Cazanciuc, despre cazul Rarinca: Întodeauna am făcut apel ca politicienii să nu comenteze sentințe

Cazanciuc, despre cazul Rarinca: Întodeauna am făcut apel ca politicienii să nu comenteze sentințe
Publicat: 28/05/2015, 18:37

„Eu întotdeauna am făcut un apel, mai ales la oamenii politici, să nu comenteze deciziile instanțelor de judecată, tocmai pentru că există o responsabilitate în plus din partea unui om politic. Pe de altă parte, e foarte dificil să stabilești limitele unui dialog atunci când nu ai niște repere măcar la nivel de deontologie, de aceea am încercat de-a lungul timpului să avem niște repere deontologice, dinspre politic către justiție pentru a vedea care sunt limitele în care poți să discuți despre anumite soluții definitive ale unor instanțe de judecată”, a spus ministrul Justiției, după terminarea ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi.

Afirmația a fost făcută de Robert Cazanciuc în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut președintelui Klaus Iohannis, să le „înlăture, prin demitere ori prin demisie”, pe șefa instanței supreme, Livia Stanciu, și pe procurorul șef al DNA, Laura Kovesi, după ce Curtea de Apel București a stabilit definitiv că Mariana Rarinca este nevinovată. Este vorba despre femeia pe care șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, a acuzat-o că a șantajat-o. În cazul Marianei Rarinca, DNA, condusă de Laura Kovesi, a dispus trimiterea în judecată, femeia fiind arestată preventiv șase luni și, ulterior, achitată.

„Din perspectiva ministerului Justiției nu avem în analiză o asemenea solicitare, de altfel condițiile pentru revocarea din funcție a oricărui magistrat din România sunt foarte strict prevăzute de lege și, în această situație, nu suntem într-una din ipotezele prevăzute de lege”, a mai spus Cazanciuc.

Referitor la achitarea Marianei Rarinca, ministrul Justiției a subliniat că CSM a sesizat Inspecția Judiciară, pentru a se stabili dacă au fost respectate toate procedurile, de la momentul întocmirii dosarului și până la finalizarea lui.

CSM a sesizat, miercuri, Inspecția Judiciară pentru a fi făcute verificări privind posibila încălcare a independenței justiției prin afectarea autorității puterii judecătorești și decredibilizarea sistemului judiciar, după ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu și a Laurei Kovesi.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, Consiliul Superior al Magistraturii a luat această deciziei ca urmare a demersurilor instituționale ale unor reprezentanți ai Senatului României, a afirmațiilor publice recente ale lui președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și din cauza „direcțiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei”.

„Sesizarea Inspecției Judiciare vizează, în special, intervențiile instituționale și publice ale reprezentanților puterii legislative, liderilor politici și formatorilor de opinie, ale căror declarații depășesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potențial de intimidare și decredibilizare a justiției, ca putere a statului. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu dispozițiile art. 97 din Legea nr. 303/2004, va sesiza Inspecția Judiciară în vederea dispunerii de verificări privind activitatea și conduita procurorilor și judecătorilor implicați în soluționarea cauzei”, conform comunicatului de presă al CSM.

În cadrul documentului citat, consiliul solicită tuturor celor implicați în această problematică „să apeleze la acțiuni și discursuri echilibrate, raționale și lucide, ca unic mod de apărare a principiilor statului de drept și a valorilor democratice”.

„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile concertate ale unor reprezentanți ai Senatului României și a unei părți din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorității puterii judecătorești și a sistemului judiciar în ansamblul său. Exploatarea instituțională și mediatică a soluției definitive de achitare pronunțată de o instanță judecătorească și stigmatizarea publică a persoanei președintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziției și rangului instituțional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, și anume, acela al sesizării instituțiilor abilitate în legătură cu o situație sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetățenilor în calitatea sistemului judiciar și de forțare a limitelor constituționale de putere”, mai arată CSM.

În plus, reprezentenții consiliului reclamă și faptul că se sugerează că în instrumentarea dosarului a existat o complicitate între președintelui ICCJ și procurorul-șef al DNA. Acest lucru „tinde să explice și să motiveze într-o logică periculoasă și globalizatoare situații și contexte privitoare la actul de justiție din agenda actuală a puterii legislative și a unor reprezentanți de vârf ai vieții politice românești”.

Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea magistraților Livia Stanciu și Laura Kovesi având în vedere că femeia acuzată de șantajarea șefei ICCJ a fost achitată.

„Doamna Rarinca, un cetățean fără influență sau legături politice, a fost arestată pe nedrept, și cu sfidarea oricăror garanții constituționale, de către Direcția Națională Anticorupție, condusă de Codruța Kovesi, în urma unui denunț calomnios făcut de președintele ÎCCJ, Livia Stanciu. Într-o asemenea situație, în care drepturile și libertățile fundamentale ale unui cetățean obișnuit au fost încălcate de către doi înalți magistrați, în mod deliberat și cu rea credință, vă cerem, Domnule Președinte, să folosiți atât instrumentele constituționale și legale de care dispuneți, cât și autoritatea morală inerentă instituției Președintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcțiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu și Laura – Codruta Kovesi”, se arată în scrisoarea semnată de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghișe și Nicolae Nasta.

Senatorii i-au mai cerut, în documentul citat, președintelui Iohannis să utilizeze poziția pe care o are în CSM pentru a solicita o anchetă disciplinară pe numele celor doi magistrați, pentru a determina dacă aceștia îndeplinesc condițiile profesionale și morale pentru a active în magistratură.

„Există în acest moment atât suspiciunea rezonabilă, cât și indicii temeinice că Președintele ICCJ și Procurorul Șef al DNA au utilizat abuziv întregul dispozitiv al puterii represive a statului împotriva unui cetățean obișnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natură patrimonială”, au mai scris senatorii în scrisoarea deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis.

În plus, Tăriceanu i-a solicitat lui Klaus Iohannis să se alăture Parlamentului, „fără rezerve”, în demersul de a modifica Codul Penal și de Procedură Penală, în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracțiunile comise fără violență și a înlocuirii „suspiciunii rezonabile cu indicii temeinice”, ca precondiție pentru punerea în mișcare a acțiunii penale.

„Este evident că arestul preventiv nu este temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viața și încalcă demnitatea a mii de cetățeni obișnuiți, care au dreptul să se bucure de protecția legii. Nu trebuie să mai îngăduim ca cineva să mai cadă victimă vreodată bunului plac și a intereselor oculte ale unora dintre cei însărcinați cu aplicarea legii”, mai precizau senatorii PLR în scrisoarea deschisă.

Joi, Klaus Iohannis i-a răspuns lui Călin Popescu Tăriceanu în privința solicitării de înlăturare a celor doi magistrați prin demisie.

„Consider că demisia dintr-o funcție de conducere reprezintă un act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, deci nici de către Președintele României”, afirmă președintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, „asigurarea independenței justiției reprezintă un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției, fiind singura autoritate publică ce are competența să se pronunțe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor și, implicit, cu privire la cariera acestora”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani