Ce buget trebuie să aibă părinții pentru a-și trimite copiii la școală în această toamnă

Ce buget trebuie să aibă părinții pentru a-și trimite copiii la școală în această toamnă
Publicat: 02/09/2015, 12:38
Actualizat: 02/09/2015, 12:56

Cumpărăturile pentru noul an școlar sunt în plină febră în această perioadă: părinții cercetează atent piața, iar hipermarketurile caută să îi atragă cu tot felul de oferte.

Se găsesc ghiozdane complet echipate la doar 24,91 lei, din care 9,99 lei costă ghiozdanul, penarul și stiloul – câte 1,99 lei, creioanele, guma de șters, ascuțitoarea, rigla, lipiciul – sub 1 leu fiecare, acuarelele – 2 lei, iar caietele – 0,20 lei.

Dar se găsesc ghiozdane și la 7,45 de lei, în urma unor reduceri la jumătate.

„Ce să faci cu un ghiozdan de 7,45 lei? Nu cred că ține la câte cărți trebuie să care un copil”, spune o mămică, pregătită să cheltuiască în jur de 1.000 de lei pentru a-și pregăti fetița de clasa a V-a să reînceapă școala luna aceasta.

După ce face socoteala că va mai avea de cheltuit pentru rechizite și după începerea anului școlar, pentru că va fi nevoie de caiete speciale, cărți pentru lectură, culegeri „și câte și mai câte”, dar și de haine, pentru că cele de anul trecut au rămas mici, femeia anticipează dublarea bugetului estimat.

„Ai, n-ai, trebuie să cumperi de toate să fie în rândul lumii. Fata este clasa a V-a și merge la patru școli: la una face pian, la alta canto, la alta oboi și școala ei. Asta este”, spune femeia.

După ghiozdanele ieftine, care sunt promovate, apar cele cu imagini din filmele îndrăgite de copii, cu prințese, Spiderman sau Batman, cu chipul păpușii Barbie sau cu imaginea unei echipe de fotbal, care costă peste 200 de lei, dar se găsesc și la reduceri la 100 și ceva de lei. La acestea se asortează și penar, caiete și alte rechizite cu aceleași personaje, pentru prețuri destul de piperate. Astfel, prețul unui penar îl poate depăși pe cel al unei uniforme.

Un „ghiozdan ergo Barbie” costă 259 de lei, fiind redus de la 309 lei, unul cu Spiderman – 177 de lei, iar penarul cu același personaj – 37,52 de lei. Un penar mai mare cu imaginea unei echipe de fotbal costă 56,9 lei.

„Nu pot să cred că un penar poate costa 60 de lei. Este mai scump decât ghiozdanul acela de 30 de lei și chiar decât o uniformă. Mă duc în alt magazin, angro, și iau aceleși lucruri la jumate de preț. Nu se poate așa ceva. Niciodată nu au fost atât de scumpe penarele”, spune o altă mămică.

Dar băiatul ei încă nu-și poate lua ochii de la penarul cu Spiderman.

Ar vrea să aibă ghiozdan, penar, caiete, creioane și stilouri, coperte de caiet și de cărți, pixuri, toate cu Spiderman. „Îți dai seama ce grozav ar fi să am așa ceva?”, spune el rugător.

Replica mamei este nemiloasă: „Măi copile, nu ai minte. De unde atâția bani? Ca să iau așa ceva am nevoie de 40 de milioane de lei vechi. Asta este lumea în care trăim. Pe vremea mea erau câteva modele simple și frumoase, că doar nu faci parada modei la ghiozdane, caiete și ascuțitori. Acum este o nebunie, iar părinții intră în ea, pentru că vin copiii acasă și plâng că nu au și ei penar de fițe. Îi explic că nu avem bani și plânge de ți se rupe sufletul, pentru că colegii nu-l bagă în seamă pentru că nu are nu știu ce model de creion, zic așa. Nu mai vorbesc de haine. Nu așa trebuie să fie la școlaă. Acolo este nevioie de modestie, parada modei, în afară”, mai zice femeia vizibil iritată.

Un glob pământesc luminos costă 109,99 lei, fiind redus de la 179,36 lei, iar unul simplu a fost redus de la 106,38 lei, la 70,89 lei. O trusă de geometrie mare costă 50 de lei.

Prețurile hainelor îi sperie, de asemenea, pe părinți. Doar o bluză de trening costă între 55 și 65 de lei, iar pantalonii pentru băieți alți 40 – 70 de lei. O cămașă albă cu cravată pentru fete – 57 de lei, un pulover 32 de lei, o vestă neagră – 34 de lei, pantalonii între 39 lei și 79 lei, un sarafan bleumarin cu guler alb – 45 – 79 de lei, iar o fustă plisată – 59 de lei.

„Mă uit la oferte. Am venit de la Giurgiu, Nu știu de ce am făcut-o. Am consumat și benzină. La noi lucrurile sunt mai ieftine”, spune o altă mămică, orientându-se spre un ghiozdan echipat complet pentru a putea lua și haine de 500 de lei. „Hainele rămân mici, iar caietele se termină imediat. În fine, nu avem încotro”, mai spune ea resemnată.

De altfel, niciunul dintre părinții aflați în aceste zile prin magazine nu speră să treacă proba pregăririi noului an școlar cu mai puțin de 500 de lei, aceasta fiind o sumă minimă pentru rechizite și strictul necesar de haine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii