Cazul din Caracal | DIICOT anunță, oficial, că cere sprijin FBI pentru ADN-ului Luizei Melencu și pentru profilul lui Gheorghe Dincă / Șeful DIICOT, despre Dincă: Vrem evaluarea FBI privind sinceritatea lui / Bănilă anunță că mama Luizei vine la DIICOT: Colegii vor proceda în raport de atitudinea dumneaei

Cazul din Caracal | DIICOT anunță, oficial, că cere sprijin FBI pentru ADN-ului Luizei Melencu și pentru profilul lui Gheorghe Dincă / Șeful DIICOT, despre Dincă: Vrem evaluarea FBI privind sinceritatea lui / Bănilă anunță că mama Luizei vine la DIICOT: Colegii vor proceda în raport de atitudinea dumneaei
Publicat: 25/09/2019, 15:18

Bănilă anunță că mama Luizei vine la DIICOT: Colegii vor proceda în raport de atitudinea dumneaei

Mama Luizei se va prezenta, joi, la sediul DIICOT, pentru recoltarea de probe ADN după ce instanța de judecată a autorizat procedura, a anunțat șeful DIICOT, Felix Bănilă. În funcție de atitudinea Monicăi Melencu, procurorii „vor proceda conform procedurii penale”.

„Mama victimei (mama Luizei, n.r) a fost invitată pentru mâine, (joi, n.r) și nu pentru astăzi, la sediul Direcției pentru a stabili cu dumneaei dacă este sau nu este de acord pentru a i se recolta probe biologice. După cum bine știți, o instanță de judecată, instanța competentă, a autorizat efectuarea unei astfel de proceduri pentru a obține probe de comparație și colegii mei vor proceda conform procedurii penale în raport și de atitudinea pe care o va avea dumneaei la momentul la care i se va solicita consimțământul”, a explicat Felix Bănilă.

Șeful DIICOT a mai precizat că această procedură presupune obținerea consimțământului înainte de recoltare.

Mama Luizei Melencu este citată pentru ziua de joi la DIICOT. Femeia a spus că pentru moment decizia ei este luată, respectiv nu va da probe noi și nu va semna, dar va vedea ce urmează joi, la București.

Procurorii au mers, luni, acasă la mama Luizei pentru prelevarea de ADN pentru noi expertize genetice, însă Monica Melencu a refuzat procedura, după ce s-a consultat cu avocatul. Femeia declara că nu vrea să dea noi probe ADN deoarece bănuiește că se încearcă închiderea cazului Luizei, prin „plantarea” noile probe în oasele găsite la lizieră.

Felix Bănilă spune că DIICOT vrea de la FBI a doua opinie privind sinceritatea lui Gheorghe Dincă

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că a cerut specialiștilor FBI o a doua opinie în privința profilului psihologic și comportamental al lui Gheorghe Dincă pentru a-și forma o opinie despre sinceritatea bărbatului.

„Este vorba despre solicitarea unei opinii secundare, o a doua opinie, pentru a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului”, a explicat șeful DIICOT.

Bănilă, după ce DIICOT a cerut SUA analiza ADN-ului Luizei: Nu este o lipsă de încredere în INML

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că a fost solicitată autorităților din SUA analiza privind ADN-ul Luizei deoarece INML nu este omologat să efectueze extragerea ADN-ului mitocondrial și nu pentru că ar fi o lipsă de încredere.

„S-a dispus efectuarea unei comisii rogatorii în SUA pentru a efectua o nouă extragere de ADN printr-o metodă pe care Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” nu este omologat să o efectueze, respectiv prin metoda de extragere ADN mitocondrial. Nu este vorba despre o lipsă de încredere în Institutul nostru, ci pur și simplu datorită faptului că o astfel de procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi și autoritățile din SUA permit o astfel de cooperare”, a declarat procurorul-șef DIICOT.

Știre inițială

DIICOT anunță, oficial, că a transmis o cerere în SUA, respectiv FBI, pentru efectuarea unei expertize a ADN-ului (mitocondrial și cromozomial) Luizei deoarece analiza mitocondrială nu poate fi efectuată nicăieri în România. Procurorii cer FBI și sprijin pentru profilul psihologic al lui Gh. Dincă.

Procurorii DIICOT au dispus, vineri efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al Luizei Melencu, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial, informează DIICOT.

În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.

„Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Dincă Gheorghe. Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, explică procurorii.

DIICOT mai subliniază că toate activitățile în care este implicată Monica Melencu, mama tinerei, au legătură cu aceste proceduri.

„Partea civilă, numita Melencu Monica Georgeta, a fost citată pentru data de 26.09.2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23.09.2019 de către Tribunalul București”, subliniază sursa citată.

Foto: Hepta

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu