• Publicat:
Știri

Cât l-a costat pe Teodor Mărieș scena de la Universitate, huiduită de mulțime

Cât l-a costat pe Teodor Mărieș scena de la Universitate, huiduită de mulțime
Scena din fața Teatrului Național a fost adusă de președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, care joi a încheiat un contract cu o firmă din Brașov să îi pună la dispoziție, până în 31 decembrie, scenă și echipamente de sunet și lumini pentru manifestația din Piața Universității.

Vineri, la Universitate, în fața Teatrului Național, a fost amplasată o scenă pe care, în timpul manifestației, au urcat aproximativ 20-30 de persoane ce intenționau să se adreseze oamenilor. Manifestanții i-au huiduit și le-au cerut să coboare de pe scenă. Cel care a adus scena în Piață este Teodor Mărie, președintele „Asociației 21 Decembrie”, după cum a declarat acesta pentru gândul, vineri noapte.

Teodor Mărieș a precizat pentru Mediafax că a încheiat un contract pentru aducerea acestei scene, pe care sâmbătă l-a postat pe pagina de Facebook a asociației.

Din contract rezultă că beneficiarul era Asociația „21 Decembrie 1989”, și nu Teodor Mărieș în nume personal.

Teodor Mărieș a mai spus că a fost întrebat de jandarmi, vineri, dacă el s-a ocupat de ridicarea scenei și a recunoscut, fiind anunțat că va fi amendat

„Am demontat tribuna, dar dacă strada va avea nevoie de ea, mă voi ocupa să o montez la loc. Consider că nu este firesc să fiu sancționat pentru acest gest, pentru că, până la urmă, toți oamenii care se strâng în stradă ar putea fi amendați și nu cred că ar trebui să fie aplicate sancțiuni pentru demersuri care au legătură cu ce se întâmplă în piață”, a spus Teodor Mărieș.

Contractul de prestări servicii a fost încheiat în 5 noiembrie, între prestatorul SC GDD Sound SRL Brașov, reprezentat de administrator Dan Dumitru Ghiță, și beneficiarul Asociația „21 Decembrie 1989”, reprezentat de Teodor Mărieș.

Prin acest contract, firma din Brașov a asigurat echipamente de sunet-lumini și scenotecă pentru „manifestație Piața Universității București”. Suma pe care trebuie să o plătească Teodor Mărieș este de 3.000 de euro plus TVA, respectiv 16.442,40 lei, conform facturii emise de către firmă în 6 noiembrie. Prin contract, Teodor Mărieș trebuia să mai asigure cazarea și masa celor patru tehnicieni care se ocupau de echipamente.

Contractul era încheiat până în 31 decembrie, timp în care firma din Brașov trebuia să asigure funcționarea echipamentelor.

În contract este prevăzut și că părțile sunt exonerate de răspunderea privind neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor asumate, în cazul apariției unor evenimente, printre care „izbucnirea unor revolte civile sau revoluții, acte de terorism”, „acte ale oricărui guvern sau autorități”, „incendii, explozii, inundații”.

Vineri seară, în a patra zi de proteste, în Piața Universității s-au adunat aproximativ 5.000 de oameni, care au scandat din nou împotriva corupției și au adus un omagiu victimelor incendiului din clubul Colectiv, la o săptămână de la tragedie.

În timpul protestului, mai multe persoane au urcat pe scena instalată în fața Teatrului Național, pentru a se adresa celorlalți protestatari, însă din mulțime s-a huiduit, s-a fluierat și li s-a strigat să coboare. Apariția acestei scene, pe care se aflau și instrumente muzicale, a provocat nemulțumire în rândul celor prezenți, care au spus că nu se poate cânta când atâția tineri au murit în clubul Colectiv.

Pe scenă au urcat în jur de 20-30 de persoane, iar câteva dintre acestea au vorbit de la microfon, însă din mulțime s-a huiduit și li s-a cerut să coboare. „Jos de pe scenă”, „Piața nu are lider”, „Fără scenă, fără scenă” au fost câteva dintre scandările din piață. La un moment dat, sunetul și luminile de pe scenă au fost oprite.

Inchide