Ce spune Traian Băsescu despre scenariul carantinării Capitalei/ Fostul președinte critică dur legea carantinei: Nu are legătură cu reglementările UE

Ce spune Traian Băsescu despre scenariul carantinării Capitalei/ Fostul președinte critică dur legea carantinei: Nu are legătură cu reglementările UE
Băsescu, nemilos cu Orban: „Un rebut politic, gogoșar incompetent...” / Mediafax FOTO, Alexandru Dobre
Publicat: 30/07/2020, 22:04
Actualizat: 30/07/2020, 22:10

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat dur legea carantinei și izolării, spunând că este o gafă, în condițiile în care România a adoptat acum mai mulți ani Decizia NR. 1082 a Parlamentului european și a Consiliului, din 22 octombrie 2013, care reglementează procedurile și ghidul de măsuri  pe care autoritățile naționale ar trebui să le adopte în cazul  amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate.

„N-aș vrea să fiu considerat un opozant al Guvernului, dar a greșit radical. În primul rând a tratat această pandemie după ureche”, a declarat Traian Băsescu la emisiunea moderată de Victor Ciutacu la România TV.

Băsescu a prezentat  în emisiune Decizia UE, din 2013, prin care autoritățile europene arată modul de aplicare a  Regulamentului sanitar internațional  de toate statele UE, precizând că în document sunt reglementate toate măsurile: carantină, izolare, suspect etc. și că acesta explică pentru fiecare stat membru cum să planifice reacția.

„Prezenta decizie stabilește normele privind supravegherea epidemiologică, monitorizarea, alerta precoce cu privire la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și combaterea lor, inclusiv planificarea pregătirii și a reacției legate de aceste activități, în vederea coordonării și completării politicilor naționale”, de arată în Decizia UE. 

„Comunicarea incoerentă sau confuză cu publicul și părțile interesate precum personalul medical poate avea un impact negativ asupra eficacității reacției din perspectiva sănătății publice, precum și asupra operatorilor economici. Prin urmare, coordonarea reacției în cadrul CSS, asistat de subgrupurile relevante, ar trebui să includă schimbul rapid de informații cu privire la mesajele și strategiile de comunicare și abordarea provocărilor în materie de comunicare în vederea coordonării riscurilor și a comunicării în situații de criză, pe baza unei evaluări solide și independente a riscurilor”, se arată în documentul UE.

Traian Băsescu: În Decizia UE se vorbește despre achizițile publice comune, iar România a făcut achiziții individual

Documentul reglementează și monitorizarea, alerta precoce, în principal tot ce e de făcut într-o situație epidemiologică.

„Vorbesc de trei luni de aceste documente, iar legea pe care au adoptat-o nu are legătură cu aceste reglementări la nivel european. După ce au făcut gafa, în loc să recunoască greșeala, au mers înainte cu acel proiect de lege.”, spune Traian Băsescu

Băsescu: Primul lucru care trebuie făcut la centrele de carantină este testarea, iar dacă testul e negativ să îi trimită acasă în câteva ore

Fostul președinte mai spune că a fost o mare greșeală faptul că autoritățile au închis cetățenii 14 zile în carantină fără testare, după care i-au trimis acasă tot fără testare

„Cred că s-a apelat la o legislație de care nu era nevoie, s-a ridicat starea de urgență mult prea repede. La acel moment testarea se făcea doar în cazul celor care veneau la spital cu probleme. Când am ridicat starea de urgență nu aveam o hartă de risc epidemiologic, nu se știa care sunt focarele în teritoriu. Dacă suprapunem peste asta lipsa de educației a populației, în sensul că mulți nu respectă regulile, părerea mea e că vom duce dorul situației de azi”, mai spune Traian Băsescu.

Băsescu a criticat PSD că a girat legea carantinei, o lege care nu va îmbunătăți situația.

Despre carantinarea Capitalei: Ar fi o catastrofă

Despre o posibilă carantinare a Capitalei, Traian Băsescu susține că „ar fi o catastrofă”, fiindcă „nicio capitală nu poate fi carantinată”.

„Bucureștiul produce jumătate din PIB -ul României. Dacă cuiva îi trece prin cap să bage Bucureștiul în carantină, eu voi fi un adversar al acelei persoane”, a spus Băsescu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția