Caz halucinant de neglijență medicală la Spitalul Floreasca / Pacientă incendiată pe masa de operație: A ars ca o torță. Un chirurg celebru a folosit greșit substanțele de dezinfecție / Poliția Capitalei a început ancheta

Caz halucinant de neglijență medicală la Spitalul Floreasca / Pacientă incendiată pe masa de operație: A ars ca o torță. Un chirurg celebru a folosit greșit substanțele de dezinfecție / Poliția Capitalei a început ancheta
Publicat: 28/12/2019, 22:48

ORA 18:50Ministrul Sănătății, în cazul suspiciunii de malpraxis de la Floreasca: Există pericolul mușamalizării

„Surprinzătoare este atitudinea unor chirurgi implicați în acest incident, care refuză să coopereze cu echipele de control de la MS și DSP București”, a declaratministrul Victor Costache.

Citește continuarea…

ORA 18:20Poliția Capitalei a început ancheta în cazul femeii arse de la Spitalul Floreasca

Serviciul Investigații Criminale din cadrul Poliției Capitalei a început o anchetă în cazul femeii care a fost arsă în sala de operații de la Spitalul Floreasca. Până în prezent, nu a fost depusă nicio plângere, transmite Poliția Capitalei.

Citește continuarea…

Știre inițială

Cazul a fost dezvăluit public de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a publicat pe pagina sa de Facebook declarațiile olografe a două asistente. Din primele informații rezultă că pacienta a fost operată de chirurgul Mircea Beuran, care ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție.

Potrivit afirmațiilor făcute de către deputatul USR pe pagina sa de Facebook, pacienta bolnavă de cancer ar fi fost incendiată de către chirurgul Mircea Beuran, care ar fi folosit „greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc”, scrie agerpres.ro.

Ungureanu a publicat pe facebook și declarațiile olografe ale două asistente din cadrul unității medicale, din care rezultă că pacienta în flăcări a fost stinsă cu un lighean de apă. El a susținut că, potrivit informațiilor care i-ar fi fost furnizate de către o asistentă medicală, conducerea spitalului și inspecția venită de la DSP au încercat să mușamalizeze acest caz și nu i-au luat nicio declarație scrisă chirurgului Mircea Beuran.

Iată ce a scris deputatul Emanuel Ungureanu pe Facebook:

„Pacientă incendiată pe masa de operație la Spitalul Floreasca din București! Beuran, fostul consilier prezidențial al lui Iliescu a dat foc unei paciente în sala de operație! Chirurgul Beuran, un pesedist plagiator de renume, capul Umefistanului, a dat foc unei paciente pe care a operat-o în data de 22 decembrie! Iată cum descriu 2 asistente că s-ar fi întâmplat nenorocirea:

Asistenta 1 – Când m-am întors în Blocul Operator am simțit un miros puternic de fum și am verificat de unde provine, observând că focul provine din Sala 1. Intrând în sala 1 am văzut multă apă pe podea și toata lumea prezentă speriată, iar pacienta care se afla pe masa de operații fumega. S-au făcut manevrele necesare unui astfel de incident, urmând ca apoi să se transporte pacienta în Sala 2, conform indicației medicului, după care am transportat-o în ATI Poli 2.

Asistenta 2 – Mă aflam pe holul blocului operator auzind țipete și gălăgie, îndreptându-mă către Sala 1, m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o galeata de apă în mână, i-am luat găleata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum și foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacienta care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul. Am mutat pacientul în sala 2 la solicitarea medicului.”, scrie Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, din spusele asistentelor rezultă faptul că medicul care opera o bolnavă de cancer ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul, pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc.

„Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație. (…) Pacienta incendiată pe masa de operație este în stare critică, cu arsuri peste 40% din suprafața corpului și se zbate între viață și moarte!”, a mai scris Emanuel Ungureanu.

„Am aflat de acest incident vineri seara, prin surse terțe. În acest spital care este în subordinea MS s-a întâmplat un incident deosebit de grav, avem o pacientă de 66 de ani în stare critică, după o manevră chirurgicală inexplicabilă (…) care nu s-a semnalat. A trebuit ca ministrul Sănătății să afle prin surse terțe. Nu am aflat nici de la conducerea spitalului, nici de la conducerea secției, nu ne-au semnalat acest incident deosebit de grav”, a declarat sâmbătă, la postul Digi 24, ministrul Victor Costache, care a precizat că incidentul a avut loc duminică, 22 decembrie.

El a adăugat că a trimis încă de vineri seara inspectori specializați de la Inspecția Sanitară de Stat din subordinea Ministerului Sănătății, echipa fiind coordonată de către secretarul de stat Horațiu Moldovan, iar luni, 30 decembrie, urmează a avea loc o întâlnire cu medicul Mircea Beuran pentru a analiza situația.

„Fiind vorba de un posibil caz de malpraxis, nu putem releva detalii despre acest caz. Luni vor fi luate declarații și domnului profesor Beuran. Este inexplicabil că nu i s-au luat imediat acest declarații (…) Nu vreau să arunc piatra înainte de aflarea rezultatului final al anchetei. Aspectele analizate cu atenție și vor fi luate toate măsurile conform legii (…) Respectând durerea familiei în fața dramei acestui caz, vă promit că va fi o anchetă corectă și fără nicio milă, dar nu putem releva public deocamdată elemente din acest control (…) Din câte am înțeles, familia se va adresa Colegiului Medicilor și organelor de anchetă așa că m-aș mira ca acest caz să fie mușamalizat, așa cum probabil că s-a dorit inițial”, a declarat ministrul Sănătății, în intervenția telefonică la postul Digi 24.

El a subliniat că vor fi sancționați responsabilii de la nivelul DSP București și conducerii spitalului care nu au informat Ministerul Sănătății despre acest caz.

Totodată, Victor Costache a mai menționat că este „șocant” că pacienta respectivă a fost stinsă cu apă din lighean, deși ar trebui să existe în unitatea medicală proceduri pentru intervenția în astfel de cazuri de urgență în sala de operații.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat pentru Digi24 că a trimis control la Spitalul Floreasca.

„Este un incident deosebit de grav. Am aflat din mediul chirurgical”.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca nu a putut fi contactat pentru o reacție cu privire la această situație, scrie Mediafax.ro.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că Ministerul urmează să trimită, luni dimineață, Corpul de Control la Spitalul Floreasca.

„S-au aprins câmpurile chirurgicale cu care era izolat pacientul în vederea intervenției. Era vorba de o intervenție de urgență în care de la contact, conflictul dintre câmpurile chirurgicale, soluțiile biocide folosite și bisturiul electric, s-a aprins un incendiu, s-a aprins câmpul și s-a produs o arsură de 40% din suprafața tegumentară a pacientului. Este o arsură de dimensiuni importante. (…) Există documente pe care Floreasca le-a pus la dispoziție”, a declarat secretarul de stat la Antena3.

Acesta a spus că, într-adevăr, Ministerul a fost informat de managerul spitalului după mai multe zile de la producerea incidentului.

În privința echipei de medici prezente în sala de operații, Moldovan a spus: „Există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenției (deci era în sala de operații, n.r.)”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE