Cât de mare este averea lui Putin? Unii analiști spun că ar fi mai bogat decât Jeff Bezos, Bill Gates și Elon Musk

Cât de mare este averea lui Putin? Unii analiști spun că ar fi mai bogat decât Jeff Bezos, Bill Gates și Elon Musk
Sursă FOTO: Profimedia.ro
Publicat: 28/02/2022, 11:29

Potrivit dezvăluirilor oficiale de la Kremlin, Vladimir Putin ar avea un venit de 140.000 de dolari, ar deține trei mașini, o remorcă și un apartament de 800 de metri pătrați, potrivit Kremlinului. De asemenea, el ar avea dat în folosință un apartament de 1.600 de metri pătrați în Moscova. Însă, economistul suedez Anders Aslund, care a scris o carte despre economia Rusiei (Capitalismul rusesc: calea de la economia de piață, la cleptocrație) estimeză că averea lui Putin este undeva între 100 și 150 de miliarde de dolari, scrie fortune.com.

Economistul suedez estimează că prietenii lui Putin dețin între 500 de milioane și 2 miliarde de dolari fiecare, în numele președintelui rus.

Poate cea mai mare estimare a averii lui Putin a fost făcută de finanțatorul Bill Browder – un critic înverșunat al președintelui rus și unul dintre principalii susținători ai Legii Magnitsky – care a mărturisit Senatului SUA în 2017 că el credea că președintele rus este „unul dintre cei mai bogați oameni din lume”, cu active totalizând până la 200 de miliarde de dolari. Această sumă l-ar face pe Putin mai bogat decât Jeff Bezos, Bill Gates și Elon Musk. Browder și-a bazat calculul pe convingerea că Putin le-a ordonat celor mai bogați oligarhi ai Rusiei să-i ofere jumătate din averea lor în urma arestării în 2003 a lui Mihail Hodorkovski, fondatorul companiei petroliere Yukos și odată cea mai bogată persoană din Rusia, care a fost închis pentru fraudă.

Alții susțin că încercarea de a calcula averea lui Putin nu are sens. Ei spun că președintele rus controlează atât de mult economia țării, încât exercițiul de imaginție în privința averii lui este lipsit de sens. După cum a argumentat miliardarul rus aflat în exil Serghei Pugaciov, pentru The Guardian în 2015: „Putin consideră că tot ceea ce aparține teritoriului Federației este al lui… Orice încercare de a calcula [valoarea sa netă] nu are sens”.

Vladimir Putin ar deține un palat personal în valoare de peste 1 miliard de dolari, dezvăluirea fiind făcută de opozantul lui, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare. Potrivit investigației publicate în vara lui 2021 de Navalnîi, banii pentru imensul complex de la Marea Neagră ar fi venit din taxele plătite de poporul rus.

Caracterul opac al averii nete a președintelui rus – și modul în care aceasta poate fi răspândită în cercul său interior – înseamnă că toate estimările se bazează în mare parte pe speculații. De asemenea, publicația Forbes alege să nu-l includă pe Putin pe lista sa de miliardari, menționând în 2015 că nu a fost „în măsură să verifice dreptul de proprietate asupra unor active în valoare de 1 miliard de dolari sau mai mult”.

Atunci când a anunțat joi extinderea sancțiunilor, Biden a numit persoanele vizate „oameni care câștigă personal din politicile Kremlinului [care] ar trebui să plătească”. Cu toate acestea, nu este clar cât de eficiente sunt sancțiunile personale de înghețare a finanțelor oligarhilor sau schimbarea comportamentului acestora.

Sancțiunile direcționate către ei pot „fi doar puțin eficiente atunci când acești indivizi tratează resursele Rusiei ca pe propria lor pușculiță personală”, susțin Edward Fishman de la Atlantic Council și Chris Miller de la Universitatea Tufts, într-un articol de opinie publicat în Politico. Conducând marile întreprinderi din Rusia, elita țării ar putea continua să beneficieze de activitatea economică chiar dacă li se interzice accesul la conturile personale în Occident.

Scurgerile de documente Panama Papers și Pandora Papers, care conțineau informații despre bogații lumii care ascund bani în paradisuri fiscale offshore, au dezvăluit că oligarhii ruși cu legături strânse cu Putin au strâns averi de sute de milioane de dolari.

Întrebat despre efectele sancțiunilor personale asupra lui Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că oficialilor de stat din Rusia le este interzis să dețină conturi bancare străine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului