Ce măsură a luat poliția în cazul învățătoarei din Cluj care a jignit un elev cu apelative precum „tâmpit”, „nebun” și „jumătate de creier”

Publicat: 18/05/2015, 12:40
Actualizat: 04/08/2015, 14:28

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, învățătoarea a fost audiată, luni dimineață, la Secția 2 de Poliție din Cluj-Napoca, iar la ora transmiterii acestei știri sunt audiați, în calitate de martori, mai mulți părinți care și-au retras deja copiii din respectiva clasă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Poliția s-a autosesizat, în 3 aprilie, cu privire la purtarea abuzivă a învățătoarei, în urma mai multor materiale apărute în presă pe acest subiect. Pe numele învățătoarei nu există o plângere penală făcută de vreun părinte. Învățătoarea a fost audiată luni dimineață și este cercetată pentru purtare abuzivă, iar în aceeași cauză au fost citați pentru audieri, ca și martori, mai mulți părinți care și-au retras deja copiii din clasa respectivă”, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, sursele citate.

Conform acelorași surse, audierile au început la peste o lună de când Poliția s-a autosesizat pentru că „așa sunt procedurile”.

De asemenea, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că învățătoarea se poate întoarce la catedră, începând de luni.

„În conformitate cu decizia luată de Consiliul de Administrație al colegiului, în cadrul căruia a fost discutată situația învățătoarei, aceasta se putea întoarce de astăzi (luni – n.r.) la catedră. Inspectoratul nu a fost anunțat de reprezentanții Poliției că ar fi început o anchetă, însă în astfel de cazuri este normal să se întâmple așa, noi suntem anunțați doar în situația în care se face trimitere în judecată, pentru că doar atunci noi putem suspenda cadrul didactic respectiv”, a declarat Valentin Cuibus.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a declanșat, la începutul lunii aprilie, o anchetă la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, după ce o învățătoare a fost înregistrată la ore în timp ce striga la un elev de șapte ani din clasa I și îl făcea „nebun”, „tâmpit” și „jumătate de creier”.

Incidentele din clasa I de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” s-au petrecut de-a lungul mai multor săptămâni, în timpul lunii martie, învățătoarea fiind înregistrată cu un reportofon pus de tatăl unei eleve în ghiozdanul acesteia.

Directorul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, Vasile Sândean Ovadiuc, declara presei, în 1 aprilie, că și la nivelul unității urma să se constituie o comisie de anchetă, după ce trei părinți ai unor elevi de clasa I au depus reclamație direct la ISJ Cluj, fără să fie sesizată conducerea colegiului.

Potrivit acestuia, învățătoarea are o vechime de 27 de ani în învățământ și nu a mai avut abateri până acum.

„După ce noi am aflat despre comportamentul învățătoarei, la nivelul liceului a fost organizată o ședință cu părinții, la care a participat și învățătoarea respectivă, iar aceasta și-a recunoscut vina, motivând că a avut probleme în familie. Faptul că a avut acasă probleme nu îi dă niciun drept să folosească astfel de cuvinte. A și fost monitorizată la ore și nu a mai fost un astfel de comportament. Între timp, fetița care a realizat înregistrarea și băiețelul care apare în înregistrare au fost mutați în luna martie de către părinții lor la alte școli”, spunea directorul colegiului.

El preciza că un părinte a solicitat instalarea camerelor video în clase pentru a preveni astfel de comportamente ale cadrelor didactice.

La rândul său, tatăl elevei care a realizat înregistrarea cu reportofonul declara că nu este normal ca un cadru didactic să li se adreseze unor copii de șapte ani în modul în care a făcut-o învățătoarea.

„Fetița noastră ne spunea că nu mai vrea să meargă la școală pentru că învățătoarea vorbește urât. Era traumatizată, am dus-o la psiholog. Le spunea că în perioada când ea lipsește, copiii să stea ca sfinții pe pereți. Acum este la altă școală, este liniștită”, spunea tatăl fetei.

În înregistrare, se aude cum învățătoarea îl face „nebun”, „tâmpit” și „jumătate de creier” pe un elev.

„Mă, tu ești nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu ești normal la cap? Tu ești întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (…) Tu nu îți poți reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniță. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu ești întreg? Unde îți stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebelușii. Bebeluș”, spunea învățătoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalți elevi să îi strige în cor colegului lor: „Trezește-te!”.

„Încă așa ceva nu mi-a fost dat să văd în viața mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înțeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la școală, ca să ai de unde să mergi acasă? (…) Mă, tu ești tâmpit de tot?”, se mai auzea în înregistrare.

Săptămâna trecută, învățătoarea a fost sancționată, printr-o decizie a Consiliului de Administrație al Colegiului de Muzică „Sigismnund Toduță”, cu reducerea salariului cu 15% pe șase luni, iar în urma acestei decizii directorii instituției au demisionat, și învățătoarea, care fusese suspendată pe durata cercetării disciplinare, se poate întoarce la catedră.

Potrivit unui comunicat, din 13 mai, al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, directorul instituției a propus desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al învățătoarei.

„În legătură cu cercetarea disciplinară a învățătoarei Monica Chiorean, cu privire la săvârșirea unor abateri disciplinare, în urma prezentării raportului întocmit de Comisia de cercetare disciplinară, directorul instituției a propus sancționarea cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatei. Consiliul de Administrație a hotărât prin vot secret respingerea propunerii, preferând sancționarea învățătoarei cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de șase luni, conform dispozițiilor art. 280, al. 2 din Legea nr. 1/2011. În aceste condiții, directorii și-au înaintat demisia către ISJ Cluj”, se arăta în documentul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!