Ce spune Andronescu despre liceele în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul

Ce spune Andronescu despre liceele în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul
Publicat: 19/09/2019, 11:48

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, într-o intervenție telefonică directă la Digi 24, că în urma adoptării măsurii ce presupune ca liceele în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul anul acesta să nu se mai poată înființa clase de a IX-a anul viitor, că, de fapt, această clasă a IX-a se va „transforma” în clasă de profesională.

„Asta înseamnă că în loc să aibă clasa a IX-a de liceu, o să aibă clasa a IX-a de profesională. Deci se transformă. De aceea nu sunt afectați profesorii”, a spus fostul ministru.

Ea a precizat în cadrul aceleiași intervenții și faptul că luarea acestei măsuri nu îi aparține, însă că o consideră „potrivită”.

„Cred că este potrivită (măsura, n.r) pentru că și profesorii din aceste licee nu au depus strădaniile necesare ca elevii pe care îi pregătesc și pe care i-au pregătit pe toată durata liceului să poată promova examenul de Bacalaureat. Este ca și cum îi primim la liceu, deși au decalaje majore, fie nu se străduiesc nici pe perioada liceului și noi îi amăgim că sunt absolvenți de liceu și pregătirea lor nu e satisfăcătoare”, a declarat Andonrescu.

Andronescu a menționat și faptul că în opinia sa, măsura este una buna, întrucât nu toți elevii au aceleași abilități.

„Să pornim de la următoarele premise: nu toți (copiii, n.r) au tot felul de abilități. Poate copiii aceștia care nu promovează examenul de Bacalaureat nu au abilitățile de a învăța, mai ales componenta teoretică. Poate au mai multe competențe și abilități practice. De ce să nu-i îndemnăm spre o meserie, să fii un meseriaș foarte bun nu este o rușine. Dimpotrivă. Eu cred că merită un meseriaș bun respectul întregii societăți”, spune fostul ministru.

„Uitați care este problema: majoritatea acestor copii provin dintre elevii care au luat sub nota 5 la examenul de Evaluare Națională. Deci aceea este o dovadă că nu pot să facă față”, completează Andronescu.

Fostul ministru al Educației a declarat și faptul că, în opinia sa, sistemul stă mult mai bine în ceea ce privește școlile profesionale, comparativ cu situația anilor trecuți, un argument în acest sens fiind interesul companiilor pentru acest tip de învățământ.

„După părerea mea, anul aceste care a trecut și anul acesta care a început, stăm mult mai bine la școlile profesionale. Să vă și argumentez de ce. Pe de o parte, companiile sunt mult mai interesate de școlile profesionale și sunt dispuse să intre în parteneriat cu inspectoratul și cu școala respective și să formeze clase de învățământ dual. Învățământul dual devine mai atractiv și pentru elevi și pentru familiile lor. De ce? Statul vine și plătește o bursă și vine și agentul economic și plătește o bursă. Astfel, un elev de la o școală duală primește lunar 400 de lei, plus alte avantaje și o siguranță a unui loc de muncă la sfârșitul clasei profesionale”, spune Andonrescu.

Întrebată sunt consecințele directe ale desființării claselor de liceu dintr-o unitate de învățământ și ce se întâmplă cu profesorii și elevii vizați de implementarea acestei măsuri, fostul ministru a declarat că aceștia nu vor fi afectați.

„Nu se întâmplă nimic cu profesorii pentru că predau la școlile profesionale. De ce să fac o clasă de învățământ tehnologic slabă de liceu când pot să fac o clasă de profesională foarte bună. Mi se pare că aceasta este direcția în care trebuie să mergem”, spune Ecaterina Andonrescu.

„Mai este ceva. Dacă ne uităm la evaluările care se dau după clasa a II-a, a IV-a și a VI-a și părinții și profesorii de învățământ primar sau profesorii de învățământ gimnazial, ar trebui să fie cei care urmăresc cu atenție elevul. Atunci când decalajul între elevul respectiv și clasă a devenit semnificativ, atunci profesorul, dirigintele, învățătorul trebuie să înceapă să discute cu părinții și să atragă atenția asupra direcției în care merge elevul”, completează fostul ministru.

Ea a declarat că dacă elevii în cauză nu pot recupera până la clasa a VIII-a, „atunci sigur abilitățile practice îl vor ajuta mai mult decât cele teoretice”.

Începând cu acest an, liceele la care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul în sesiunea de vară nu vor putea trimite la Ministerul Educației propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, potrivit Ordinului de Ministru 5090/2019, publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Art. 9, alin. 1, din Ordinul de Ministru 5090/2019, publicat în Monitorul Oficial, „propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a cu frecvență zi învățământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obținut prin ordin de ministru autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unitățile de învățământ în care, în sesiunea iunie – iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puțin un absolvent”.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Adrian Năstase, gest uluitor! De ce a dat statul român în judecată? Este DINCOLO DE...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Apariție șocantă pe Marea Neagră. Oamenii au filmat, complet terifiați de fenomen VIDEO
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Tensiuni uriaşe lângă frontiera României! Ruşii pregătesc invazia
Apel disperat! După „Chefi la cuțite”, a dispărut. E căutat din martie!
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...