Ce avere are șeful CJ Suceava, suspectat de corupție

Ce avere are șeful CJ Suceava, suspectat de corupție
Publicat: 07/05/2015, 13:40
Actualizat: 07/05/2015, 19:44

Astfel, potrivit declarației de avere depuse în anul 2013, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, are două terenuri agricole cu suprafață totală de patru hectare, dobândite în 2004 și, respectiv, 2008, și un teren intravilan de 100 de metri pătrați, luat în 2006 printr-un credit ipotecar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, Nechifor are un apartament de 98 de metri pătrați, luat în 2006 printr-un credit ipotecar, precum și două autoturisme, un Volkswagen Golf și o Toyota, cumpărate în 2002 și 2007.

Potrivit aceluiași document, președintele CJ Suceava are trei conturi curente, unul de 48.069,31 lei, deschis la BCR în 2003, unul de 25.120 de euro deschis la ING în 2007 și unul de 716,97 euro deschis în 2012 la Banc Post, precum și patru depozite bancare, toate la Banc Post, de aproximativ 14.000 de euro și 19.533, 51 lei.

Potrivit aceleiași declarații de avere, Cătălin Nechifor i-a împrumutat pe socrii săi, în nume personal, cu 12.500 de euro.

Totodată, Nechifor are un credit contractat în 2007 la Banc Post, de 45.622, 32 lei, scadent în 2027.

Potrivit declarației de avere, Nechifor a obținut ca deputat în Parlamentul României venituri de 25.730 lei și ca președinte al Consiliului Județean Suceava a obținut 27.770 lei. Cătălin Nechifor are trecută în declarația de avere suma de 11.925, obținută de către soția sa ca șef centru la DGASPC Suceava și suma de 9.151 lei în calitate de consilier la AJPIS.

De asemenea, Cătălin Nechifor a obținut 12.000 de lei din activități agricole.

Cătălin Nechifor este președintele organizației județene a PSD Suceava din 2010 și președinte al Consiliului Județean din iunie 2012. Nechifor a fost eurodeputat, între anii 2007-2008, iar din 2008 până în 2012 a fost deputat în Parlamentul României.

De asemenea, Nechifor a ocupat funcția de vicepreședinte al TSD în perioada în care președinte al organizației era actualul premier Victor Ponta. Astfel, el a fost ales în această funcție la Congresul TSD din 2004 și reales în 2006, iar până în 2008 a fost vicepreședinte național al TSD.

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziții la Consiliul Județean Suceava, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava, Primăria Fălticeni și SC Drumuri și Poduri Suceava, societate deținută de CJ și aflată în insolvență, într-un dosar privind fapte de corupție care ar fi fost comise în perioada 2003-2015.

De asemenea, anchetatorii au percheziționat și sediile societăților Multiconsult IPURL, SC Con Bucovina SA, SC SUCT SA, toate din Suceava, SC Cominco SA București, SC Bitunova România SRL București, SC CON 2000 SRL Botoșani, SC Transporturi Auto SA Botoșani și SC Consul ABC SRL Iași, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, președintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor (PSD), este suspectat în acest dosar de abuz în serviciu și luare de mită, în legătură cu atribuirea unor contracte.

Anchetatorii îl suspectează pe Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susținut atribuirea preferențială a execuției unor lucrări în care Consiliul Județean Suceava este autoritate contractantă, în vederea obținerii de avantaje personale.

Potrivit documentelor citate, prin intermediul lui Cătălin Nechifor, Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos, județul Suceava, ar fi exercitat presiuni asupra angajaților administrației publice județene pentru impunerea societății comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare și consultanță cu CJ Suceava sau cu administrații publice locale din județ.

În acest scop, funcționarii CJ Suceava ar fi fost convocați în biroul lui Nechifor, unde acesta, împreună cu Gavril Mîrza, fost președinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituții publice din județ. Astfel, cu susținerea lui Nechifor și Mîrza, SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos ar fi reușit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienți din mediul administrațiilor publice locale din județul Suceava, se mai arată în documentele citate.

