Ce spune Băsescu despre eliminarea examenului de limba română pentru elevii maghiari

Redactor:
Laura Petrescu
Ce spune Băsescu despre eliminarea examenului de limba română pentru elevii maghiari
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, la Ploiești, că inițiativa Partidului Civic Maghiar, de a elimina proba de limba română de la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a pentru elevii maghiari este „de nepermis" și ar afecta chiar comunitatea maghiară.

„Mi se pare nepermisă inițiativa și face parte din setul de inițiative antiromânești pe care UDMR le-a promovat în ultimii ani. (…) Vin cu acest proiect de lege care este absolut umilitor, dar și dăunător minoritarilor unguri pentru că trăind în România și neștiind limba română își vor găsi foarte greu locuri de muncă, se vor integra foarte greu în societate. În plus limba română este limba oficială a statului român și orice politician este obligat să cunoască limba statului”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, într-o conferință de presă, la Ploiești.

Potrivit lui Băsescu, PMP, partid din care face parte, respinge „cu toată puterea această abordare”.

PCM are doi deputați care au fost aleși pe listele UDMR. Inițiativa lor este de modificare a Legii Educației, prin eliminarea examenului de limbă română pentru elevii maghiari.

„Motivul acestei inițiative legislative este că elevii maghiarii sunt discriminați în comparație cu elevii români, având de susținut două examene în plus, limba română scris și oral”, a spus președintele PCM, Mezei Janos

×
Inchide