CCR: Majorările salariale sunt constituționale. Reacția lui Dragnea

CCR: Majorările salariale sunt constituționale. Reacția lui Dragnea
Publicat: 14/12/2016, 20:02
„Salut decizia CCR privind creșterea veniturilor cu 15% pentru angajații din sănătate și educație! Avem încredere că președintele Iohannis va promulga legea cât mai repede, astfel încât aceste majorări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
#PSD a luat în calcul aceste majorări în proiectul de buget prezentat încă din campania electorală. Așa cum am luat în calcul și creșterea salariului minim la 1.450 lei începând tot cu 1 ianuarie”, a scris Dragnea pe Facebook la scurt timp după hotărârea Curții.

Majorările salariale din Educație și Sănătate sunt constituționale, a decis miercuri Curtea Constituțională a României, după ce legea de aprobare a OUG 20, adoptată în Parlament, a fost atacată atât de Guvernul României, cât și de PNL, pe motiv că rapoarte au fost depuse târziu. Premierul Dacian Cioloș a declarat în luna noiembrie că acțiunea privește legea și nu ordonanța în sine.

Ministrul Muncii:„Am ratat un principiu clar de campanie – în campanie ‘se dau’ lucruri, nu se ‘ajustează’ sau se ‘reformează'”

„Ce mă mâhnește profund este că nu s-a înțeles că prin alocarea în acest mod a 4.85 miliarde pentru aceste majorări, care conțin mai puțin vizibil și anumite creșteri cu dedicație, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare. (…) Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este condiționată de o minimă responsabilitate. Ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce – fie tai investiții, fie nu respecți tăierile de taxe, fie crești fiscalitatea pentru a aduce noi resurse”, a scris pe Facebook Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii a mai explicat că în finanțele publice nu există magicieni și că în acest domeniu nu te poți juca fără profesionalism, pentru că sunt reguli care trebuie respectate și există un echilibru ce trebuie menținut. Pîslaru a mai precizat că greșeala lor de tehnocrați a fost aceea că nu au înțeles că, de fapt, în campania electorală nu trebuie să recurgi la reforme sau ajustări, ci trebuie să„dai lucruri”, pentru că această strategie dă roade în România.
„’Greșeala’ noastră ca tehnocrați a fost aceea că nu am înțeles politic această perioadă de administrare a țării care avea miză electorală. Am ratat un principiu clar de campanie – în campanie ‘se dau’ lucruri, nu se ‘ajustează’ sau se ‘reformează’. Asa funcționează în România și se vede că funcționează zdravăn”, a adăugat ministrul Muncii.
Întrebat miercuri seara despre decizia pe care o va lua referitor la legea care prevede majorările salariale, președintele Klaus Iohannis a răspuns scurt că, în momentul în care documentul va ajunge pe masa lui, va promulga legea.

Comisiile reunite de buget și muncă din Camera Deputaților au aprobat majorarea cu 15% a salariilor de bază din învățământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD și UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputații din comisiile menționate au mai aprobat și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum și majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Ei au introdus în lege și alte categorii de beneficiari. Astfel, în sistemul gradațiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, și personalul de predare și cercetare din universități, cel auxiliar din învățământ și asimilat acestuia, în care este inclus și personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de președintele Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, Anton Hadăr.

Miercuri, Curtea Constituțională a amânat luarea unei decizii în legătură cu Legea celor 102 taxe și impozite a lui Liviu Dragnea. O decizie în acest sens va fi luată vineri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
Filmul care face furori pe Netflix. Povestea e inspirată din realitate
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×