Cătălin Predoiu: Proiectul de lege privind Secția Specială, gata până la 1 februarie

Redactor:
Mihaela Gidei
Cătălin Predoiu: Proiectul de lege privind Secția Specială, gata până la 1 februarie
Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a anunțat, miercuri, că se pregătește un proiect de lege privind Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care va fi supus dezbaterii publice. Cătălin Predoiu, care a propus desființarea secției, speră ca până în 1 februarie proiectul să fie gata.

Proiectul de lege privind Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ar putea fi gata peste două săptămâni, a anunțat miercuri ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Memorandumul prin care ministrul a propus desființarea SIIJ a fost adoptat de Executiv în 27 decembrie 2019.

„Următorul pas ar fi să creionăm un proiect de lege pe care să-l trimitem în dezbatere publică și, după, CSM-ului. Ne vom descurca astfel încât în perioada următoare să dezbatem acest proiect. Am dezbătut cu diferiți specialiști din minister despre acest proiect”, a declarat Cătălin Predoiu, la sediul Ministerului Justiției.

Potrivit ministrului Justiției, efectele demersurilor trebuie analizate cu atenție, mai ales în privința dosarelor instrumentate de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a competențelor.

Până la 1 februarie, acest proiect ar putea fi gata.

Atât Guvernul, cât și ministrul Justiției Cătălin Predoiu au fost criticați la finele anului trecut, de o parte din magistrați, pentru memorandumul depus de cel din urmă în ședința Executivului, care propunea desființarea acestei secții.

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Procurorilor din România (APR) au transmis la începutul anului un comunicat de presă prin care arată că „au luat act cu consternare de conținutul incomplet și inexact al Memorandumului„.

„Solicităm Guvernului Orban să lase deoparte jocurile politice și să nu uite că reprezintă România, nu un partid politic, iar obligația pe care o are față de Constituție și față de cetățenii României este să nu dezinformeze, ci să informeze corect și complet CJUE cu privire la motivele și argumentele înființării SIIJ”, au transmis reprezentanții celor patru asociații.

 

Inchide