Ce spune Comisia Europeană despre evoluția Curții Supreme

Ce spune Comisia Europeană despre evoluția Curții Supreme
Draftul raportului tehnic al Comisie Europene remarcă evoluția pozitivă a Curții Supreme în judecarea marilor dosare de corupție. Comisia atrage însă atenția că odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal unele din dosare de corupție ar putea atinge termenul de pescripție.
Publicat: 18/07/2012, 02:01
Actualizat: 18/07/2012, 02:01

Draftul raportului tehnic al Comisie Europene remarcă evoluția pozitivă a Curții Supreme în judecarea marilor dosare de corupție. Comisia atrage însă atenția că odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal unele din dosare de corupție ar putea atinge termenul de pescripție.

În conformitate cu recomandările Comisiei din iulie 2011, în ultimele douăsprezece luni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a luat o serie de măsuri pentru a încerca să îmbunătățească celeritatea proceselor de corupție la nivel înalt. ICCJ joacă un rol deosebit de important, atât ca instanța competentă de multe cazuri-cheie, și din punct de vedere un exemplu pentru sistemul judiciar în ansamblul său. Din vara anului 2011, bazându-se pe propria lor analiza efectuată în perioada 2010-2011 și a evaluării Comisiei, ICCJ a implementat o serie de măsuri manageriale și administrative pentru a asigura o utilizare mai eficientă a sălilor de judecată. Au fost alocate sedii noi pentru ICCJ în 2011 și urmează fie date în folosință în următoarele luni.

ICCJ a accelerat vizibil judecarea dosarelor de mare corupție, stabilind un ritm săptămânal, în unele cazuri. Astfel s-a consolidat practica judiciară și acombătut unele tactici de tergiversare evidente, cum ar fi lipsa de avocaților. Rezultatul a fost o creștere semnificativă a numărului de condamnări în primă instanță, cât și numarul de verdicte finale.

A existat o preocupare aprofundată pentru problema prescrierii infracțiunilor. Chiar și astăzi, încă mai există dosare în care durata procedurilor este excesiv de mare.

Îmbunătățirile aduse de către ICCJ în ultimul an au arătat că instanțele au dreptul de a adopta o abordare mai robustă pentru a garanta că cursul de justiție nu este întârziată în mod nejustificat. De exemplu, conducerea ÎCCJ a solicitat Ministerului Justiției suplimentarea bugetului pentru ca experții folosiți în dosare să fie plătiți din bugetul curții.

De asemenea, unii judecători ICCJ au aplicat soluții noi în cazul cererilor de expertize astfel evitând întârzieri inutile în judecarea dosarelor. Judecătorii au participat la sesiuni de instruire privind metodele speciale de investigație pentru a putea decide rapid atunci când probele rezultate din astfel de metode sunt puse la îndoială de avocați.

Raportul include și o referire la prescripția dosarelor de corupție. Experții europeni au notat că ICCJ a eliminat din calcului termenului de prescripție perioda în care dosarele au fost suspendate în timp ce au fost contestate la Curtea Constituțională. Raportul notează că astfel a fost evitată prescrierea unor dosare de mare corupție.

CE atrage atenția că prin intrarea în vigoare a Noului Cod Penal va duce la micșorarea termenelor de prescripție. Având în vedere principiul că se aplică legea penală cea mai favorabilă, ar putea exista riscul ca unele cazuri, care s-ar afla încă pe rol la data intrării în vigoare a noului Cod penal ar putea interveni prescrierea faptelor. O analiză a 26 de dosare de corupție în curs de judecare arătat că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în 10 din dosare, termenul de prescripție va scădea cu aproximativ 20%. Dacă acum aceste 10 dosare au termen de prescripție pentru 2016-2017, după Noul Cod Penal acest termne va fi 2013-2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?