Ce le-a citit însărcinatul cu afaceri al SUA la București elevilor dintr-o școală din Ferentari, de Ziua Mondială a Cititului

Publicat: 04/03/2015, 15:18

„Iubesc cărțile. Cărțile ne deschid o lume nouă. Dacă vreau să aflu ceva despre o țară în care nu am fost niciodată, cu siguranță există o carte bună pe care să o citesc. Dacă vreau să înțeleg cum funcționează lumea, cu siguranță există o carte pe care să o citesc”, le-a spus, miercuri, însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Dean Thompson, copiilor de la Clubul de educație alternativă al Școlii Generale 136 din Ferentari, alături de care a sărbătorit Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day), scrie MEDIAFAX.

Thompson le-a povestit copiilor că este „foarte norocos” deoarece că părinții lui îi citeau în fiecare zi, lucru pe care l-a făcut și el când copiii săi erau mici.

„Cel mai grozav lucru pe care-l putem lua din viața de copil în viața de adult este cititul, dragostea pentru cărți”, le-a mai spus Thompson.

Diplomatul american a citit în română „Omida mâncăcioasă” de Eric Carle, în timp ce soția sa, Jane, a citit în engleză „Polar Bear. Polar Bear. What do you hear?” de Bill Martin Jr. și Eric Carle.

La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE Daniel Ioniță le-a citit copiiilor un fragment din „Memoriile lui Mircea Eliade”.

Eliade „povestește în mai multe ocazii ce rol au avut lecturile și cărțile în formarea sa ca om, de la adolescentul miop care a fost la un savant care a pus bazele istoriei religiilor. Îmi doresc ca exemplul marelui savant să reprezinte pentru voi o motivație și un model, să înțelegeți că împreună, prin educație, prin citire, prin atenția pe care o acordați școlii cu toții avem o șansă. Avem o șansă la a ne schimba viața noastră și schimbându-ne viața noastră vom schimba viața întregii omeniri”, a subliniat Ioniță.

Totodată, acesta i-a rugat pe copii să scrie mesaje pe afișele realizate cu ocazia sărbătoririi a 135 de ani de relații diplomatice între SUA și România, promițându-le că acestea vor rămâne în arhiva Ministerului de Externe.

La final, Dean Thompson și Daniel Ioniță au donat mai multe cărți Clubul de educație alternativă al Școlii Generale 136 din Ferentari.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Policy Center for Roma and Minorities care, începând din 2008, realizează campanii și programe adresate copiilor din zonele defavorizate din Ferentari. Clubul de Educație Alternativă promovează creșterea participării școlare și dezvoltarea unei relații armonioase între școală și comunitate

Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day) dorește să atragă atenția comunității internaționale asupra importanței cititului, să le transmită celor mici că au dreptul să citească, să scrie și să-și spună poveștile. World Read Aloud Day este sărbătorită în peste 80 de țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase