Ce s-ar putea întâmpla cu televiziunile din România în data de 17 iunie. ARCA a propus „o rezolvare în bloc” a situației

Ce s-ar putea întâmpla cu televiziunile din România în data de 17 iunie.  ARCA a propus o rezolvare în bloc a situației
Publicat: 01/04/2015, 08:48

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, să transmită o recomandare societăților care dețin licențe TV cu difuzare terestră ca, în cazul în care doresc să își continue activitatea și după 17 iunie, când acestea se vor închide, să solicite licențe prin cablu sau prin satelit.

Aproape 170 de televiziuni care au licențe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie, când va înceta emisia analogică TV în România, potrivit unor informații prezentate în ședința din 5 martie a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Astfel, în ședința de marți, CNA a decis să emită o recomandare în acest sens, întrucât, potrivit Hotărârii de Guvern nr 403/ 2013 privind Strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea difitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național, pe 17 iunie va înceta obligatoriu emisia terestră analogică pentru serviciile de programe de televiziune.

De asemenea, CNA a decis să emită această recomandare „având în vedere posibilitatea ca platforma digitală terestră să nu fie operațională la acea dată”.

Astfel, în situația în care consideră oportun să continue activitatea de realizare și difuzare de servicii de programe de televiziune, societățile care dețin în prezent licențe de televiziune care emit terestru au câte posibilități legale.

Aceste societăți pot solicita CNA acordarea unei licențe sau a unor licențe audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice (prin cablu, n.r.), dar și a unora prin satelit.

În plus, aceste societăți pot face la CNA solicitări de modificare a licenței/ licențelor audiovizuale (referitor la modalitatea de difuzare, respectiv terestru/ alte rețele de comunicații electronice și/ sau satelit), concomitent cu solicitarea/ solicitările de prelungire a valabilității acestora.

De asemenea, Consiliul Național al Audiovizualului recomandă acestor societăți care dețin televiziuni cu difuzare terestră să aibă în vedere inițierea unor campanii de avertizare a telespectatorilor lor referitor la încetarea obligatorie a emisiei terestre analogice pentru televiziunea sau televiziunile deținute, începând din data de 17 iunie.

CNA a decis să transmită această recomandare societăților care dețin licențe TV cu difuzare terestră, în ședința de marți. Decizia a fost luată cu unanimitatea de voturi a membrilor prezenți la ședința de marți (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

Decizia a fost luată după ce membrii CNA au analizat, în ședința din 5 martie, o adresă primită de la Asociația Română de Comunicații Audiovizuale (ARCA), care reunește principalele societăți de televiziune și radio din România, și i-a audiat pe o parte dintre reprezentanții ARCA, între care și George Chiriță, directorul executiv al asociației.

„Sunt 170 de licențe cu difuzare terestră, dintre care 8 au și difuzare prin rețele de comunicații electronice (prin cablu, n.r.), iar unele televiziuni au și difuzare prin satelit, în general, stațiile mari de televiziune”, potrivit unei informări făcute în respectiva ședință a CNA de serviciile de specialitate ale Consiliului.

Acest fapt a fost confirmat atunci și de George Chiriță, directorul executiv al ARCA, care a precizat că cele aproape 170 de televiziuni „ar trebui să spună stop în iunie 2015”, atunci când România s-a angajat să implementeze procesul de tranziție de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, în contextul în care este puțin probabil ca acest proces să se realizeze efectiv.

În acest sens, George Chiriță a spus că ARCA a propus soluția transformării acestor aproape 170 de licențe cu difuzare terestră în licențe prin rețele de comunicații electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective să nu fie închise.

Chiriță a spus că ARCA a propus „o rezolvare în bloc” a situației. „CNA nu ar trebui să aibă audieri cu cei 170 de radiodifuzori și nu ar trebui să mai solicite alte documente de la aceștia, pentru că documentele sunt deja în posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licențe noi în sensul pur al cuvântului (…) Este o procedură absolut specială, este o tranziție mai ciudată de la analogic nu spre digital, ci făcând un popas de așteptare în transmisia prin rețele de cablu, așteptând să vedem dacă se întâmplă ceva în digital, ceea ce este foarte puțin probabil să se întâmple”, a mai spus atunci Chiriță.

Însă, potrivit reprezentanților serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licențe cu difuzare terestră să fie transformate automat de Consiliu în licențe prin cablu.

În plus, potrivit reprezentanților CNA, în cazul în care radiodifuzorii ar dori să transforme aceste licențe, Consiliul ar trebui să audieze aproximativ 55 de societăți, care dețin toate aceste 170 de licențe cu difuzare terestră.

„Noi avem în vedere tranziția la digital. Momentul acordării licenței în cablu ar fi o fază intermediară, care ar putea dura însă foarte mult sau la nesfârșit (dacă autoritățile statului nu vor putea finaliza procesul de tranziție la digital, n.r.), dar are scopul de a conserva licența, de a nu dispărea licența”, a spus, de cealaltă parte, George Chiriță, pe 5 martie. În caz contrar, potrivit lui Chiriță, acele licențe terestre nu ar mai putea fi preluate în grilele operatorilor de cablu. „Ar fi o situație catastrofică a majorității acestor licențe”, a mai spus Chiriță, precizând că, dacă CNA nu va face nimic, pe 17 iunie, „am putea avea de-a face cu o încetare definitivă a emisiei (televiziunilor, n.r.) locale”.

În urma discuțiilor, CNA a decis că reprezentanții ARCA vor colabora cu reprezentanții compartimentelor de specialitate ale Consiliului pentru a realiza un document/ text de reglementare care să vină cu o soluție pentru cele aproape 170 de licențe cu difuzare terestră. Ulterior, CNA va discuta acest document și, pe baza acestuia, Consiliul ar urma să transmită apoi Guvernului un punct de vedere privind situația acestor licențe.

CNA va relua discuțiile în acest sens într-una din ședințele viitoare ale Consiliului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu