CEDO a respins plângerea fostului judecător Florin Costiniu, condamnat cu suspendare în dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu

CEDO a respins plângerea fostului judecător Florin Costiniu, condamnat cu suspendare în dosarul de corupție al fostului senator Cătălin Voicu
Publicat: 06/03/2013, 19:11
Actualizat: 02/05/2015, 07:10

Curtea Europeană a drepturilor omului a respins plângerea fostului judecător Florin Costiniu, condamnat în dosarul de corupție al senatorului Voicu. Fostul magistrat a reclamat la CEDO că i s-a încălcat dreptul la imagine deoarece a fost filmat în momentul în care a fost arestat preventiv. Costiniu a fost condamnat în 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență în dosarul fostului senator Cătălin Voicu.

Pe 19 februarie, CEDO a decis că plângerea formulată de Florin Costiniu, fost judecător la Curtea Supremă, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență este inadmisibilă. Potrivit portaluilui hotararicedo.ro, curtea a constatat că reclamantul nu a epuizat căile interne de atac prin utilizarea cărora ar fi putut obține redresarea încălcării pretinse a drepturilor protejate de articolele 3 și 8 din Convenție și care ar fi fost nesocotite cu ocazia arestării și încătușării sale și expunerea sa ulterioară în public.

Florin Costiuniu a depus o plângere la CEDO în care a invocat încălcarea dreptului la respectarea vieții sale private prin faptul că ar fi fost expus publicului spre a fi fotografiat și filmat de jurnaliști la momentul arestării și încătușării sale. Costiniu a mai reclamat și faptul că „măsura încătușării sale nu era justificată față de statutul său social, vârstă, natura acuzației și cooperarea sa cu organele judiciare”

Hotărârea CDEO mai notează că fostul judecător a decis să se adreseze direct instanței internaționale, dar nu a făcut o plângere privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost suspus. „Curtea a apreciat că reclamantul putea introduce o plângere întemeiată pe prevederile Legii nr. 275/2006, privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și o plângere penală împotriva persoanelor responsabile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanei și supunerea la rele tratamente”, se mai arată în dispozitivul hotărârii CEDO

În 1 iunie 2012, fostul președinte al Secției civile a instanței supreme Florin Costiniu a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influență, pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Florin Costiniu a fost trimis în judecată în dosarul în care fostul senator PSD, Cătălin Voicu a fost acuzat de corupție la nivel înalt. În aprilie 2010, Florin Costiniu a fost arestat preventiv în dosarul lui Cătălin Voicu, dar a fost eliberat după câteva zile.

Dosarul în care este inculpat fostul magistrat se află în recurs iar pe 25 martie instanța urmează să finalizele judecata.

Florin Costiniu nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere, fiind plecat din București. Soția sa, judecătoarea Viorica Costiniu, a precizat că cel mai probabil acesta nu are nici un comentariu de făcut pe acest subiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu