Catafalcul Sf. Parascheva din Iași este decorat de 16 ani cu mii de flori aduse de o familie din București

Publicat: 10/10/2019, 21:10

În curtea Catedralei Mitropolitane din Iași s-au făcut joi ultimele pregătiri pentru cel mai mare pelerinaj creștin ortodox din România.

Printre ultimele detalii se află decorararea catafalcului Cuvioasei Parascheva făcută, de 16 ani, de către familia Buștei, din București, care duce la Iași mii de flori, iar în fiecare an, florile se potrivesc la culoare cu veșmintele Sfintei.

Familia Buștei dăruiește florile în semn de mulțumire pentru tot ajutorul pe care îl primește de la Cuvioasa Parascheva.

„Totul se întâmplă din dragoste pentru Sfântă. Este al 16-lea an de când revenim cu dragoste doar pentru Sfântă. Pentru noi Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva este cea mai mare sărbătoare și e la fel de importantă ca Paștele și Crăciunul. Tot ceea ce facem, facem din suflet și cu tot dragul, deși e foarte puțin pentru ceea ce face Sfânta pentru noi și oamenii din jurul nostru.”, i-a explicat Florentina Buștei, corespondentului MEDIAFAX.

Pentru Hramul de anul acesta florile sunt albe și galbene. Aranjamentele sunt deja pregătite și trebuie doar montate.

„Am pregătit o combinație de culori luminoase, am spus noi. Avem un tip de aranjament care conține crini, douã feluri de crizanteme, delfinium albastru, douã tipuri de eucalipt, trandafiri și antirhinium. Este prima oarã când predomină culoarea galben. Am considerat că aceastã culoare este foarte luminoasã. Am vrut ca anul acesta sã avem foarte multă lumină. Avem aceleași tipuri de aranjamente în fiecare an. Sunt 14 coșuri cu flori, cât e și data zilei Sfintei Parascheva, și câțiva metri de ghirlandã de flori și de brad”, a declarat Maria Bulat, una dintre fiicele familiei Buștei.

Pregătirile încep cam cu o lună înainte. Atunci se aleg mai multe variante de flori, dar totul se schimbă cu câteva zile înainte de a le cumpăra.

„Anul acesta am plecat de la galben, portocaliu și verde și nu prea avem decât galben. Cam atât am păstrat.”, a declarat Florentina Buștei.

Ea își amintește că prima dată când au decorat baldachinul au adus trandafiri roșii, crini albi și crizanteme albe. O mașină de flori pe care le-au ales cu grijă, dar cu care nu știau exact ce se va întâmpla.

Tot atunci au aflat și că e neaparat ca aranjamentele de la baldachinul Cuvioasei să aibă și ramuri de brad.

„Toată lumea de aici era supărată că nu aveam brad. Nu știam că bradul are o semnificație foarte importantă. Veneau preoții, care nu ne cunoșteau pe vremea aceea pentru că veneam pentru prima dată, și nici nu cred că se îmbrăca baldachinul în flori, treceau, erau foarte mirați, nu înțelegeau ce se întâmplă cu noi. Când am început să lucrăm ne-au spus: , mai ieșeau după o oră-două și spuneau . După o jumătate de oră, o oră, apare un alt preot și ne spune că e foarte frumos, dar . La un moment dat ne-am dat seama că trebuie să avem brad”, povestește Florentina Buștei.

Atunci, soțul ei a plecat în oraș și a făcut rost, în două ore, de o ghirlandă de brad de 100 de metri.

„La vremea aia aveam clienți în Iași care se ocupau cu florile. Soțul meu, care e un perfecționist, a plecat prin Iași la clienții pe care îi aveam aici și le-a cerut 100 de metri de ghirlandă de brad în 2 ore. Asta se face cam în 2 zile dacă lucrează 7-8 oameni la ea. I-au spus că e cam imposibil ceea ce îi cer, că nu se poate. El a insistat că are nevoie în 2 ore de 100 de metri de brad. S-au adunat fiecare cum a putut, au chemat și copii, și în 2 ore a venit înapoi cu 100 de metri de ghirlandă de brad. Când am terminat au venit preoții și au spus vai ce minunat e, dar ce bine e că aveți și brad. De atunci, primul lucru pe care trebuie să îl fac este să am brad. Dacă nu am nimic din florile astea nu e o problemă, dar eu trebuie să am brad.”, își amintește femeia.

Totul a început de la un vis, în urmă cu 16 ani. Florentina Bustei povestește că a visat-o pe Cuvioasa Parascheva care își dorea să vină să se închine la ea.

