Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie: ”Ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne”

Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie: ”Ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne”
Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie
Publicat: 26/08/2020, 13:29
Actualizat: 26/08/2020, 13:34

Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie, motivul fiind acela că ofițerul nu mai deține autorizația de acces la informații clasificate.

Oficiul Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) a refuzat să îi prelungească avizul ORNISS lui Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne, iar ofițerul este, în prezent, pus la dispoziție. Potrivit atribuțiilor din fișa postului, conducerea Direcției Generale Anticorupție va fi asigurată de unul dintre adjuncții săi.

”Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei. În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale. Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri”, s-a precizat într-un comunicat transmis de MAI.

Avizul ORNISS

Avizul ORNISS – dă dreptul posesorului să aibă acces la informații clasificate – este obligatoriu pentru șefii structurilor din Ministerul de Interne. Direcția Generală Anticorupție are ca scop documentarea infracțiunilor de corupție din Ministerul de Interne.

Potrivit procedurilor, Direcția Generală pentru Protecție Internă din Ministerul de Interne (serviciul de informații al ministerului, fosta ”doi și-un sfert) face o verificare și transmite o propunere către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, autoritate care dă decizia finală. Accesul interzis la informații secrete echivalează cu schimbarea din funcție, informează g4media.ro.

Cătălin Ioniță a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată

Numit în ianuarie 2018 la conducerea Politiei Române, Cătălin Ioniță a demisionat șase luni mai târziu, din ”motive personale”. La o zi după demisie – pe data de 27 iunie – a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată, fapte comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018.

Potrivit procurorilor procurorilor, în perioada 2009-2010 – atunci când îndeplinea funcția de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 București –, Catalin Ionițăa pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoana îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafață respectiva, promițând în schimb îi determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”.

Cătălin Ioniță declara, la acea vreme, nu își face probleme, fiindcă este nevinovat, cariera fiind ”impecabilă”.

Cariera mea este impecabilă și voi merge până în pânzele albe îmi dovedesc nevinovăția. (…) Nu exista nicio abatere a mea de la lege și de la morală și voi demonstra acest lucru. Dincolo de suprinderea pe care o am, am determinarea clarific aceste aspecte”, spunea fostul sef al Poliției Române.

La o zi după prima citare la DNA, pe data de 28 iunie, chestorul Cătălin Ioniță revenea la conducerea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie menționat că, la sfârșitul anului 2019, procurorii DNA au clasat dosarul în care Cătălin Ioniță a fost cercetat penal pentru trafic de influență și fals în declarații.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte