Câte locuri de cazare are disponibile Universitatea București pentru refugiați

Câte locuri de cazare are disponibile Universitatea București pentru refugiați
Publicat: 08/09/2015, 16:00
Actualizat: 08/09/2015, 17:29

„Am răspuns acestei solicitări a ministrului Educației și punem la dispoziție 80 de locuri în căminele noastre din Măgurele și în același timp oferim, dacă vom fi solicitați, și consiliere psihologică acestor persoane care sunt într-un moment atât de greu al vieții lor. Noi vrem să ajutăm cu tot ceea ce poate universitatea. În momentul de față, am fost rugați să punem la dispoziție aceste locuri în cămin, o vom face, iar asta nu va afecta capacitatea noastră de cazare pentru studenții universității”, a spus rectorul Universității București, Mircea Dumitru.

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, a spus, la rândul său, că universitatea ar putea pune la dispoziție 50 de locuri în cămine.

La rândul său, rectorul Universității de Medicină și Farmacie, Ionel Sinescu, a spus că insituția de învățământ are locurile de cazare limitate.

„Cazarea în UMF Carol Davila se face pe criterii foarte riguroase. Spațiile sunt la limită. Dacă ni se va cere, într-o situație specială, să eliberăm un cămin, o vom face, dar, repet, noi nu avem spații disponibile”, a mai spus academicianul Ionel Sinescu.

Ministerul Educației a solicitat marți, universităților și inspectoratelor școlare județene să identifice evantuale spații de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziția refugiaților ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învățământ.

Marți, inspectoratele județene din țară și universitățile au primit de la Ministerul Educației solicitarea de a transmite o situație a locurilor de cazare disponibile în căminele liceelor și în campusurile universitare, care ar putea fi puse la dispoziția refugiaților ce ar ajunge în România, în cazul în care numărul acestora ar fi mai mare decât capacitatea de cazare din cele șase centre prntru imigranți.

„Ministerul Educației răspunde la toate solicitările Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. (…) Ministerul Educației poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare și consiliere psihologică”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai Ministerului Educației.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la finalul ședinței de coaliție, că poziția expimată de președintele Klaus Iohannis legată de primirea refugiaților în România este foarte „clară”, respectiv statul român poate primi maximum 1.780 de imigranți.

„Pozița exprimată ieri de președintele Iohannis este poziția statului român adoptată în baza consultărilor cu instituțiile, adică cu Guvernul, cu celelalte instituții și domnul Iohannis v-a spus foarte clar, maximum 1.780. Eu v-am dat detaliul tehnic că deja vreo 200 de locuri sunt ocupate, mai mult de atât nu putem acum. Dacă se va pune la un moment dat problema, o să discutăm și o să vă informăm, dar ceea ce a precizat ieri (luni – n.r.) președintele cred că e foarte clar pentru toată lumea”, a precizat Ponta, adăugând că nu poate fi de acord cu „cote obligatorii” care depășesc posibilitățile reale ale statului român.

„Ne pregătim și informăm CSAT cu toate datele” a răspuns premierul întrebat fiind de jurnaliști despre existența unui ordin dat de ministerului Educației pentru a fi căutate locuri de cazare în cămine studențești pentru refugiați.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, luni, că spune că România nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiați, cifrele prezentate de „diverse gazete” fiind „speculații jurnalistice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?