„Am venit. Și m-am îndrăgostit de locul ăsta și de sentimentul pe care l-am avut, și am revenit după două săptămâni, și încă o dată, și încă o dată, și tot așa din aprilie până în septembrie, la 2-3 săptămâni veneam la Sfântă. Era ca efectul unui medicament. Simțeam că trebuie să revenim. Devenise o dependență. Soțul meu spunea că atât de bine se simte și că e atât de fericit că vine aici, încât atunci a zis că vine ziua ei și el vrea să îi îmbrace baldachinul în flori. Știu că el ce zice aia face”, a povestit Florentina Buștei.

După o discuție telefonică cu părintele Dosoftei Șcheul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, au stabilit că merg să îi aducă flori Ocrotitoarei Molodovei.

„Am încărcat o mașină cu flori vrac, nu prea știam nici dimensiuni, nici nu prea înțelegeam ce se întâmplă aici, am luat-o și pe doamna Ica, care e decorator floral. Ne-am trezit aici pe o vreme ploioasă, cu un camion plin de flori. Era imposibil să facem ceva într-un timp așa de scurt. M-am supărat, am început să plâng, mă întrebam ce a fost în capul meu, ce caut eu aici, cum de am venit cu o mașină de flori vrac, pentru că e absolut imposibil să faci ceva o persoană. Acum lucrează 8-12 persoane două zile la București, și 20 de persoane o zi în Iași. Eu voiam să fac totul într-o zi, cu o persoană”, povestește femeia râzând.

Întâmplarea a făcut că tot atunci, în Iași, era un decorator floral pe care îl cunoștea, venit de la București cu toată echipa pentru un alt eveniment.

„L-am chemat să vadă și dacă ne poate ajuta. S-au dat cu toții jos din mașină și s-au apucat de treabă. Am terminat până seara. De atunci ne ajută mereu și revenim în fiecare an. Sunt sigură că l-a trimis Sfânta. De asta spun că există minuni. Sfânta să ne dea înțelepciune, să le înțelegem, să le apreciem, și să fim cuviincioși și să venim și să mulțumim pentru ele”, a mai spus Florentina Buștei.

Și de atunci au trecut 16 ani și în fiecare octombrie, cu o zi înainte ca racla cu moaștele Cuvioasei să fie scoasă din catedrală și așezată spre închinare, familia Buștei merge la Iași și îi decorează baldachinul.

La fel ca membrii familiei Buștină sunt mulți pelerini din alte județe care merg de mulți ani la Iași, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

De 15 ani, Elena Săbiuță este prima care se așează la rând. Merge de la Piatra Neamț și an de an este cea care așteaptă mai bine de 20 de ore ca să ajungă la racla cu moașțele sfinte.

„Prima, e al cincisprezecelea an, cred. Dar am mai venit mulți ani pe străzi. Revenim pentru că ne reîncărcăm sufletește de la ea, ne dă sănătate, ce o rugăm ne îndeplinește. De dimineață de la 9 suntem aici, stăm până mâine dimineață la 6-7-8, când o scoate și pe urmă ne ducem acasă, încărcați cu Duhul Sfânt. (…) Ne place când o scoate afară. Eu m-am nimerit o dată la Iași, că am venit să dau pomelnicele și am văzut un om stând la rând și l-am întrebat ce face, că eu deobicei veneam pe străzi. îmi spune. Am rămas și eu, că eu am unde să stau aici, am sunat și am spus să nu mă aștepte. În credința bunul Dumnezeu, vă spun, când a scos-o, m-a înfiorat din cap și până și unghiile și de atunci am venit întotdeauna când o scoate. M-a impresionat ceva enorm. Pe la rând auzi clopot, dar nu vezi. Stând acolo și văzând m-a atras extraordinar și nu am lipsit niciun an”, spune Elena Săbiuță.

Nu merge niciodată singură, ci cu o prietenă. Deși sunt din același oraș, cele două s-au cunoscut la rând la Cuvioasa și de atunci merg împreună.

„Pentru suflețelul nostru venim, că avem păcate cât casa. Poate ne iartă Măicuța Domnului și să deie la copiii noștri minte luminată, că altceva nu ne trebuie. Sănătate și liniște.”, i-a explicat Catinca Enea, corespondentului MEDIAFAX.

Și alte prietenii s-au legat în sutele de ore de așteptare de peste ani. Elena Săbiuță spune că a păstrat loc pentru prietenii care urmează să vină de la București. Și cu ei s-a cunoscut în urmă cu mulți ani, iar regula lor este să își dea întâlnire cu o zi înainte de începerea pelerinajului, chiar la începutul rândului.

Cel mai mare pelerinaj creștin ortodox din România va începe vineri dimineață, când racla cu Moaștele Cuvioasei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană, după o slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Ioachim Arhiepiscop al Romanului și Bacăului.

Procesiunea din jurul catedralei, când racla va fi purtată pe umeri de un sobor de preoți și așezată spre închinare pe catafalc va fi condusă de către Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația