor în Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin iar activitatea efectivă a acestora începe miercuri”, a spus Oleleu.

În Piața Mihai Viteazu, cea mai mare din Cluj-Napoca, prețul unui kilogram de carne de miel în carcasă este de 28 de lei.

Gorj

Kilogramul de carne de miel în Piața Litovoi, din municipiul Târgu-Jiu, se vinde la prețuri cuprinse între 25 și 30 de lei, în carcasă, în punctul de sacrificare temporar autorizat de inspectorii sanitar-veterinari.

Gorjenii au la dispoziție trei spații pentru sacrificarea mieilor, în Piața Litovoi din municipiul Târgu-Jiu, la Motru și Novaci. Prețul unui kilogram de carne variază între 25 și 30 de lei, față de anul trecut când prețurile erau cuprinse între 20 și 22 de lei, în timp ce ciobanii vând mieii „în viu”cu 13 lei kilogramul.

„Sacrificarea mieilor se face în trei spații amenajate temporar, ca urmare a solicitării primăriilor, Locurile special amenajate temporar de sacrificare a mieilor vor fi supravegheate permanent de către medicii veterinari pe toată durata funcționării acestora. Spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor, respectiv Târgu-Jiu, zona Litovoi, Motru și Novaci. Activitatea de sacrificare a mieilor în spații amenajate temporar va fi permisă strict în perioada 2-7 aprilie 2018 inclusiv, între orele 07.00 – 17.00. În Piața Litovoi, din municipiul Târgu-Jiu, pretul unui kilogram de carne de miel variază între 25 și 30 de lei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.

La supermarketurile din Târgu-Jiu, prețurile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 20 lei.

Anul trecut, de Paște, au fost sacrificați aproximativ patru mii de miei în târgurile autorizate în județul Gorj, cei mai mulți, 3.700, în Piața Litovoi din Târgu-Jiu.

Constanța

Constănțenii plătesc pentru carnea de miel, în aceste zile, cel puțin 23 de lei/ kilogram, un preț similar celui din ultimii trei ani.

Astfel, cei care doresc să cumpere carne de miel din una dintre piețele din municipiul Constanța, direct de la producători, plătesc pentru un kilogram de miel între 23 și 25 de lei pentru un kilogram.

De asemenea, mieii pot fi cumpărați și „în viu”, în această situație prețul fiind, în medie, cu 10 lei mai mic. Pentru aceasta însă, constănțenii trebuie să meargă în localitățile învecinate, deoarece punctul de sacrificare temporară, din Piața Pescăruș, a fost desființat.

În această situație, specialiștii DSVSA și cei de la Protecția Consumatorilor au atras atenția ca mieii sau carnea de miel să fie achiziționate numai din locuri amenajate și autorizate.

„Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, ia mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Ca o măsura de prevedere suplimentară este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice erbivorelor – la dentiție se va urmări în special lipsa caninilor”, au transmis reprezentanții OPC.

La supermarket, kilogramul de carne de miel este comercializat la prețuri ceva mai mari, putând ajunge, în aceste zile, și la 30 de lei.

Oamenii se așteaptă însă, cu cât se apropie Paștele, ca prețurile să scadă, pentru că oferta este destul de generoasă.

Iași

Kilogramul de carne de miel se vinde în piețele din Iași cu 25 de lei, cu cinci lei mai scump decât maximul anului trecut.

Crescătorii de animale susțin că și acest preț este destul de scăzut, deoarece au avut cheltuieli mult mai mari față de anii precedenți, generate de iarna grea și de prețul ridicat al furajelor.

„Din păcate, mieii sunt mici acum, deoarece Paștele a picat în 2018 mai devreme. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre producători preferă să-i vândă la export, în a doua parte a lunii mai, deoarece este o afacere mai rentabilă”, a spus un crescător de animale.

Carnea de miel poate fi găsită în Piața Nicolina și în Alexandru cel Bun, dar și în supermarketurile din Iași sau în magazinele de profil, respectiv în carmangerii. Astfel, prețurile variază, dar diferențele sunt mici, de doar câțiva lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață