Ce amenzi riscă cei care fac „paranghelii” la Timișoara. Anunțul a fost făcut de primar

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, anunță că va face "un plan de bătaie" împreună cu Poliția și Jandarmeria pentru amendarea celor care tulbură liniștea publică prin organizarea de nunți sau petreceri pe stradă, edilul fiind indignat că un grup de romi a petrecut cu băutură pe treptele Catedralei.

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu (PNL), a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a stabilit o întâlnire cu reprezentanții Poliției naționale și locale și cu cei ai jandarmilor pentru a realiza un plan de intervenție în cazul în care va fi tulburată liniștea publică prin organizarea de „paranghelii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am stabilit pentru luni dimineață o întâlnire cu reprezențanții Poliției Locale, Poliției naționale și Jandarmeriei pentru a ne face un plan de bătaie astfel încât să putem interveni prompt în perioada care urmează și să îi protejăm pe cetățenii Timișoarei de posibile tulburări ale liniștii lor, tulburări ale orașului, ale traficului din oraș prin paranghelii specifice perioadei de vară”, a afirmat primarul.

Nicolae Robu le-a transmis celor care plănuiesc să organizeze nunți sau botezuri în stradă, în această vară, că vor fi amendați și li se vor opri manifestările.

„Vreau să le spun cât se poate de categoric celor care au în plan să facă astfel de paranghelii, nunți, botezuri, că nu își vor putea face de cap în Timișoara. Vor fi amendați și li se vor opri manifestările ilegale. Dacă nu se mulțumesc să petreacă civilizat, atunci nu au decât să plece în afara orașului, unde nu deranjează pe nimeni și să se manifeste așa cum le place. Ar fi bine să înțeleagă că sunt cetățeni europeni, ai unui stat civilizat, trăiesc într-un oraș civilizat și prin urmare trebuie să respecte normele de conviețuire într-un astfel de spațiu”, a spus Robu.

Edilul a menționat că un număr important de cetățeni de etnie romă trăiesc în condiții precare în Timișoara, iar copiii acestora sunt ajutați de Primărie să urmeze cursurile unor școli.

„Nimeni nu are nimic cu ei pentru etnie. Când le spun «țigani» nu o fac peiorativ, pentru că ei înșiși își spun așa. Nu e important cum îi numim sau se numesc ei, ci este important ceea ce fac. Este evident că un număr de cetățeni de etnie romă trăiesc în condiții precare și trebuie să le purtăm de grijă, pentru ca în primul rând să își poată da copiii la școală. Am făcut asta și anul trecut, fac asta și anul acesta. Necazul este că, pe lângă această pătură care reprezintă cea mai mare parte a populației etniei rome, pătura săracă rămasă la marginea societății, există un grup sfidător care a ajuns foarte bogat prin mijloace pe care eu nu le pot cataloga drept legale sau ilegale, ci doar suspecte și care nu înțeleg să își folosească bogăția printr-o conduită de oameni emancipați, nu înțeleg să profite de bogăție pentru a se educa, fie și la o vârstă mai avansată, dacă nu au avut parte de educație la vârsta educației, nu înțeleg să își caute respectul în societate prin conduita lor, ci optează pentru a-i sfida pe ceilalți”, a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei s-a arătat indignat că un grup de cetățeni de etnie romă a petrecut, zilele trecute, chiar pe treptele Catedralei Mitropolitane și au intrat cu două calești trase de cai pe platoul din fața lăcașului de cult.

„Un grup de cetățeni, întâmplător țigani, sau hai să le spun romi ca să nu fiu amendat, pur și simplu au sfidat orașul și s-au dedat la o adevărată blasfemie intrând pe platoul din fața Catedralei cu o caleașcă sau două, așezându-se pe treptele Catedralei și scoțând acolo băutură. Sunt indignat că nimeni nu a făcut o sesizare și că nimeni de la Catedrală nu a sesizat. Nimeni nu a reclamat nici la Poliția Locală, nici la Poliția națională, nici la Jandarmerie”, a declarat Robu.

Edilul a spus că un cetățean care a trecut întâmplător prin zona Catedralei în timp ce avea loc petrecerea a anunțat echipajul de la Poliția Locală aflat în zona centrală a orașului, iar polițiștii i-au amendat pe cei care petreceau cu suma de 400 de lei, pentru că au intrat cu caleștile trase de cai pe domeniul public fără a avea o autorizație.

Robu a menționat că au fost oameni care i-au fotografiat pe cei care au petrecut pe treptele Catedralei cu băuturi alcoolice și că din fotografii aceștia vor fi identificați și amendați.

Inchide