CAZUL REFERENDUMULUI. Zeci de persoane, audiate la DNA Constanța

CAZUL REFERENDUMULUI. Zeci de persoane, audiate la DNA Constanța
Aproximativ 50 de persoane din județele Constanța și Tulcea au fost chemate la audieri, în ultimele zile, la sediul DNA Constanța în dosarul privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
Publicat: 20/09/2012, 14:32
Actualizat: 01/02/2019, 22:52

Aproximativ 50 de persoane din județele Constanța și Tulcea au fost chemate la audieri, în ultimele zile, la sediul DNA Constanța în dosarul privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

„Este vorba despre o comisie rogatorie sosită de la București, care audiază mai mulți martori într-un dosar al structurii centrale”, a declarat, joi, corespondntului MEDIAFAX, șeful DNA Constanța, procurorul Sorin Constantinescu.

El a precizat că este vorba despre aproximativ 50 de persoane care locuiesc în județele Constanța și Tulcea.

„Fiind vorba despre persoane aflate în zona noatră de competență, s-a decis audierea lor la Constanța, dar dosarul este al structurii centrale”, a mai spus șeful DNA Constanța.

Martorii chemați la audieri în dosarul refendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu au fost citați câte 15 – 20 pe zi, urmând să fie audiați în funcție de cum ajung la sediul DNA Constanța.

Contactați telefonic, reprezentanții USL Constanța au spus că nu știu nimic despre audierea acestor martori și nici din ce localități provin ei.

În luna august, Direcția Națională Anticorupție informa că procurorii fac cercetări în legătură cu organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie. Astfel, au avut loc audieri în județele Vrancea, Gorj, Dolj, Mehedinți și Teleroman.

Parchetul General a deschis peste 500 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind în județe din Oltenia și Moldova, unde au fost înregistrate prezențe record, de multe ori de peste sută la sută.

De asemenea, au fost chemați la audieri politicieni sau reprezentanți ai autorităților locale. Astfel, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a fost audiat, în 16 august, la DNA Cluj. În același caz au mai fost audiați, în calitate de martori, șeful Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, care este și vicepreședinte al PNL Cluj, precum și liderul PNL Cluj, Marius Nicoară.

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea este cercetat de procurorii DNA într-un dosar privind posibile fraude la referendum, fiind acuzat că, în calidate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia. El a fost miercuri la DNA, unde a spus că a depus un memoriu în care a dat explicații în legătură cu acuzațiile care îi sunt aduse.

În dosarul referendumului, în 13 august, fostul ministru de Interne Ioan Rus (care a demisionat din funcție în 6 august) a fost audiat ca martor.

Tot în acest caz, în 10 august, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut Camerei Deputaților avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a înaintat Curții Constituționale o adresă prin care preciza că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători.

Potrivit procurorilor, Victor Paul Dobre, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curții Constituționale de șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor, Constantin Manoloiu.

Procurorii îi cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe chestorul de poliție Constantin Manoloiu și pe secretarul de stat Nicolae Căbulea, șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică din MAI.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre, într-o discuție despre listele electorale, în 4 august, că el le-a spus că nu semnează „niciun singur om în plus sau în minus”, pentru că „el chiar nu vreau să-și petreacă bătrânețile în pușcărie!.

Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid și că ei trebuie să facă „cvorumul ăla” (necesar demiterii președintelui Traian Băsescu-n.r.).

În 21 august, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a constatat că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, dar că nu s-a întrunit condiția de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil, astfel că președintele Traian Băsescu, suspendat din funcție, și-a reluat atribuțiile. Pe perioada suspendării, președinte interimar a fost liderul PNL, Crin Antonescu, președintele Senatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste