Ce spune primarul unui oraș care a renunțat 6 luni la telefon și Facebook: „M-am întors în 1990”

Ce spune primarul unui oraș care a renunțat 6 luni la telefon și Facebook: M-am întors în 1990
Publicat: 26/01/2017, 12:14
Actualizat: 30/03/2019, 17:07

Unul dintre cei mai activi primari din județul Arad, Petru Antal, a încheiat în ianuarie un experiment inedit: timp de șase luni a renunțat să folosească telefonul mobil și Facebook.

Edilul din Pecica, cel mai mare oraș din județul Arad, Petru Antal, anunța, în iunie, că renunță timp de șase luni la telefonul mobil și la contul de Facebook, dar și că va merge mai mult pe jos și cu bicicleta, pentru a vedea în ce măsură îi perturbă tehnologiile moderne activitatea, metabolismul și ritmul de lucru.

Cunoscuții s-au îndoit atunci că primarul va reuși să ducă la bun sfârșit experimentul, considerând că telefonul mobil este mult prea necesar.

„Foarte mulți, la început când am postat pe Facebook că voi începe acest experiment, mi-au spus că nu voi putea duce la bun sfârșit această perioadă de șase luni de zile. Alții m-au lăudat și mi-au spus că este foarte greu să faci un astfel de lucru, și dacă reușesc, voi fi una dintre puținele persoane care a reușit să facă acest lucru”, a declarat Petru Antal.

Măsurile luate de primar nu au înseamnat că în cele șase luni nu a mai fost la dispoziția locuitorilor. La numărul de mobil al primarului răspundea vocea înregistrată a edilului, care spunea că cei interesați îl pot contacta „la numărul de fix al Primăriei, de luni până vineri între orele 8-16 sau oricând la adresa email”.

Rezultatele nu au lipsit.

„Am fost mai puțin stresat, am putut discuta mai liniștit, fără să îmi sune telefonul mobil la fiecare cinci minute. (…) După programul de la birou, acasă, am fost mai relaxat și am putut rezolva probleme pe care le-am amânat de ani de zile”, povestește primarul Petru Antal.

Petru Antal recomandă tuturor să încerce să renunțe chiar și pentru puțin timp la telefonul mobil și la rețelele de socializare.

„Per ansamblu a fost o experiență interesantă. Chiar m-am simțit ca în anii 1990, atunci nu aveam telefon mobil și rețea de socializare, doar că acum am fost singur, toți cei din jurul meu fiind în pas cu tehnologia, Dar în orice caz a fost un experiment interesant. Recomand tututur să facă un asfel de experiment, că este foarte interesant”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul orașului Pecica, Petru Antal.

Acesta spune că a început experimentul pentru a vedea cum e când telefoanele mobile nu sună din cinci în cinci minute.

„Am fost foarte solicitat, mai ales la telefonul mobil. Îmi suna din cinci în cinci minute. Aveam două telefoane mobile și eram foarte, foarte ocupat cu a răspunde la telefoane. Și am considerat că în această perioadă de șase luni de zile voi putea avea mai multă grijă de problemele de la serviciu, dar și de cele personale”, a afirmat Petru Antal.

În cele șase luni, edilul spune că a lucrat mai eficient fără telefonul mobil și a petrecut mai mult timp cu familia.

„Mi-a scurtat timpul de lucru, adică încercam să ajung după ora 16.00 acasă, nu ca înainte când ajungeam undeva pe la ora 20, pentru că suna telefonul mereu și mereu apărarea câte ceva. Puteam să lucrez mai eficient. Și în acea perioadă cât am fost acasă am putut petrece mai mult timp cu familia, în special cu copiii. Am circulat foarte mult și cu bicicleta. Mi-am promis că voi circula nu numai cu mașina, ci și pe jos, cu bicicleta și cu mijloacele de transport în comun. Și chiar am circulat în vară foarte mult cu bicicleta, chiar și la lucru am fost cu bicicleta de multe ori”, a spus primarul din Pecica.

În cele șase luni fără telefon mobil, primarul a redescoperit telefonul fix și e-mailul. Petru Antal spune că în cele șase luni nu a avut niciun eveniment important pe care să-l fi pierdut din cauza lipsei telefonului: „Nu, nu am pierdut niciun eveniment important, ne-am descurcat. Oamenii cu care comunicam în acea perioadă au înțeles situația și m-au găsit pe telefonul fix, mi-au trimis un mesaj prin e-mail, mi-au lăsat vorbă la colegii mei, în special la viceprimar. Dar, în orice caz ne-am descurcat. A fost mai greu, trebuie să recunosc, dar după o lună, o lună și jumătate, deja m-am obișnuit și am putut să-mi văd de lucrurile mele și în acest sistem”.

Acum, primarul își folosește din nou telefonul mobil și și-a redeschis contul de Facebook, dar afirmă că va petrece puțin timp pe rețeaua de socializare.

„Telefonul mobil, da, este o necesitate. Consider că cei care au un telefon mobil la ei se vor putea descurca mult mai ușor, dar rețelele de socializare nu, nu sunt o necesitate. Se poate trăi și fără aceste rețele de socializare. Cred că după un timp creează dependență, de aceea trebuie să avem mare grijă, până unde ajungem, la ce limite”, a declarat pentru MEDIAFAX primarul orașului Pecica.

Edilul recomandă tuturor să folosească timpul eficient și să nu piardă orele cu telefonul mobil, pentru că „anii trec foarte repede” și timpul petrecut pe rețelele de socializare nu poate fi recuperat.

Petru Antal este primar al orașului Pecica din aprilie 2009, iar 2004-2009 a fost viceprimar al orașului.

Orașul Pecica este cel mai mare din județ, după municipiul Arad, având circa 14.000 de locuitori.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii