Cazul din Caracal | Avocatul lui Gheorghe Dincă, onorariu de 600 de lei pentru a-l apăra

Cazul din Caracal | Avocatul lui Gheorghe Dincă, onorariu de 600 de lei pentru a-l apăra
Publicat: 29/07/2019, 14:39

Avocații din oficiu primesc un onorariu minim de 313 de lei, impozabil, astfel că un apărător din oficiu rămâne, în mână cu 300 de lei. Această sumă este acordată în baza unui protocolul încheiat între Uniunea Barourilor din România, Ministerul Justiției și Parchet.

Pentru cazul lui Gheorghe Dincă, fiind vorba de urmărire penală desfășurată și pe timpul nopții, avocatul Bogdan Alexandru va primi o sumă mai mare, respectiv 800 de lei, până la trimiterea în judecată a dosarului.

„În cazul unei urmăriri penale, onorariul este, conform protocolului, de 1.254 de lei. Suma este impozabilă. La final se ajunge la 800 de lei. Este această sumă pentru că se acordă un spor de noapte de 100%. În cazul în care voi reprezenta clienetul în instanță, pe toată perioada procesului, care poate dura câteva luni sau câțiva ani, suma este la jumătatea celei pentru urmărirea penală. Cei 600 de lei se vor da pentru întreaga perioadă și sunt impozitați”, a declarat, corespondentului Mediafax, avocatul Bogdan Alexandru.

Avocatul poate face cerere de suplinire a acestei sume, iar dacă cererea este aprobată de judecător, un apărător din oficiu poate primi cel mult dublul sumei, adică 1.200 de lei.

Onorariile apărătorilor din oficiu au fost majorate anul acesta cu 130%, anterior fiind mult mai mici.