Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie: ”Ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne”

Redactor:
Cristian Lisandru
Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie: ”Ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne”
Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie

Cătălin Ioniță, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost eliberat din funcţie, motivul fiind acela că ofițerul nu mai deține autorizația de acces la informații clasificate.

Oficiul Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) a refuzat să îi prelungească avizul ORNISS lui Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne, iar ofițerul este, în prezent, pus la dispoziție. Potrivit atribuțiilor din fișa postului, conducerea Direcției Generale Anticorupție va fi asigurată de unul dintre adjuncții săi.

”Directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei. În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale. Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri”, s-a precizat într-un comunicat transmis de MAI.

Avizul ORNISS

Avizul ORNISS – dă dreptul posesorului să aibă acces la informații clasificate – este obligatoriu pentru șefii structurilor din Ministerul de Interne. Direcția Generală Anticorupție are ca scop documentarea infracțiunilor de corupție din Ministerul de Interne.

Potrivit procedurilor, Direcția Generală pentru Protecție Internă din Ministerul de Interne (serviciul de informații al ministerului, fosta ”doi și-un sfert) face o verificare și transmite o propunere către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, autoritate care dă decizia finală. Accesul interzis la informații secrete echivalează cu schimbarea din funcție, informează g4media.ro.

Cătălin Ioniță a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată

Numit în ianuarie 2018 la conducerea Politiei Române, Cătălin Ioniță a demisionat șase luni mai târziu, din ”motive personale”. La o zi după demisie – pe data de 27 iunie – a fost chemat la DNA, unde i s-a comunicat este urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații în forma continuată, fapte comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1, dosarul fiind constituit în 2018.

Potrivit procurorilor procurorilor, în perioada 2009-2010 – atunci când îndeplinea funcția de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 București –, Catalin Ionițăa pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoana îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafață respectiva, promițând în schimb îi determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie”.

Cătălin Ioniță declara, la acea vreme, nu își face probleme, fiindcă este nevinovat, cariera fiind ”impecabilă”.

Cariera mea este impecabilă și voi merge până în pânzele albe îmi dovedesc nevinovăția. (…) Nu exista nicio abatere a mea de la lege și de la morală și voi demonstra acest lucru. Dincolo de suprinderea pe care o am, am determinarea clarific aceste aspecte”, spunea fostul sef al Poliției Române.

La o zi după prima citare la DNA, pe data de 28 iunie, chestorul Cătălin Ioniță revenea la conducerea Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie menționat că, la sfârșitul anului 2019, procurorii DNA au clasat dosarul în care Cătălin Ioniță a fost cercetat penal pentru trafic de influență și fals în declarații.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
O asistentă medicală din Vaslui a vrut să se trateze acasă de Covid-19. Când a...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
California vrea să întrerupă vaccinarea cu serul Moderna. Epidemiologul șef al statului, îngrijorat din cauza...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc. Scutiri de cheltuieli dacă se...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul nevăzut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide