Cazul ursului din Harghita | Ministrul Mediului: Am asistat la o agonie în direct. Comportament inuman

Cazul ursului din Harghita | Ministrul Mediului: Am asistat la o agonie în direct. Comportament inuman
Publicat: 18/11/2019, 13:28

„A trebuit opinia publică să asiste, aproape în direct, la agonia unui urs rănit pe marginea drumului. M-am tot întrebat pe parcursul zilei de ieri (duminică – n.r.) cât de cinic și inuman poți fi să asiști atât de multe ore la agonia unui animal sălbatic rănit. Am convocat această întâlnire să vedem exact ce s-a întâmplat și unde s-a greșit în lanțul deciziilor de sâmbătă seară până ieri, duminică la ora 11:00, când Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a primit solicitarea de la autoritățile locale din județul Harghita pentru acel aviz de recoltare a ursului rănit”, a declarat ministrul Costel Alexe, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului a emis avizul de recoltare a ursului duminică, la ora 12.00.

„Sunt măsuri excepționale care pot fi luate. Iar autoritățile locale din județul Harghita aveau la dispoziție cadrul legal, încât ar fi putut acționa de sâmbătă seară. Hotărârea de guvern 232/2010 stipulează foarte clar care sunt atribuțiile DSV-ului local, Jandarmeriei, autorităților din cadrul Ministerului Mediului, reprezentanții fondului de vânătoare, astfel încât medicul veterinar ar fi trebuit, de la momentul accidentului, să administreze doză de tranchilizant ursului rănit”, a mai spus Alexe.

Alexe a precizat că în cursul zilei de luni vor fi transmise adrese neoficiale pentru constituirea grupului de lucru, de modificare a lui 557/2017 astfel încât la nivelul județelor să existe comitete județene de urgență.

„M-am tot gândit și am întrebat în această dimineață, pe colegii prezenți la întâlnire, cam cum ne-am fi descurcat, mă refer la instituțiile din subordine, de la nivel județean, dacă aseară (duminică seara – n.r.), la Bradu, în județul Sibiu, acel urs nu ar fi fost accidentat mortal? Pentru că la cum au intervenit în județul Harghita, și am văzut acolo lipsa de asumare a deciziilor și de implicare, astăzi cu siguranță cred că am fi făcut turul mapamondului cu acest caz. Pe 557/2016, odată modificat, vom avea și timpi de intervenție stabiliți, vom știi exact cine, când și cum trebuia intervenit de la primele ore ale accidentului, să nu trebuiască să treacă peste 10 ore când la Ministerul Mediului a venit o solicitare, solicitare care conform legii în vigoare nu ar fi trebuit să ne parvină, pentru că aveau cadrul legal să acționeze la fața locului”, a mai spus Costel Alexe.

Întrebat cine ar fi trebuit, în opinia sa, să ia primul decizia de a trata acel urs la față locului, Alexe a spus că în mod normal animalul trebuia tranchilizat de către medicul veterinar.

„În mod normal medicul veterinar ar fi trebuit să tranchilizeze acel urs astfel încât să îi facă un raport privind starea de sănătate a animalului. Dacă el putea fi salvat (…) în județul Harghita sunt două centre care se ocupă de recuperarea urșilor. Dacă nu era în Harghita, cu siguranță, găseam în județele limitrofe județului Harghita. În cazul în care în urma controlului acel urs ar fi avut leziuni incompatibile cu viață, era o altă decizie, care la urmă urmelor, a fost și cea asumată”.

Întrebat, în continuare, dacă au fost funcționari care ar fi trebuit să intervină și nu au a fost găsit la locul de muncă, ministrul Alexe a spus că „din discuțiile din cadrul ședinței de luni de la ora 11, am înțeles că reprezentantul fondului de vânătoare a venit seara (sâmbătă – n.r.) la fața locului și s-a întors abia a două zi (duminică – n.r.), solicitarea de aviz în mod normal trebuie să vină de la reprezentantul fondului de vânătoare. Iertați-mă, el este din județ. Cred că în acea noapte ajungeam eu mai repede de la Iași, la față locului, decât ar fi trebuit el în mod normal să fie prezent acolo”, acuzat Alexe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"L-au apucat dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Apare o nouă taxă. Turiștii români, direct vizați
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult