Cătălin Predoiu, despre dosarul Mineriadei: „Este un moment care poate să nască o lume nouă”

Cătălin Predoiu, despre dosarul Mineriadei: „Este un moment care poate să nască o lume nouă
Publicat: 22/10/2015, 12:46
Actualizat: 22/10/2015, 15:23

„Ancheta din dosarul Mineriadei este, cel puțin în această etapă, în primul rând o victorie a victimelor sau rudelor victimelor care s-au luptat dincolo de hotarele acestei țări, în fața justiției europene. Aș observa că este în primul rând o victorie a Curții Europene a Drepturilor Omului. Și aș folosi acest prilej ca să adresez un îndemn la reflecție euroscepticilor și celor care mai pun la îndoială dacă e bine sau nu e bine ca România să fie parte a unui sistem european, a unui concert european. Fără Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate că nu am fi avut această discuție astăzi”, a scris pe Facebook Cătălin Predoiu.

El a arătat că demersul procurorilor de a redeschide această anchetă este „lăudabil” și un semnal că societatea își asumă descoperirea adevărului.

„Nu e mai puțin lăudabil demersul pe care îl fac astăzi procurorii de a redeschide această anchetă. Sigur că suntem departe de verdictul Justiției, dar este un semnal extrem de puternic, e un semnal că noi, ca Justiție, ca societate, putem să ne asumăm teme grele, descoperirea adevărului. Suntem datori să descoperim adevărul și să punem în fața noastră adevărul”, a menționat liderul liberal.

Predoiu a apreciat că este un moment istoric, care poate „să nască o lume nouă”.

„E un moment care poate să nască o lume nouă. E un dicton latin care spune „Fiat Justitia et pereat mundus”. Eu l-aș întoarce puțin pe dos și aș spune că dacă se face Justiție în acest caz s-ar putea să avem o lume și mai bună, cu certitudine chiar. Deci este un moment istoric, chiar dacă, repet, nu suntem încă în punctul în care să spunem că s-a făcut Justiție. Este un început de justiție grație tenacității victimelor, rudelor, avocaților care i-au ajutat, asociațiilor care i-au ajutat și înțelepciunii și profesionalismului judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a conchis Predoiu.

Procurorii au anunțat miercuri începerea urmăriii penale împotriva fostului președinte Ion Iliescu pentru infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Alți foști demnitari au fost puși sub acuzare, inclusiv fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.

Joi, procurorul general al Parchetului instanței supreme a cerut președintelui declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei, pentru infracțiuni contra umanității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase