Câți bani a cerut Grecia, Rusiei, ca să iasă din zona euro. Ce a răspuns Putin

Câți bani a cerut Grecia, Rusiei, ca să iasă din zona euro. Ce a răspuns Putin
Publicat: 21/07/2015, 14:42

„Premierul Alexis Tsipras a cerut Rusiei un credit de zece miliarde de dolari pentru a demara procedurile de ieșire a Greciei din zona euro”, afirmă un oficial grec citat de publicația To Vima.

„Rusia nu a respins solicitarea Atenei, inițiind discuții pentru un împrumut de cinci miliarde de dolari condiționat de participarea Greciei la gazoductul South Stream” (Turkish Stream), precizează oficialul citat.

Cotidianul elen nu precizează când a făcut Alexis Tsipras această solicitare, dar premierul de extremă-stânga grec a discutat pe 6 iulie cu președintele rus, Vladimir Putin, imediat după controversatul referendum organizat de Grecia în contextul negocierilor cu Eurogrup. Liderul de la Kremlin declara după discuție că Grecia nu a solicitat asistență financiară din partea Rusiei.

„Revenirea la drahmă este de neconceput în lipsa unor rezerve bugetare puternice”, explica Tsipras într-un interviu acordat recent postului public ERT.

Guvernul de la Atena susține participarea Greciei la gazoductul Turkish Stream, care va face legătura între Rusia și Turcia prin Marea Neagră, a anunțat luni Panos Skourletis, noul ministru grec al Energiei. „Grecia susține planul de construire a unei conducte de gaz natural care să fie o prelungire a gazoductului Turkish Stream”, a declarat Panos Skourletis la ceremonia de preluare a portofoliului de ministru elen al Energiei. „Susținem un astfel de plan pe teritoriul Greciei, ar deschide noi oportunități”, a subliniat ministrul grec al Energiei.

„Proiectul rus va oferi multe avantaje, pentru că Rusia va deține o participație de 50% și pentru că tarifele vor putea fi mai mari”, a explicat fostul ministru grec al Energiei Panagiotis Lafazanis, prezent la ceremonia de predare a atribuțiilor.

Compania greacă Energy Investments Public Enterprise (EIPE S.A.) și grupul rus VEB Capital vor fi parteneri în proiectul care va costa circa două miliarde de dolari. Lucrările de construcție vor fi suportate în totalitate de Rusia, putând crea 20.000 de locuri de muncă în Grecia.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat proiectul Turkish Stream în decembrie 2014, înlocuind planul gazoductului South Stream. Conducta de gaze ar urma să înceapă din apropierea orașului rus Anapa, situat în provincia Krasnodar, pe litoralul nordic al Mării Negre. Gazoductul ar urma să traverseze Marea Neagră până în orașul turc Kiyikoy, de unde ar exista ramificații spre Europa Occidentală.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite țării să rămână în zona euro. „Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară și de prăbușire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reușit să obținem restructurarea datoriilor”, explica premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată...
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Temperaturi exteme lovesc România! Meteorologii au emis cod galben de caniculă
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Unul din patru copii din lume este în pericol din cauza alimentelor sărace
×