CE analizează angajamentele prin care operatorii telecom vor să scape de investigația Concurenței

CE analizează angajamentele prin care operatorii telecom vor să scape de investigația Concurenței
Publicat: 29/07/2015, 00:28
Actualizat: 29/09/2018, 05:05

Dacă propunerile vor fi acceptate de Concurență, după avizarea acestora de către Comisia Europeană, atunci investigația în care operatorii de telefonie mobilă sunt pasibili de amenzi de până la 10% din cifra de afaceri va înceta.

„Ca parte a procedurii deschise în aprilie 2011 de Consiliul Concurenței împotriva tuturor operatorilor de telefonie mobilă pentru potențial abuz de poziție dominantă pe piața serviciului de terminare a apelurilor în propria rețea de telefonie, Consiliul a acceptat în iulie 2015 angajamentele propuse de Orange România. O decizie a Consiliului care să aprobe angajamentele propuse va pune capăt acestor proceduri”, se arată în raportul financiar al grupului francez Orange, publicat marți.

Consiliul Concurenței are în desfășurare o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă săvârșit de fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă – Cosmote (în prezent Telekom Romania Mobile Communications), Orange, RCS & RDS și Vodafone, în propria rețea.

„Fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă din România deține o poziție de monopol pe piața serviciului de terminare a apelurilor în propria rețea de telefonie. Companiile investigate au propus Consiliului Concurenței o serie de angajamente care să înlăture îngrijorările concurențiale ce au condus la declanșarea din oficiu a investigației privind o posibilă discriminare în ceea ce privește nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale rețelei individuale (a fiecărui operator mobil)”, potrivit Consiliului Concurenței.

Îngrijorările concurențiale se referă la faptul că cei patru operatori practicau tarife diferențiate de terminare a apelurilor în funcție de originea acestora (apeluri inițiate și terminate în aceeași rețea, respectiv apeluri inițiate într-o rețea și terminate în altă rețea). Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor care vor plăti tarife mai mari și poate afecta mediul concurențial din acest domeniu prin limitarea dezvoltării rețelelor mai mici, menținerea artificială a cotelor pe piața de retail și afectarea migrării utilizatorilor către alte rețele, notează Consiliul.

Propunerile de angajamente formulate de companiile implicate în investigație au fost supuse dezbaterii publice pe site-ul instituției. În prezent, acestea sunt în analiza Comisiei Europene, urmând ca în perioada următoare aceasta să comunice opinia sa autorității române de concurență.

Orange s-a angajat să nu discrimineze/diferențieze între nivelul tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile furnizate de companie la nivel de gros și tarifele pentru serviciile de terminare la puncte mobile auto-furnizate. Aplicarea angajamentului ar urma să fie monitorizată pe o perioadă de trei ani.

Consiliul Concurenței va stabili, ulterior deciziei CE, dacă va accepta sau nu angajamentele propuse de companii, a anunțat autoritatea de reglementare, răspunzând unor întrebări MEDIAFAX.

„Angajamentele” reprezintă o procedură excepțională și o soluție mai rapidă la care se recurge în anumite situații atât pentru a stopa o practică anticoncurențială, cât și pentru a preveni apariția unor practici similare, notează Consiliul.

Dacă angajamentele sunt acceptate de Consiliul Concurenței, punerea în practică a acestora este monitorizată de autoritatea de concurență sau de către un mandatar desemnat în acest sens. În cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancționată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri realizată în anul anterior aplicării sancțiunii. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurenței poate redeschide la cerere sau din oficiu investigația, dacă se constată anumite nereguli.

Într-un caz similar, Consiliul Concurenței a amendat în februarie 2011 operatorii de telefonie mobilă Orange și Vodafone cu suma de 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă. Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis în iunie spre rejudecare dosarul în care Orange a contestat amenda din februarie 2011, decizia fiind similară celei luate și în cazul Vodafone, în aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
UE schimbă regulile cu privire la mâncare. Noua prevedere, obligatorie în toate țările
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?