Ce spune procurorul general Florența despre stadiul anchetelor în dosarele “10 august”, „Bomba de la Arad” și „Dubla tragedie aviatică de la Cogealac”

Ce spune procurorul general Florența despre stadiul anchetelor în dosarele “10 august”, „Bomba de la Arad” și „Dubla tragedie aviatică de la Cogealac”
Alexandru Florența, Procurorul General al României /Sursa FOTO: Gândul - Alexandra Pandrea
Publicat: 09/05/2023, 15:56
Actualizat: 09/05/2023, 16:35

Deși a preluat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție de puțin timp, 31 martie 2023, procurorul general al României, Alexandru Florența este pus la punct cu mersul unora dintre dosarele de calibru existente la nivelul instituției, care se află de mai multă vreme în faza de soluționare.

Primul dosar despre care a oferit detalii, marți, procurorul general este celebrul “10 august”. Acest dosar se află în stadiu avansat, 22 de jandarmi au fost puși sub învinuire și peste 150 de persoane vătămate au fost audiate. Conform procurorului general, în perioada imediat următoare se așteaptă desecretizarea unor înscrisuri precum și rezultatul unui supliment de constatare tehnico-științifică privitor la materialul exploziv folosit de trupele Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018”.

În data de 13 decembrie 2021, dosarul “10 august” a ajuns la Secția Parchetelor Militare. Procurorul șef al SPM de la acea vreme, Cătălin Ranco Piţu declara atunci că Secția Parchetelor Militare îl va lucra “exact din momentul în care acesta a fost declinat către DIICOT, deci practic nu se reia de la 0. Suntem la nivel de suspecţi cu cercetările în momentul de faţă, acestea vizând conduitele militarilor implicaţi în evenimentele din data de 10 August”.

Cu privire la un alt dosar, cel al accidentului aviatic de la Cogealac-județul Constanța la puțin timp după izbucnirea războiului în Ucraina, când un MIG-29 Lancer s-a prăbușit iar elicopterul IAR330-PUMA plecat imediat în misiune de salvare a avut aceeași tragică soartă, procurorul general Alexandru Florența a explicat că acesta se află, așa cum Gândul a scris în luna februarie a acestui an, la Secția Parchetelor Militare și se așteaptă rezultatul unor constatări științifice și un supliment de constatare dispus în cauză, fiind audiate până acum toate persoanele implicate”. În această dublă tragedie și-au pierdut viața opt militari.

Referitor la cazul bombei de la Arad, aflat în curs de soluționare de doi ani de zile la Secția de urmărire penală și criminalistică, procurorul general al României a spus că acesta este “un caz delicat“ și că societatea românească a fost ferită de astfel de fenomene grave dar “genul ăsta de fenomen va veni, inexorabil, și către noi”, Alexandru Florența subliniind că în Europa astfel de cazuri de criminalitate gravă este mult mai mare. Procurorul general a explicat necesitatea existenței unei anume legislații pentru a preveni astfel de cazuri ca cel de la Arad. Legat de dosar, procurorul general al României a spus că, la această oră există un cerc mai larg de suspecți și se lucrează intens, pînă acum abordarea fiind una foarte complexă”.

După cum se știe, în dimineața zilei de 29 mai 2021, o bombă pusă de persoane rămase până acum necunoscute a făcut ca mașina afaceristului Ioan Crișan din Arad să explodeze, acesta fiind omorât în atentatul la comandă care a avut loc pe Calea Aurel Vlaicu. De atunci, deși au fost peste 400 de audieri în cauză, anchetatorii nu au ajuns la un deznodământ.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...