Câți lei primește salariu, de fapt, un muncitor din NEPAL angajat într-un restaurant din stațiunile de pe litoralul românesc

Câți lei primește salariu, de fapt, un muncitor din NEPAL angajat într-un restaurant din stațiunile de pe litoralul românesc
Publicat: 18/05/2023, 15:32

În timp ce românii au plecat în străinătate și își caută locuri de muncă pentru a duce un trai normal, lăsând în urmă un deficit al forței de muncă ce periclitează activitatea economică, în țara noastră sunt angajați mii de cetățeni din Asia.

În ultimii ani, țara noastră a fost marcată de un fenomen fără precedent, ce scoate la iveală deficiențe grave în domeniul muncii.

Migrația masivă a populației cu vârstă de muncă a afectat în mod special mediul rural, unde se poate observa deja o rată în creștere a îmbătrânirii comunităților.

Această situație a creat circumstanțele dezvoltării firmelor de recrutare a lucrătorilor asiatici, majoritatea proveniți din țări precum Nepal, Pakistan sau Bangladesh.

Fenomenul a luat o amploare atât de mare încât în Dhaka, Bangladesh, a fost deschisă o nouă secție consulară pentru a ușura recrutarea de personal pentru executarea unor lucrări la metrou sau autostrăzile din România.

Salariile mici pe care le primesc lucrătorii asiatici în România și, în special pe litoral, sunt doar un mit, spune Liviu Brăiloiu.

Una dintre agențiile care recrutează forță de muncă pentru români stipulează că salariul minim pe care cetățenii din străinătate îl primesc este de 600 de euro, adică aproximativ 3000 de lei.

La acestă sumă se adaugă însă cheltuielile de găzduire a asiaticilor, condițiile contractului stipulând faptul că angajatorul trebuie să le asigure acestora cazare și două mese pe zi.

Fostul senator a vorbit și despre înăsprirea condițiilor de contractare a forței de muncă din țările vestice, ce au condus la combaterea muncii la negru și reducerea, în consecință, a banilor încasați de românii plecați în străinătate.

„Ai noștri nu acceptă salariu mic, dar haideți să vedem cât câștigă un român în străinătate. În Germania se câștigă cam 3000 de euro pe lună, dar în țări precum Spania, Germania s-a eradicat munca la negru. Sunt niște amenzi atât de mari, usturătoare și cu consecințe din cele mai grave. Nimeni nu mai practică angajatul la negru. Mai mult decât atât, forța de muncă străină dorește să se regularizeze cu actele în țările respective.

Cu 2800 de euro salariu brut, potrivit unui antreprenor german, rămân în mână cu 1280 de euro, din care trebuie să mănânce și să aibă unde să doarmă. Nu ai voie să muncești mai mult de 50 de ore plus cinci ore extra. Ai obligativitatea de a munci doar 5 zile, plus jumătate. Piața este foarte scumpă, benzina și motorina costă 2 euro la pompă.

Mâncarea este înmulțită cu 3 la preț, dar la fel de proastă ca cea din România. Chiriile sunt exorbitante și condițiile de viață sunt precare, pentru că nu îți permiți să plătești o chirie întreagă și ești nevoit să te asociezi și să împarți casa cu altcineva. Nu e un mod de viață. Așa se destramă familiile din România.

Soții se despart și există și cazuri de abandon școlar în rândul copiilor. La sfârșitul lunii și anului de pribegie nu îți mai rămâne nimic. Apar apoi sondajele, care arată că 60% dintre românii plecați în străinătate trăiesc mai prost decât o făceau în România. 1000 de euro înseamnă 5000 de lei. Un cetățean din Bangladesh cere până la 11000 de lei.

Atât mi-a oferit o firmă care închiriază serviciul. Am mai găsit o firmă care nu îmi închiriază serviciul, dar mă pune în contact cu omul, îl angajez eu, se ocupă ei de acte, și am obligativitatea să îi dau 2 mese pe zi și cazare și 5000 de lei minim salariu, adică 1000 de euro”, a spus acesta.

„Un străin avea salariul minim 4600 de lei, iar un român 1820 lei”

O altă ofertă propusă de o agenție menționează că leasingul de personal este de 46 de lei pe ora de lucru, adică peste 7000 de lei pentru o lună de muncă, cu 8 ore pe zi, timp de 5 zile.

„Un angajat străin avea salariul minim 4600 de lei, în timp ce un român avea la momentul acela salariul minim de 1800/1820 de lei. Am reușit să convingem toți colegii parlamentari să schimbăm legea. Cum să îi dăm minim unui român 1820 de lei și unui individ necalificat 4600 de lei? Am uniformizat această treabă.

Un debarasator pentru farfurii, conform ofertei pe care am primit-o, care nu știe să vorbească, vrea 3500 de lei plus cazare și masă. Poate să îmi spună mie un român, care pleacă în sclavie în Europa să facă același lucru pe care îl face acest cetățean aici, că îi vine să se ducă să lucreze în străinătate, ci nu în România, unde e cu copilul, cu familia? 5000 de lei sunt puțini? Aceștia sunt banii pe care îi câștigă în occident”, a detaliat fostul senator, potrivit Replica.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?