Ce spune Colegiul Medicilor Vaslui despre cazul fetiței moarte la Spitalul din Huși

Ce spune Colegiul Medicilor Vaslui despre cazul fetiței moarte la Spitalul din Huși

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huși și cele de la Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui nu au respectat procedura în cazul fetiței de patru ani care a murit la 40 de minute de la internare, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor (CM) Vaslui, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit conducerii CM Vaslui, copilul, diagnosticat cu „laringită acută” și „insuficiență respiratorie acută”, trebuia să ajungă la Compartimentul de Primiri Urgențe, având în vedere afecțiunea constatată de către medici, și nu la Compartimentul de Pediatrie, așa cum s-a întâmplat în acest caz.

„Există o procedură stabilită printr-un ordin al ministrului Sănătății. Atunci când vorbim de un bolnav cu insuficiență respiratorie acută, cum a fost în cazul de față, obligatoriu trebuie ca acesta să ajungă mai întâi la Primiri Urgențe, indiferent de ce spital vorbim, pentru că era o urgență medicală. Ulterior, după stabilizare, copilul trebuia direcționat către Compartimentul de Pediatrie. Așa se explică și sancțiunea dată Serviciului de Ambulanță Vaslui de către comisia de anchetă dispusă de Ministerul Sănătății, după ce echipajul medical a dus fetița direct la Pediatrie. În cel mai rău caz, medicul pediatru trebuia să solicite sprijinul specialistului de la Urgențe înainte ca pacientul să intre în stop cardio-respirator. Deci, putem spune că nu s-a respectat procedura în acest caz”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX vicepreședintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Colegiul Medicilor nu a încheiat, deocamdată, raportul de control în acest caz, având în vedere că sunt așteptate rezultatele analizelor anatomopatologice ale Serviciului de Medicină Legală, în care se va menționa cauza decesului fetiței de patru ani.

Colegiul Medicilor Vaslui a declanșat, în paralel cu Poliția și Direcția de Sănătate Publică, o anchetă în acest caz, în urma plângerii făcute de către părinții copilei decedate, care acuză cadrele medicale de malpraxis.

De asemenea, a existat și un control desfășurat la Spitalul Huși, timp de patru zile, de către o comisie de anchetă desemnată de Ministerul Sănătății, mai multe instituții și persoane responsabile de buna desfășurare a actului medical fiind sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 25.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor.

Astfel, Spitalul Municipal Huși a fost sancționat cu 25.000 de lei pe motiv că unitatea medicală nu dispune de un compartiment special pentru pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgențe. Următoarea amendă ca valoare, în sumă de 20.000 de lei, a fost dată Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui deoarece nu a dus fetița de patru ani la Compartimentul de Primiri Urgențe a spitalului, ci direct la Secția de Pediatrie.

Pe lângă sancțiunile aplicate celor două unități sanitare, comisia de anchetă a mai amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe, așa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă. De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huși, medicul Emad Wassouf , a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfășurării activității medicale în unitatea sanitară. Nu a scăpat de sancțiuni nici șeful Compartimentului Primiri Urgențe, medicul Gabriela Ababei, amendată cu 1.500 de lei pentru disfuncționalități în desfășurarea activității compartimentului pe care îl conduce.

Fetița de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, și a primit tratament cu antibiotic. Ea a murit 40 de minute mai târziu, părinții copilei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Părinții fetiței au depus plângere la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care solicită explicații cu privire la decesul fiicei lor. În acest caz, au mai deschis anchete Colegiul Medicilor și Poliția.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron