Cătălin Voicu, exclus din profesia de avocat

Cătălin Voicu, exclus din profesia de avocat
Publicat: 13/01/2014, 17:35

Consiliul Baroului București a hotărât, luni, excluderea din profesia de avocat a lui Cătălin Voicu, care execută o pedeapsă de șapte ani de închisoare, pentru fapte de corupție, decizia fiind amânată în cazul lui Florin Costiniu, condamnat în același dosar la patru ani de închisoare cu suspendare.

Decanul Baroului București, Ion Ilie Iordăchescu, a declarat că în Consiliu s-a decis excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase și a lui Cătălin Voicu, având în vedere că aceștia au fost condamnați la închisoare cu executare, fiind astfel lezat statutul acestei profesii.

„Consiliul Baroului București a decis, în ședința de astăzi (luni, n.r.), excluderea din profesia de avocat a domnului avocat Adrian Năstase și a domnului Cătălin Voicu. S-a amânat discutarea situației profesionale a avocatului Costiniu Florin, plecând de la premisa că dânsul și-a făcut, prin diverse memorii, cereri, apărări, aparte față de cei doi avocați”, a spus Ion Ilie Iordăchescu.

Potrivit lui Iordăchescu, decizia de luni poate fi atacată la Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România.

În cazul fostului premier Adrian Năstase, decanul Baroului București a spus că acesta a fost exclus din profesia de avocat pe temeiul „nedemnității profesionale”, având în vedere că acesta are două condamnări definitive cu executare, una de doi ani și o alta de patru ani.

„Adrian Năstase a fost exclus pe temeiul nedemnității profesionale, având în vedere că a suferit două condamnări cu detenție, cum bine știți, una de doi ani, pe care se consideră că a executat-o în urma unei eliberări condiționate și cea de-a doua de patru ani, este în executare la Penitenciarul Rahova, în momentul față (…) A fost imaginea profesiei de avocat lezată și, ca atare, Consiliul a ținut cont de acest aspect”, a precizat Ilie Iordăchescu.

Decanul Baroului a mai spus că Năstase, după condamnarea de doi ani de închisoare cu executare, nu a fost exclus din profesie, considerându-se atunci că faptele pentru care a primit pedeapsa nu ar fi avut legătură cu atribuțiile profesiei de avocat. În cazul analizat luni, respectiv după condamnarea de patru ani, Consiliul Baroului București a considerat că fostul premier trebuie exclus din această profesie, luând în considerare „noua conjunctură”.

„Considerând că era prima condamnare și că nu ar fi avut legătură cu atribuțiile, cu competențele meseriei de avocat, acest Consiliu a apreciat că nu trebuie exclus din profesia de avocat, dar astăzi s-a discutat din altă perspectivă. Avându-se în vedere o nouă conjunctură, și anume cea de-a doua condamnare, Consiliul a fost nevoit să aprecieze că trebuie exclus din profesia de avocat”, a adăugat decanul Baroului.

Ion Ilie Iordăchescu a precizat că, din ceea ce știe, avocații care au fost excluși din profesie după ce au primit condamnări cu executare nu au mai cerut Baroului București să revină și „s-au îndreptat spre alte profesii”.

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, în 6 ianuarie, de un complet de cinci judecători al instanței supreme, la patru ani de închisoare cu executare pentru șantaj și luare de mită, în dosarul Zambaccian. Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Adrian Năstase mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu executare, dispusă în 20 iunie 2012, în dosarul „Trofeul calității”. Din această condamnare, fostul premier a executat aproape nouă luni de închisoare, respectiv din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiționat.

Consiliul Baroului București a decis, în 21 octombrie 2013, că Adrian Năstase poate rămâne avocat, apreciind că faptele care au stat la baza condamnării fostului premier la doi ani de închisoare nu au afectat calitatea de avocat.

Tot atunci, Consiliul Baroului București a amânat discutarea excluderii din avocatură a lui Cătălin Voicu și Florin Costiniu, întrucât nu era redactată motivarea deciziei prin care instanța supremă i-a condamnat pe cei doi.

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupție. În același dosar a fost condamnat și Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Cu trei luni înainte de a fi trimis în judecată, Florin Costiniu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Costiniu a fost semnat de președintele Traian Băsescu în 8 septembrie 2010. După pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat în Baroul București.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnații penali nu mai pot profesa ca avocați. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaților la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului București, după ce sentința este motivată, Consiliul se reunește și decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Excluderea unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezența lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?