Cazanciuc vrea demararea unui program pilot de parteneriat public-privat în sistemul penitenciar

Redactor:
Alina Novaceanu
Cazanciuc vrea demararea unui program pilot de parteneriat public-privat în sistemul penitenciar
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că dorește demararea unui proiect pilot pentru introducerea parteneriatelor public-privat în penitenciare, arătând că, în prezent, este nevoie de resurse financiare pentru sistemul penitenciar.

 Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că dorește demararea unui proiect pilot pentru introducerea parteneriatelor public-private în penitenciare, arătând că, în prezent, este nevoie de resurse financiare pentru sistemul penitenciar.

„Suntem extrem de interesați în a găsi forme de dezvoltare a sistemului penitenciar în România și cred că parteneriatul public-privat poate fi o formă de dezvoltare, poate fi o formă de sprijin, mai ales în condițiile dificile prin care trecem”, a afirmat Cazanciuc, la un seminar organizat pe tema îmbunătățirii condițiilor din penitenciare.

Cazanciuc a spus că nu este ușor să se vorbească de nevoia construirii, modernizării în penitenciare, în condițiile în care este nevoie de construire și în domeniul școlilor, al spitalelor.

El a arătat că, pe lângă condițiile asigurate persoanelor condamnate, trebuie găsite soluții și pentru reintegrarea lor în societate.

„Dacă noi nu reușim să asigurăm standarde în sistemul penitenciar, o să ne fie dificil să vorbim ulterior de reintegrare și primul pas al reintegrării este făcut în penitenciare. Doar cu efortul celor din sistem nu reușim să facem un pas așa cum ar trebui. E nevoie de investiții în sistem. (…) Parteneriatul public-privat poate fi o soluție. Cred că avem datoria ca, în perioada următoare, să demarăm un program pilot de parteneriat public-privat”, a mai spus Cazanciuc.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a afirmat că este benefică invitarea sectorului privat în gestionarea unor servicii care erau asigurate până acum de autoritățile publice și că o nouă lege a parteneriatului public-privat este o ocazie bună, arătând că trebuie o deschidere și către investitorii străini.

„Traversăm o perioadă de austeritate, de restricții bugetare, de aceea deschiderea spre externalizarea unor servicii de care s-a ocupat până acum statul este una dintre soluțiile pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare. Pornim de la un adevăr crud, capitalul autohton nu este suficient de consolidat să susțină investițiile în econmie, de aceea deschiderea noastră este și către investitorii străini care pot să facă acest lucru”, a mai spus Chiuariu.

Comisia juridică a Senatului și Ambasada Statelor Unite la București a organizat joi un workshop privind oportunitatea parteneriatelor public-privat la nivelul sistemului penitenciar românesc.

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide