Ce s-a întâmplat cu rectorul UMF Iași după scandalul internațional provocat de retragerea listei cu studenți marocani. Ministrul Educației: „Este vorba de o fraudă”

Ce s-a întâmplat cu rectorul UMF Iași după scandalul internațional provocat de retragerea listei cu studenți marocani. Ministrul Educației: „Este vorba de o fraudă
Publicat: 22/10/2015, 10:45

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, Dragoș Pieptu, a anunțat, miercuri seară, într-o declarație de presă comună cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, aflat la Iași, că demisionează de la conducerea instituției de învățământ superior, ca urmare a situației create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți marocani care inițial fuseseră admiși la universitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universității. Toate dosarele (n.r. – depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză și franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, a precizat Dragoș Pieptu.

La rândul său, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că, în urma controlului făcut de Corpul de control, s-a stabilit că este vorba despre o fraudă a personalului administrativ al UMF Iași.

„Este vorba de o fraudă la nivelul personalului administrativ al UMF Iași, care a făcut o fraudă cu dosarele de înregistrare a studenților străini, cu punctajele. Nu sunt implicați membri din personalul didactic. Vor fi sesizate, dacă nu s-au autosesizat deja, și organele de urmărire penală”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Dragoș Pieptu este rector al UMF Iași de la începutul acestui an, când i-a urmat în funcție lui Vasile Astărăstoae, care și-a dat demisia.

Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicații privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenți marocani, înscriși în primul an la Facultatea de Medicină din Iași, relata site-ul de știri Le360.ma.

Cei 45 de studenți marocani figurau inițial ca înscriși în primul an la Facultatea de medicină din Iași, dar numele lor au fost ulterior șterse, fără nicio explicație.

Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicații cu privire la acest caz.

Ministrul a apreciat că aceste dificultăți sunt cauzate de gestionarea opacă a dosarelor de înscriere a studenților marocani de către conducerea universității, care „a procedat la modificări succesive care au antrenat, fără o explicație justificată, excluderea studenților maricani, ai căror părinți și-au achitat în prealabil, de bună credință, obligațiile față de universitate (plata taxelor școlare cu valori între 2.000 și 5.000 de euro-n.r.)”

În 5 octombrie, Facultatea din Iași a publicat o listă definitivă cu studenții admiși și care au îndeplinit condițiile de eligibilitate, în total 166 de studenți, inclusiv marocani. În 15 octombrie însă, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenți, care excludea numele celor 45 de studenți marocani, „fără a prezenta motivele acestei revizuiri”, a precizat Bouaida.

Ca urmare a acestei situații, conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Iași a afirmat că s-au găsit inadvertențe în dosarele de înmatriculare a studenților la liniile de studiu în română, engleză și franceză care plătesc taxa în valută, motiv pentru care înmatricularea a fost suspendată, iar dosarele sunt reevaluate.

„Procesul de înmatriculare a studenților la programele de studiu în limbile engleză, franceză și română pe cont propriu valutar (studenții care au intrat pe baza unui concurs de dosare și care plătesc taxa anuală de 5.000 de euro în valută – n.r.) a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaților. Senatul Universității a decis, în ședința de pe 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor, urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaților admiși”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, rectorul UMF Iași, Dragoș Pieptu.

El a precizat că universitatea a sesizat Ministerul Educației și Cercetării Științifice, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate.

În paralel, conducerea UMF Iași a declanșat propria anchetă internă, ale cărei rezultate urmează să fie făcute publice.

Între timp, reprezentanții UMF au anunțat că înmatricularea candidaților înscriși pe locurile cu taxă în valută la limba română, engleză și franceză au fost suspendate pentru o săptămână, urmând să fie reevaluate toate cele aproximativ 950 de dosare depuse, până la începutul săptămânii vitoare.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a precizat marți că a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educației și Universitatea de Medicină de la Iași în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenți marocani, însă soluționarea cazului nu ține de competența sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea