UPDATE. NASA nu va mai trimite racheta pe Lună! Dumitru Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român: „Lansarea se amână pentru 2 septembrie.”

Publicat: 29/08/2022, 10:16
Actualizat: 29/08/2022, 16:07

Nasa tocmai a anunțat că directorul de lansare a solicitat amânarea lansării rachetei SLS programată pentru luni. Cauza este o scurgere la motor care „nu a putut fi remediată”. NASA a stabilit ca date de rezervă pentru lansare 2 și 5 septembrie. NASA va lansa astăzi cea mai puternică rachetă pe care a fabricat-o vreodată și o va trimite pe lună, în cadrul misiunii Artemis 1. În vârful rachetei se va afla o capsulă care se va roti în jurul Lunii și se va întoarce la sol. Misiunea nu va avea echipaj uman, dar va testa toate sistemele care vor fi folosite de viitorii astronauți ai programului Artemis. 

UPDATE 3.33: Inginerii cer „încă puțin timp” pentru a rezolva problema cu motorul 3 al rachetei după ce a eșuat în a ajunge la temperatura necesară, transmite NASA.

UPDATE 14.35: Dumitru Dorian Prunariu, singurul cosmonaut român care a fost vreodată în spațiul cosmic, a postat pe Facebook un mesaj pentru cei care așteaptă cu nerăbdare lansarea rachetei din cadrul misiunii Aremis 1.

„51 de minute până la posibila lansare a misunii Aremis 1. Echipa de lansare lucrează la remedierea unei scurgeri necontrolate de hidrogen lichid la motorul 3 al rachetei purtătoare. Deocamdată numărătoarea inversă este oprită.” 

Cum se va desfășura lansarea O animație digitală făcută de NASA arată cum ar trebui să meargă lucrurile, la prima lansare din programul Artemis.

Primele două minute și jumătate ridică Artemis de la sol și dau impulsul necesar.

Urmează alte șase minute de accelerare către orbită. Apoi va fi declanșată treapta a doua, pentru a împinge capsula Orion mai sus.

După ce specialiștii NASA vor observa că toate sistemele merg, treapta a doua se va aprinde și va împinge Orion departe de Pământ. Va dura mai multe zile până când racheta va ajunge la destinație, potrivit CNN.com.

Lansarea „megarachetei” NASA spre lună va avea loc la ora locală 08:33 (15:33 ora României). Momentul va fi transmis în direct de agenția spațială americană pe canalul său de YouTube.

NASA refolosește elemente importante

Artemis este un program scump și întârziat, a obținut finanțare și va duce oameni pe Lună pentru prima oară după 1972.

NASA este o instituție schimbată, chiar dacă funcționează tot în pași mici și tot cu multă prudență. NASA este mai eficientă decât acum un deceniu și a înțeles că este vital să lucreze cu companii private precum SpaceX și Blue Origin, și nu doar cu marile concerne aeronautice.

Totuși, la SLS diverse elemente au fost construite de companiile mari: Boeing, Aerojet Rocketdyne, Northrop Grumman și United Launch Alliance (joint venture între Lockheed Martin și Boeing).

Apoi, trebuie spus că motoarele de pe racheta SLS care este lansată luni fac parte din inventarul NASA și în trecut au propulsat navete spațiale.

Exact aceste motoare au mai fost folosite la zboruri ale navetelor spațiale în trecut (în total peste 20 de zboruri) dar, din păcate, în misiunea Artemis motoarele nu vor mai recuperate, ci vor ajunge în oceanul Pacific după ce combustibilul primei trepte se va fi terminat.

Racheta SLS are patru motoare RS-25 și două boostere auxiliare. Rezervoarele treptei principale vor conține în total 3,3 milioane de litri de hidrogen lichid și oxigen lichid.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
Onorariu uriaș pentru Rihanna la petrecerea din India unde s-au adunat bogații lumii. Ar fi...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Iubire interzisă: Ce riscă profesorul din Ploieşti care a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ce se întâmplă cu Ion Iliescu?! Fostul președinte are mai multe probleme de sănătate
Imaginile durerii de la mormântul lui Alexei Navalnîi! Mama lui a venit la cimitir după...
Luni începe simularea examenului de Bacalaureat. Participă peste 146.000 de elevi
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
CASA DE PENSII a dat cifra exactă! Câți pensionari sunt, de fapt, în ROMÂNIA
Când a fost primul BAC din România. Cum arătau diplomele și subiectele
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Empatia se poate transmite social, au descoperit oamenii de știință