Anchetatorii au date că, în luna ianuarie 2014, fostul președinte al Consiliului Județean Suceava din perioada 1996 – 2008 Gavril Mîrza ar fi intervenit pe lângă factori de decizie din CJ Suceava, cărora le-ar fi solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezența acestuia din urmă. În susținerea ofertei, omul de afaceri a prezentat o listă de parapeți de producție externă, pentru a fi utilizați la podurile din administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu s-ar preta la infrastructura rutieră județeană.

În ce privește fapta de luare de mită, anchetatorii au date că Nechifor ar fi asigurat sprijinul SC Transporturi Auto Botoșani pentru câștigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 llișești – Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, întrucât ar fi primit sume de bani de la Iulian Conțac, coordonator informal al societății.

În acest sens, susțin anchetatorii, Iulian Conțac le-ar fi oferit lui Cătălin Nechifor și senatorului PSD Ovidiu Liviu Donțu, vicepreședintele Comisiei juridice din Senat, suma de 20.000 de euro, pentru influențarea membrilor comisiei de licitație în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoșani ca fiind cea mai avantajoasă.

Președintele CJ Suceava mai este suspectat și de trafic de influență, după ce i-ar fi sprijinit pe administratorii SC ACI AG SRL Suceava, Gabriel Mihai Ignătescu și Victor Ciobanu, în vederea obținerii contractului de lucrări aferent obiectivului de investiții „închiderea depozitelor urbane existente în județul Suceava”, din cadrul proiectului „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Județean Suceava. Cei doi administratori sunt în atenția anchetatorilor pentru fapte de cumpărare de influență.

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că joi au fost făcute 12 percheziții în București și județele Suceava, Botoșani și Iași, dintre care patru la sediile unor instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2003-2015.

Președintele Consiliului Județean Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu știe despre ce este vorba și că el nu se află în instituție, fiind pe drum spre București, unde urmează să participe la Comitetul Executiv Național al PSD.

Perchezițiile procurorilor au loc în prezența administratorului public al județului, Ionuț Adomniței.

Eugen Girigan, administratorul special al SC Drumuri și Poduri, a confirmat că au loc percheziții la sediul firmei, susținând că nu poate furniza alte date.

La rândul său, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman (PSD), a spus că procurorii anticorupție verifică un contract închietat între administrația locală și SC Drumuri și Poduri SA în 2009, înainte ca el să devină primar, în 2012.

SC Drumuri și Poduri SA a fost înființată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri și Poduri, având profit de 6 milioane în anii 2006, 2007 și 2008, dar în 2009 și 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.

În aprilie 2011, firma a intrat în procedură de insolvență voluntară, iar prin instanță s-a stabilit un plan de reorganizare și ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA și CA ale SC Drumuri și Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi privind finanțele publice pe anul 2009, la SC Drumuri și Poduri SA Suceava s-au constatat încălcări privind administrarea și gestionarea patrimoniului public și privat al statului. Astfel, s-au efectuat servicii de transport materiale cu autobasculante, transport muncitori cu autoutilitare, transport balast cu tractorul și închirierea de utilaje fără ca societatea să încheie contracte de prestări de servicii cu societățile comerciale furnizoare ale acestor servicii. Totodată, SC Drumuri și Poduri SA Suceava a înregistrat în costurile de producție în perioada 2007-2008 în mod nejustificat consumul de carburant folosit de utilajele închiriate, pentru care societatea a achitat contravaloarea prestațiilor efectuate și facturate la tarifele cuprinse în facturi.

Pe de altă parte, în iunie 2009, președintele de atunci al Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur anunța că a dispus sesizarea DNA pentru o deturnare de fonduri de 8 milioane de lei, depistată în urma auditului făcut la societatea Drumuri și Poduri SA Suceava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu