Ce scumpiri aduce data de 1 aprilie în România

Ce scumpiri aduce data de 1 aprilie în România
Publicat: 31/03/2014, 14:23
Actualizat: 02/02/2019, 17:40

Majorarea accizei pentru carburanți, de 7 eurocenți pe litru, intră marți în vigoare, având ca efect creșterea cu 0,41 lei/litru a prețului la benzina cu plumb și fără plumb, motorină și petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor.

Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi majorată de la 547 euro/tonă la 637,9 euro/tonă, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri.

Acciza la benzina fără plumb va urca de la 467 euro/tonă la 557,91 euro/tonă, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorină va fi ridicată de la 391 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.

Pentru kerosen, acciza va fi majorată de la 469,89 euro/tonă la 557,39 euro/tonă, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.

Potrivit calculelor anunțate anterior, acciza pe carburanți va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Reprezentanții Rompetrol și ai Petrom estimau, în februarie, că majorarea accizei va determina scăderea vânzărilor de benzină și motorină cu 1%-3% în primele trei luni de la aplicarea acestei modificări, după care consumatorii ar urma să se obișnuiască și să revină la consumul anterior.

Transportatorii corecți, care își desfășoară activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 cenți din cei 7 cenți, sumă care va fi achitată trimestrial și pe baza facturii de achiziționare a carburantului, a declarat duminică premierul Victor Ponta.

El a precizat că actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat miercuri de Guvern.

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a comunicat anterior că recuperarea unei părți din acciza pentru carburanți platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu și eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Transportatorii susțin că prin metoda propusă de ei atât statul, cât și firmele din domeniu pot avea o evidență clară a sumelor care fac obiectul returnării.

„Procentul pe care FORT îl susține este corespondent procentelor utilizate în alte țări ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă procentul utilizat în Italia, și anume 210 euro raportat unei cantități de 1.000 de litri de carburant”, se menționa în comunicat.

Inițial, Guvernul intenționa să aplice acciza de 7 eurocenți la începutul anului, modificarea fiind însă amânată pentru 1 aprilie.

Această măsură a generat controverse aprinse între premier și președintele Traian Băsescu, acesta din urmă refuzând să promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant și să semneze memorandumul cu Fondul Monetar Internațional (FMI), document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de finanțatorul extern. Ulterior, după diverse variante discutate și negociate, prim-ministrul a anunțat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzină și motorină, iar șeful statului a acceptat să promulge bugetul în aceste condiții.

Președintele a aprobat la începutul lui martie memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI, care a încheiat prima misiune a Fondului din acest an (derulată la sfârșitul lunii ianuarie), după îndelungi dispute cu premierul, condiționând ca în document să nu apară acciza pe combustibil și celebra „electorată”.

Pe de altă parte, prețul gazelor naturale se va scumpi marți cu 2% pentru consumatorii casnici. Vestea bună este că autoritățile nu au în vedere o creștere a prețului la energie electrică.

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța care menține prețul de referință la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie și hotărârea care stabilește volumul de energie regenerabilă subvenționată.

Premierul anunțase luni că taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminată, iar prețul de referință la gaze pe piața liberă pentru consumatorii industriali va fi cel din ianuarie 2014, în timp ce pentru consumatorii casnici va crește cu 2%.

„La gaze, de la 1 aprilie prețul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern și aplicat de noi, va crește cu 2%, în schimb pentru toți cei aflați pe piața liberă prețul de referință va fi cel de la 1 ianuarie 2014”, a spus Ponta.

Potrivit calendarului de eliminare a prețurilor reglementate, prețul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici urma să crească cu 5% de la 1 aprilie.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică și termică și este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.

Românii vor plăti mai mult și pentru țigări de la 1 aprilie, astfel că un pachet va costa cu 30-50 de bani în plus, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 țigarete la 84,37 euro/1.000 țigarete și a accizei la benzină și motorină cu 7 eurocenți pe litru, potrivit unor estimări din piață.

Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 țigarete, față de 56,71 euro/1.000 de țigarete în prezent.

Acciza ad valorem va scădea ușor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de țigarete, față de 79 euro/1.000 de țigarete în momentul de față.

„Se observă o scădere a procentului accizei ad valorem, raportată la prețul de vânzare cu amănuntul și o creștere a nivelului accizei specifice – componentă fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanță cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat și fix, indiferent de preț”, arăta nota de fundamentare atașată proiectului de Hotărâre de Guvern privind creșterea accizelor.

O astfel de măsură impactează cu precădere asupra țigărilor mai ieftine și acționează în direcția apropierii prețurilor spre cele din categoria premium.

Prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului trecut este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 țigarete).

La începutul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, întrucât Guvernul a decis să aplice rata medie anuală a inflației calculată în septembrie peste nivelul de curs din 2012.

Tot de la 1 aprilie operatorii telecom vor practica tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut în cazul telefoniei mobile și de la 0,67 la 0,14 eurocenți/minut pentru telefonia fixă.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă rețea, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienților în afara rețelei la care sunt abonați sau au cartelă prepaid. Acest preț se regăsește în tariful perceput clientului care inițiază apelul.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor în urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile: 46 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”